Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Insulinresistens, sol, höjd AKJ och kritik mot LC/HF

Posted by arne9 på 11 juni, 2008

I Läkartidningen på nätet har ett antal namnkunniga kostföreträdare med Claude Marcus och Stephan Rössner i spetsen skrivit ett inlägg där man varnar för en ketogen diet som man håller på med länge, mer än ett år.

Det hela riktar sig mot Socialstyrelsens beslut att Annika Dahlqvists högfetts- och lågkolhydratdiet överensstämmer med vetenskap och beprövad erfarenhet. Man vill att Socialstyrelsen skall ompröva beslutet.

Främst varnar man för att den som gått ner i vikt med en ketogen diet, dvs en diet med högst 30- 50 g kolhydrater per dygn, fortsätter med den även när nedgången är stoppat.

Jag tycker det stämmer väl på mig. Jag gick ju ner en 20 kg på ett år och har sedan stått stilla. Jag har ju lite ängsligt prövat att gå upp i kolhydrater för att pressa upp min AKJ (Atkins kolhydratjämvikt) men fastnat på ungefär 30 g per dag.

Nu med Jimmy Moores metod att äta många mål per dag har det lossnat för mig. Har pressat upp min AKJ nästan mot 100 g /dag. Det känns otroligt skönt att kunna äta lite friare.

Kan nu äta några frukter per dag och behöver inte så ängsligt se till att 30-gramsgränsen inte överskrids.

Det finns ju indikationer på att insulinresistensen ökar av för mycket fett (särskilt mättat fett) i kosten. Det protesterar ju LCHF-företrädarna mot. För min det gäller det dock att hitta ett sätt som fungerar och är hälsosamt för mig inte att propagera för en viss kost i alla väder.

Fick ögonen på den här studien när jag kollade lite på insulinresistensförsök.

Den har den underbara titeln Dietary treatment of the metabolic syndrome–the optimal diet.

Att man vågar rekommendera en kost som ”de optimala dieten” är att sticka ut hakan, men intressant.

Man rekommendera ett maximalt fettintag på 38 e%. Dessutom bör det vara mest enkelomättat fett och så lite mättat fett som möjligt.

Kolhydraterna skall vara låga i glykemiskt index och fiberrika.

Idag berättar SvD på nätet att vistelse i solen ger ett skydd mot hjärtinfarkt. Det är D-vitaminet som är det verksamma i det fallet. Man får väl dock tänka på att det gäller att inte bränna sig i solen för då riskerar man i stället hudcancer. Men vistelse utomhus en kortare tid dagligen räcker långt. På vinterhalvåret är det för lite sol här i Norden så då får man äta fisk och kanske ta D3-vitamintillskott.

Annonser

4 svar to “Insulinresistens, sol, höjd AKJ och kritik mot LC/HF”

 1. Zonen said

  Tycker att din skrivning är för positiv:
  ”antal namnkunniga kostföreträdare med Claude Marcus och Stephan Rössner…”!
  Rössner har erkännt ett 25-årigt misslyckande vad gäller viktminskningskurer och Marcus vill använda kirurgi och det även på barn i viktminskningssyfte!

  Eftersom dom inte lyckats med sina kostråd vad gäller viktminskning och i övrigt och sen vill tillgripa/förorda kirurgi så kan inte dessa herrar kallas t ex kostexperter! Tycker även benämningen namnkunniga kostföreträdare är för positivt! Då är nog namnet kostprofiler mer ärligt och skall man se på artikeln i läkartidningen så passar det bättre med koststofiler. dvs de drog ju bara fram gamla dåliga forskningsstudier(62 st) som inte håller vid en noggrannare granskning!

  5 st Stofiler stod bakom artikeln i läkartidningen!
  Sen understöddes den av en hel flock troliga korrekturläsare och det kan nog inte framledes räknas som en merit för dem!

 2. Napolitano said

  Studien är gjord i Neapel. Det som görs där inte ens halvseriöst.
  Fredrik den andres läkarhögskola är ett skämt i forskningssammanhang.

 3. Zepp said

  Annika kanske har rätt iallafall?

  ”While it may be hard to gain fat through a high-fat diet, it is likely possible to keep on a certain level of body-fat. Low-carbohydrate diets are known to ”stall”, where the last 20 or so pounds just won’t come off, regardless of carbohydrate restriction. I suspect our friend ASP plays a crucial role here. The low insulin levels on a low-carb diet will allow the fat cells to free fatty acids, but if you are consuming enough fat, at some point this effect will be balanced by that of ASP, and voila, no more fat loss.”

  http://sparkofreason.blogspot.com/2008/06/swift-kick-in-asp.html

 4. arne9 said

  Jag har lite uppslag hur man skall komma över ett sådant stopp.
  ”More of the same”, tycker jag låter lite uppgivet så jag skall pröva lite annat.
  Om fett ger insulinresistens bör man kanske undvika den genom att hålla fettet under typ 40 % som en del forskning ger vid handen.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: