Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Studiegenomgång visar fördel för low-carb före low-fat

Posted by arne9 på 19 augusti, 2008

Nu börjar kostskutan svänga. Tidigare har fettsnålt hyllats vid genomgångar och konferenser.

Nu kommer en genomgång av ett antal studier vilken är annorlunda. Den visar att lågkolhydratkost är bättre än fettsnål diet vad avses viktminskning, HDL, blodtryck och triglycider.

Genomgången finns här i fulltext.

Genomgången sammanfattas här så här:

”ABSTRACT

There are few studies comparing the effects of low-carbohydrate/high-protein diets with low-fat/high-carbohydrate diets for obesity and cardiovascular disease risk. This systematic review focuses on randomized controlled trials of low-carbohydrate diets compared with low-fat/low-calorie diets. Studies conducted in adult populations with mean or median body mass index of ≥28 kg m−2 were included. Thirteen electronic databases were searched and randomized controlled trials from January 2000 to March 2007 were evaluated. Trials were included if they lasted at least 6 months and assessed the weight-loss effects of low-carbohydrate diets against low-fat/low-calorie diets. For each study, data were abstracted and checked by two researchers prior to electronic data entry. The computer program Review Manager 4.2.2 was used for the data analysis. Thirteen articles met the inclusion criteria. There were significant differences between the groups for weight, high-density lipoprotein cholesterol, triacylglycerols and systolic blood pressure, favouring the low-carbohydrate diet. There was a higher attrition rate in the low-fat compared with the low-carbohydrate groups suggesting a patient preference for a low-carbohydrate/high-protein approach as opposed to the Public Health preference of a low-fat/high-carbohydrate diet. Evidence from this systematic review demonstrates that low-carbohydrate/high-protein diets are more effective at 6 months and are as effective, if not more, as low-fat diets in reducing weight and cardiovascular disease risk up to 1 year. More evidence and longer-term studies are needed to assess the long-term cardiovascular benefits from the weight loss achieved using these diets.”

 

 

 

 

Det finns säkert mycket att vara kritisk mot i den här meta-studien såväl som i de flesta andra men det är intressant att den kommer och förmodligen kommer att publiceras inom kort i någon ansedd tidskrift.

3 svar to “Studiegenomgång visar fördel för low-carb före low-fat”

  1. Hmmm… – Vad sägs om att komplettera med rejält med dagligt tillskott av essentiellt magnesium ?

    Mer om det här på
    http://josefboberg.wordpress.com/2008/04/13/mg-brist-stress

  2. Arne – denna studie hämtade jag hem och läste idag. Enkelt och lättfattligt och givetvis en fjäder i hatten för oss som tror på lågkolhydratkostens fördelar. Hur fick du nys om den? Det har ju inte skrivits nåt om den tidigare vad jag har sett?

  3. arne9 said

    Såväl Dr Briffa som Dr Eades har nämnt den på sina bloggar.

    http://www.drbriffa.com/blog/2008/08/18/review-confirms-superiority-of-low-carb-over-low-fat-for-weight-loss-and-cardiovascular-disease-risk-factors/

    http://www.proteinpower.com/drmike/weight-loss/low-carb-diet-triumphant-over-low-fat-in-meta-analysis/

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: