Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Är svenskt griskött bäst i världen?

Posted by arne9 på 27 juli, 2008

Livet före grillen-om grisar-Vetenskapsradion

Råkade höra slutet på ett intressant radioprogram om grisar när jag klippte gräset i veckan. Har radio i lurarna och rattade in ett program som jag lyssnade på en kvart eller så.

Det berättades om hur man uppföder svenska grisar, om grisarna utveckling från vildsvin till tamdjur och lite om vad de äter och hur de beter sig. Samt om hur bra våra svenska grisar är i jämförelse med grisar i ”Utlandet”.

Det blev en lovsång till svenska grisar. Svenska grisar har det bäst i världen och är godast och nyttigast var det diskreta budskapet i den fria, oberoende radion.

Det festliga var att i slutet av programmet fick de tre experterna och programledaren provsmaka dels en bit grillad svensk gris av bästa kvalitet (Uppsala-grisar) och en dansk gris av vilken som helst kvalitet. Underförstått en riktigt dålig grillbit av Utländskt griskött.

Det dråpliga var att endast programledaren tyckte att den svenska grisen smakade bäst.

De tre experterna svarade alla B (som var den danska grisen). Den tyckte de tre var klart godast.

Tablå!

Har nu spårat programmet på nätet.

”Livet före grillen – om grisar

P1 torsdag 24 juli kl. 11.03 och kl 20.03

Fläsk är favoritkött för de allra flesta svenskar, vi äter nästan 36 kilo per person inklusive ben. Dessutom är grisar rätt lika oss. Allätande, nyfikna flockdjur, med inre organ som man kan transplantera till människor. Men smutsiga är de inte och inte är de glada när de har knorr på svansen heller.

Hör genetikern Lotta Rydhmer, beteendeforskaren Per Jensen och jordbrukshistorikern Niklas Cserhalmi om hur suggan diar 10 kultingar i stöten och hur bra en gris på rymmen klarar sig i skogen.

Följ med in i svinstian och få bättre koll på vad du lägger på grillen i sommar.

Programledare: Johan Bergendorff

Bildtext: Livet före grillen: Niklas Cserhalmi, agrarhistoriker, Lotta Rydhmer, genetiker, Per Jensen, etolog och Johan Bergendorff, programledare pratar om grisar

Foto: Per Hylén/SR”

7 svar to “Är svenskt griskött bäst i världen?”

 1. Bernt said

  Det tokiga med det svenska gris- och nötköttet är att man eftersträvar ett magert kött.
  När det gäller bacon är svenskt magert, danskt lite fetare och tyskt fett och fint.
  Jag föredrar svenskt kött men det är tokigt när betalningsregler tvingar fram ett magert tråkigt kött.

 2. Per said

  Hej, har följt din blogg ett tag och tycker du har sunda värderingar. Jag själv har visat mig inte ha så sunda värderingar och är ganska mycket överviktig, och har nu kommit till skott med Atkins går väldigt bra och kilona försvinner men har ett stort problem är en party människa och vill gärna dricka alkohol ca varannan vecka. Öl är ju helt uteslutet men funderar om whisky skulle kunna fungera eller någotannat? Och hur många nettokolhydrater det innehåller.Hoppas du kan svara.

  Mvh Perra

 3. arne9 said

  Whisky i mindre mängder går nog bra. Den innehåller väl knappt några kolhydrater men väl kalorier. Dessutom måste levern ta hand om alkoholen, vilket den gör innan den bränner fett.
  En annan aspekt är att omdömet kan försämras.

  En burk low-carb-öl går också bra, men öl i stora mängder blir ju lätt mycket kolhydrater (och kalorier).

  Ett torrt vin (champagne) fungerar fint eller ett glas rödvin går också bra.

 4. arne9 said

  Det är tråkigt att svenskt kött blivit liktydigt med låg kvalitet.

  Men det är ju ett slags social prissättning. Dåligt är dyrt.

  Bra sydamerikanskt nötkött är billigare än det dåliga svenska.

  Sedan kan man ju önska att det blir fler uppfödare i Sverige som utfordrar djuren med naturlig föda och med den föda djuren är avsedda att äta. Då blir köttet genast mycket nyttigare och bättre.

 5. Per said

  Tack för det snabba svaret. Håller med dig att man inte ska dricka i stora mängder men är man en ungdom så gärna vill partaja så måste väll whiskyn vara att föredra framför low-carb ölen?
  Vet du hur många nettokohydrater det är i en low-carb öl och kan man dricka 1-3 under en kväll under introdutionsfasen av atkins utan att allt förstörs?

  Mvh Perra

 6. arne9 said

  Det brukar vara 1 g kolhydrater per 100g dvs per deciliter öl. En burk (på 0,5 l) ger då 5 g (netto)kohydrater.
  3 burkar bör bli 15 g kh, så man får ju ligga lågt för övrigt om det skall rymmas. Men det är ju inte omöjligt.

  Whiskyn är ju att föredra om man ser till kolhydraterna. Men man blir lättare påverkad av alkohol när man skär ner på kolhydraterna och kommer i ketos. Alltså kan man dricka mindre.

 7. Babsen said

  Surfa in på http://www.graskott.se, där kan man läsa om kött från nötdjur som äter som dom ska. Jag har beställt och börjat äta av det. Jag fick kött av en producent nära mig, super. Det är fetare och godare än det manköper i affären. Såg förresten igår att på ICA hade dom en disk med fryst vilt kött. Bra!

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: