Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Min kostdagbok

Jag har praktiserat low-carb sedan sommaren 2006 med gott resultat. Min kostdagbok finns här.

44 svar to “Min kostdagbok”

 1. Linda said

  Grattis Arne, det är alltid lika roligt att läsa din blogg. Själv har jag kommit ner på 78 kilos vallen o visst känns det kul med en ny siffra på vågen.

 2. arne9 said

  Tack, Linda!
  Grattis till din viktnegång. Visst är det kul när man når en ny ”bottennivå” 😉

 3. Linda said

  Arne, du verkar vara på G igen. Själv gjorde jag hopp till ny siffra igen. 77,8. Kul med siffror. Försöker promenera på morgonen innan frukost de dar jag kan. Går du fortfarande din 2,3 promenad varje dag? Tycker du verkar ha rätt inställning o njuter av livet. Vin en måndag. Kanske du ska flytta neråt medelhavet? Ha, ha,
  Ha det gott i vårsolen.

 4. Linda said

  Arne, glömde fråga dig vad CardEze är?

  Linda

  Hej, Linda!
  CardEze är en tablett som innehåller en massa vitaminer och mineraler. Den hette tidigare Cardio-Eze och den anses av tillverkaren vara bra att motverka hjärtproblem samt att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Nu använder jag den för att den innehåller så många olika ämnen som kan vara bra att få i sig. Behöver det egentligen inte med den här kosten, men kör tills burken är tom.
  Arne.

 5. Lena said

  Hej,
  jag kollar din kostdagbok varje dag!! Har själv bara hållit på en månad med LCHF och börjar fatta galoppen. Har blivit av med 1,3 kg. Ska inte ner så många kilon utan vill ha en mathållning för resten av livet. Provat LFHC dieter förut som så många andra. Gått ner i vikt HUNGRIG.
  Nog om detta. Min fråga handlar om den Atkins Bar du kör med som smakar kexchoklad. Vad heter den???

  Hälsningar

  Lena

 6. arne9 said

  Hej, Lena!
  Jag har ingen sådan bar hemma nu men har hittat på nätet. Det är säkert den som heter Atkins Endulge Wafer Crisp Choklad.

  Hälsningar
  Arne

 7. Lena said

  OK tack. Gissade att det var den. Ska pröva.

  MVH

 8. majsan said

  Hej Arne!

  Jag läser din sida nästan varje dag och blir imponerad av din viktnedgång!
  Jag kämpar ständigt med min vikt men har försökt med denna modell de sista 6veckorna men… det händer ju inget. Använde du dej av någon speciell receptbok från början när du startade? i så fall vilken?
  Har du nåt bra tips att ge mej?
  Jag äter äggröra på morgon med en skvätt grädde då klarar jag mej till em sen försöker äta typ räkor m sallad eller kött m gräddsås sallad. Sen motionerar jag nästan en timme varje dag m promenader…
  en som vill gå ner i vikt…

 9. arne9 said

  Hej Majsan!
  Tråkigt att höra att det inte ger önskat resultat för dig. 😦
  Jag tycker att ”Ola Lauritzson & Ulrika Davidsson: Våra bästa GI-recept” är den bästa receptboken. Goda och läckert avbildade rätter. I boken anges också nettokolhydrater och GI-värde för varje rätt.
  Om du inte kan gå ner även om du drar ner kolhydratintaget under 20 gram per dag kanske Low-carb inte är din metod. Det finns ju en hel del andra metoder och det viktigaste är att hitta en metod som man är bekväm med. Om man inte kan följa den är den värdelös. För varje metod för viktnedgång kräver ju att man följer metoden för att det skall fungera.
  Atkins säger också att low-carb inte fungerar för alla.

  Om man får i sig väldigt lite kolhydrater (typ under 20 g/dag) går man i ketos och förlorar glukosreserverna och allt vatten glukoset bundit. Det rör sig om flera liter, så man går ner 3, 4 kanske 5 kilo första veckan om man kommer in i ketos bara på vätskeförlusten. Det ger en ju en kick och man blir motiverad att fortsätta även om man ibland stöter på svårigheter.

  Jag har ju hört talas om att en del inte går ner trots att de gör allt rätt. Då tror jag som sagt att man kan nå framgång med en annan metod.

  Hoppas du hittar ett sätt som fungerar för dig!

 10. majsan said

  Hej!

  Tack för ditt svar!
  Jag tänker inte ge upp,men jag ska skaffa receptboken så man kan få ytterligare bra recept och kunskap.
  Sen jag ska ”skärpa mej” och vara mer noga!
  Jag har ätit lite fullkornspasta och grovt bröd när jag känt att jag behövt extra energi men jag ska kanske utesluta det helt.
  Ska kämpa på för hur det än är på vågen så känns kroppen bättre,piggare och jag har mer energi.
  Ser i gamla inlägg att du dricker kaffe och att det ska ha en förbrännande funktion. Jag har slutat helt med kaffe ,dricker nu bara grönt o rött te.
  Kankse ska jag ändå dricka lite kaffe…

  mvh Majsan

 11. arne9 said

  Hej Majsan!
  Det är bra att du inte ger upp. Särskilt om du ser att den här kosten känns positiv på andra sätt än just viktnedgång. Då kanske vikten börjar sjunka också snart.
  Om du hinner och orkar skulle du kanske kunna föra en matdagbok och via något program Cal-Counter eller hälsovakten skriva in det du äter så ser du exakt hur mycket kolhydrater du får i dig.
  Om du lyckas hålla dem udner 20 gram/dag en tid kommer det nog igång ordentligt.

  Atkins menar att kaffe inte är bra, utan rekommenderar koffeinfritt kaffe eller hellre te.

  Kaffe har ju dock en mängd positiva effekter så jag har svårt att hålla mig ifrån det och för min del tror jag inte kaffet påverkar blodsocker eller insulin negativt. Men för en del kan det tydligen hämma viktnedgången med kaffe. Men pröva du med kaffe för det har ju massor med nyttiga effekter. 🙂

 12. Linda said

  Arne,
  Du verkar vara i en exprimenterande fas o det verkar ju funka men jag fattar inte vad du menar med att det funkade med rabarberpajen????
  Bara nyfiken o jag älskar rabarber.
  Ha det gott.

  Linda

 13. arne9 said

  Hej Linda!
  Normalt borde det ju har lett till en viktökning att äta rabarberpaj, men kroppen är en komplicerad apparat 😉
  Har märkt att man ibland behöver överraska kroppen med någon förändring. Risk finns annars att kroppen vänjer sig vid en viss matordning. Vid en platå efter jul kom jag på att viktraset började igen efter att vi varit borta hos vänner och ätit ”normalt” dvs kolhydratrikt.
  Därför kan det vara bra med lite bär på kvällen ibland för att få ämnesomsättningen att piggna till.
  Skall testa rabarberpaj igen kanske redan idag 🙂

 14. Linda said

  Tack Arne, i kväll blir det jordgubbar o vispgrädde.
  känner att jag ligger still i vikt. En liten chock kanske inte skadar.

 15. arne9 said

  Det är rätta takter! Chocka kroppen bara. Lycka till! 🙂

 16. Anna said

  Hej Arne
  Är idag inne för första gången på din blogg, och tycker det finns jättemycket bra att läsa. Jag har själv börjat med LCHF. Jag började i måndags, så jag har bara kört i 4 dgr, MEN känner mig väldigt motiverad. Jag har en fundering som jag undrar om du har svar på, försöker leta reda på ett svar på nätet, men tänkte att jag kunde fråga dig.
  Kan jag dricka Coca Cola light? När jag köper min mat så tittar jag så att det inge är mer än 5g kolhydrater per 100g, det fungerar utmärkt. Coca Cola ligt har inte det, men har ju annat sötningsmedel tillsatt. Fungerar det ändå?
  Tacksam för hjälp.

 17. arne9 said

  Hej, Anna!
  Det låter spännande och kul att du börjat med LCHF.
  Jag har börjat dricka Coca-Cola-Light och det fungerar för mig. Det gäller ju i första hand att hålla nere kolhydraterna och Coca-Cola-Light innehåller inga kolhydrater, utan sötningsmedlet suckralos. Det är lite kontroversiellt i svenska LCHF-kretsar men anses vara det bästa sötningsmedlet av många low-carbare i USA.
  För mig fungerar såväl Coca-Cola-Light som Atkins Shake och Atkins bar.
  Jag håller tummarna för att det skall lyckas bra för dig!

 18. majsan said

  Hej Arne!

  Tänk att jag börjar se skillnad på vågen nu när jag skriver upp vad jag äter.Konstigt vad man kan lura sej själv med att ”tro” att man ätit rätt. Har minskat på kolhydraterna och det har gett resultat.
  Men framför allt känner jag mej SÅ mycket piggare i kroppen sen jag lagt om kosten.Kanske ska jag köpa mej en ny våg där man kan även se hg…kanske blir man ännu mer peppad om man kan se de små stegen…förhoppningsvis nedåt! Ha det så gott!
  mvh Majsan

 19. arne9 said

  Ja, jag förordar att man skriver ner exakt vad man äter och att man väger maten. Åtminstone till en början tills man får en känsla för hur mycket portionerna väger.
  Annars är risken stor att det blir en för stor skillnad mellan tro och vetande.
  Att mäta är att veta, heter det ju och det ligger mycket i det.

 20. Linda said

  Arne min vän. Det kanske faktiskt är så att du har exprimenterat för mycket med kolhydraterna o atkins shakerna. Tänkte själv att jag skulle gå o köpa mig det i dag. Vad blir det i kolhydrater när du tar en sådan? Skall ut o flyga nu i helgen o flygplansfrukosten vill man ju inte ha så en atkins bar kanske blir bättre. Har du ngn att rekomendera just till frukost?

  Keep it up o ha en härlig dag

  Linda

 21. arne9 said

  Kanske det. Har märkt att jag fått lite mer muskelmassa så det är inte enbart negativt.
  En Atkins bar ger 2 eller 3 nettokolhydrater. En som liknar Japp är Atkins Advantage Bar Decadens och den har 2 nettokolhydrater. En som smakar som Brio heter något som Atkins Advantage Fruits o the forest bar och har 3 nettokolhydrater.
  De är perfekta att ha med sig. Man kan ta en fika var som helst om man har en sådan att ta till som tilltugg till kaffet.

  Ha en härlig dag du också!

 22. Linda said

  YES…..! 9 hg, Kanon.

 23. arne9 said

  jäpp 🙂

 24. Mia said

  Hej!Är ny härinne och har lite frågor…har ätit LCHF i tre veckor fast med mycket fusk…har inte hunnit lära mig riktigt hur jag bör äta…har fortfarande det gamla tänket med lite fett och mycket morötter…Undrar hur mycket det påverkar att äta mycket ost,ska jag också till en början utesluta rotfrukter och baljväxter???
  Mvh Mia

 25. Linda said

  grattis. Barcelona i 3 dagar utan barn fast med man o då lär jag kanske dyka på en o annan kolhydrat i form av sangria o öl. Men…..Grattis än en gång Arne att du kommit på rätt spår.

  Linda

 26. arne9 said

  Hej Mia!
  Jag tycker du kan äta ost utan vidare. Så småningom kan man börja leta efter ostar som är särskilt feta eller nyttiga, till exempel getost som inte är patöriserad.
  Ost kan du alltså lugnt äta.
  Rotfrukter och baljväxter skall man vara försiktig med. Det beror ju på hur mycket du vill och behöver förändra. Om du vill förändra lite kan du äta en del rotfrukter om du utesluter potatis som är värre än strösocker. Om du vill förändra mycket bör du undvika rotfrukter och baljväxter till att börja med.

 27. arne9 said

  Hej Linda!
  Barcelona låter super. Ölet kan du väl undvika. Rödvin är perfekt low-carb. Tapas kan man ju plocka ut så man får nästan 0 kolhydrater. Cafe con leche, carajillo och alla grönsaker…och Camp Nou…

 28. Mia said

  Tack så mycket!
  Man känner sig ju så osäker om man gör rätt!!!

 29. Mia said

  Hallå igen!!!
  Tycker att det är rätt enkelt att undvika alla ”Vanliga” kolhydrater…men…dilemmat är att jag är såååå gottesugen….vad kan jag äta???Brukar mixa bär och jogurth.Ska jag undvika det?Har inte tappat ett smack i vikt…förutom att jag känner att jag fått lite mindre midja….har kämpat ca 1 månad…

 30. arne9 said

  Jo det händer att jag blir det ibland också. Jag har ett par sätt att göra då.
  1. Jag kan ta en ATkins shake. Den är gottig i smaken som godis och den mättar väldigt bra.
  2. Jag kan ta en rejäl bit brieost. Den mättar också och ger inte heller något direkt insulin- eller blodsokcerpåslag och man blir mätt och nöjd flera timmar.

  Man kan göra bär och grädde eller yoghurt men det blir ett blodsockerpåslag och insulinet strömmar till så risken är ju att man blir sugen igen efter ett par timmar och då står man där igen. Då kan man förstås konstatera att det inte hjälpte så länge och då ta brieosten.;-)

 31. Mia said

  Okej…..är det därför som jag aldrig blir nöjd av bären?Kan man köpa atkins shake överallt?
  Är så glad för att du har svar och råd åt mig…jag behöver gå ner 15 kilo och inget annat har fungerat för jag klarar endast enkla promenader pga av mitt diskbråck….
  Tack!!!

 32. arne9 said

  Ja, när man får i sig kolhydrater höjs blodsockret och hela snurren kommer igång.

  Atkins shake och Atkins bar har jag sett på Hemköp, Willys och Ica Kvantum och Ica Maxi.

  Du bör kunna gå ner i vikt utan att motionera. Bara man håller kohydraterna lågt så fixar kroppen resten. Häng bara i!

 33. Linda said

  Hej Arne.

  vilcken hemsida hittade hamburge recept på och tycker du att du har haft bra användning för din Atkins kokbok? Finns den på svenska?

  Linda

 34. arne9 said

  Dr Atkins ostburgare hittade vi på Aftonbladet:
  http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,589872,00.html

  Boken Atkinsdieten är på svenska och utgiven på Forum. Den gavs ut 2005 och kostar 182:- kronor på adlibris.com.

 35. Linda said

  Arne

  Tycker att du är fantastiskt bra som lyckats hålla o tom gå ner i vikt under sommaren. Själv var jag tre veckor i underbara Thailand men gick upp ngt kilo trots att jag inte såg åt ett riskorn eller nudel, heller inget bröd men kall öl och färsk annanas. Antagligen boven men det var det värt.
  Än en gång , eloge till dig.

  Linda

 36. arne9 said

  Linda!
  Tack för de värmande orden! 🙂

  Jag tycker inte det är så svårt längre. Det sitter i ryggmärgen. Det är inte så svårt när man är hos några vänner och äter eller om man är ute heller.
  Det svåraste är kaféer och konditorier. Där finns det inte mycket low-carb inte. 😉

 37. Lena said

  Hej, tydligen har Calcounter uphört och inte vet jag när det dyker upp igen… vad heter det beräkningsprogram du har bytt till och hur får jag tag idet?

 38. arne9 said

  Hej, Lena!
  Ja, det var ju tur att jag bytte innan 😉
  Mitt heter Weight-By-Date Pro och kan laddas ner från:
  http://www.weightbydate.com/index.html

  Man kan prova det en tid och se om det passar innan man betalar det.
  Programmet ligger på datorn och kan användas utan att man är uppkoppad.
  Databasen är dock amerikansk och man får ju föra in rätt mycket första tiden, men jag tycker att det fungerar helt okey för mig.

 39. Kent Jägerflod said

  Hej!
  Är övertygad om att lågkaloridieten är utmärkt ur flera synvinklar, vikt hälsa osv.
  Men jag har några små funderingar. Enligt vissa ”profeter” kan man äta hur mycket fett och protein om helst. Det ökar ju förbränningen när man ätit minimalt av kolhydrater och hamnat i ketos. Men var tar det nya fettet vägen som man får i sig? En del går ju åt till muskler och att hålla hjärnan och den övriga kroppen igång.
  Men tar det inte längre tid att hamna i ketos ifall man får i sig mer fett än vad kroppen behöver,innan ketos? Kanske är det vettigare är bara äta så lite fett som det behövs för att hålla kroppsfunktionerna och ämnesomsättningen igång.
  Tacksam för synpunkter
  Kent

 40. arne9 said

  Min erfarenhet är att jag inte kan äta hur mycket kalorier som helst.
  Det viktigaste för mig är att hålla kolhydraterna tillräckligt lågt.
  Därefter vill jag få i mig tillräckligt med protein.
  Sedan vill jag få i mig tillräckligt med nyttigt fett. För den saken skulle gäller det att äta kött som kommer från djur som betar det som naturen har avsett att de skall beta. Inte spannmålsbaserat kraftfoder utan gräs för nötkreatur.
  Ägg bör komma från höns som får omega3-rik kost och som värper ägg som har bra balans mellan omega3 och omega 6. Fisk bör vara vildfångad. Odlad får tyvärr foder som ger obalans mellan fettsyrorna och gör fiskköttet alldeles för omega6-rikt. Omega 6- överskott i kött ger den som äter det ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar.

  När det gäller tiden det tar att komma i ketos handlar det om att tömma glukosförrådet i kroppen. Och det går snabbare ju mindre kolhydrater man konsumerar. Därvidlag tror jag fettätandet inte påverkar. Däremot när det gäller kalorierna kan jag inte äta hur mycket kalorier som helst. Äter jag för mycket kalorier avstannar viktminskningen eller går rent av över i en viktökning.
  En liten notis om vart fettet tar vägen. En del förbränns som du säger men det nya fett man får i sig genom födan byter plats med gammalt fett. Fettet bör bytas då och då annars kan det ju härskna. Även övriga celler i kroppen byts ju ut så att man har en helt ny kropp efter ett antal år.

 41. Många bitar av kroppen består av fett, t.ex. cellmembranen. En stor del av våra hormoner är fettsyror. Hjärnan består till över 50% av fett. Det säger sig självt att det går åt mycket fett för att byta ut detta regelbundet.

  Sedan märker jag att om jag äter mer fett än kroppen behöver så kommer överskottet ut den naturliga vägen genom lös avföring.

  Det verkar som om det varierar individuellt hur kroppen hanterar överskottsfett, min teori som bygger på obsevationer är att det beror på vad man äter i övrigt. De jag talat med som måste hålla ner fettmängden för att gå ner i vikt äter hittar ofta något annat i kosten som inte är så bra, utesluter man det brukar man inte ha problem med fettintaget sedan.

 42. Mikael said

  Grym sida Arne. Har dock inte läst igenom allt än :-). Din vikt nergång verkar ha stagnerat. Eller har du nått din målvikt?
  Har själv precis kört igång med lchf. Körde ckd en sväng 2001 med lyckat resultat.
  Kör hårt.
  mvh
  Micke

 43. arne9 said

  Mikael:
  Tack!
  Det kan nog vara så att jag nått min idealvikt.
  Försöker plocka in lite frukt och släppa lite på tyglarna, utan att jag går upp igen.

  Lycka till med din lchf!

 44. Paula said

  Snubblar in här efter att ha sökt på ”atkins blogg matdagbok” för att få lite fingervisningar om hur folk äter under en lågkolisdiet. Tack så hemskt mycket för denna sajt! Vilket jobb med all dokumentation. Jättekul att kika på. Lycka till med din livsstil!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: