Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Kaffe bra igen!

Posted by arne9 på 19 maj, 2008

Blod-hjärnbarriären verkar skyddas av en kopp kaffe om dagen, indikerar en studie som refereras i läkartidnigen på nätet.

Det är tydligen så att kolestrolet i maten kan skada blod-hjärnbarriären, vilket anses kunna förklara demenssjukdomen Alzheimers. Kolesterolet anses luckra upp blod-hjärnbarriären så skyddet blir sämre för hjärncellerna och att de skadas lättare.

Det positiva är att om man samtidigt drack kaffe till maten så blev det inte denna negativa effekt av kolesterolet.

Man har gjort försök på kaniner och ännu återstår att visa att mekanismen är densamma på människor. Kaffe har ju visats har positiva effekter tidigare på människor så det är mycket tänkbart att det funkar så här på människor också.

kaffe

Annonser

3 svar to “Kaffe bra igen!”

 1. Zepp said

  Jaaa det va väl det jag visste att kaffe va nyttigt.. därför dricker jag åtskilliga koppar om dan!!

  Sen till de stackars kanininerna.. har dom matat dom med animaliskt fett nu igen.. det va ju på det viset man upptäckte att mättat fett var livsfarligt!! Kaniner är vegetarianer och tål inte animalisk föda.. tur dom fick en kopp kaffe iallafall!!

 2. Zonen said

  Märklig forskning på onaturliga saker för kaniner! Å andra sidan så är väl kaffe även onaturligt för oss?

  För några år sedan så konstaterade forskare i Lund att mobiltefoni och dess frekvenser kunde öppna blod/hjärnbarriären på råttor(tror det var så!?) så det kunde då eventuellt även vara farligt för oss människor?

  Efter det så drogs säkerligen dom forskningspengarna in och itället så har mobiltelefoner fått utvecklas än mer vad gäller GSM och 3G!

 3. Per said

  Vill inflika Citat till artikeln i Läkartidningen

  Det finns en formulering i referatet som kan misstolkas som att kolesterol akulle bidra till Alzheimer. Av den refererade artikeln framgår bara att i en modell med kolesterolmatade kaniner, där kolesterol inte ingår i den naturliga födan, kan blod-hjärnbarriären skadas, och koffein skydda mot det. Alzheimer hos människa har dock inget med kolesterol att göra, utan är kopplat till diabetes…….

  Ralf Sundberg
  Docent
  Slottsstadens Läkarhus , Malmö
  http://www.lakartidningen.se/includes/07showComments.php?articleId=9518#1488

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: