Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

 • maj 2008
  M T O T F L S
  « Apr   Jun »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Arkiv

 • Annonser

Second hand och kaffe

Posted by arne9 på 11 maj, 2008

secondhand_skylt_0705

Man slås av alla dessa second hand-butiker som växer upp. I en del av dem kan man fynda. Porslin och keramik till exempel.

Det finns de second hand-butiker som drivs så att hela hem och delar av hem köps upp och sedan säljs porslin, kläder och möbler.

Sedan finns det hjälporganisationer som Röda Korset, Erikshjälpen och liknande. Till sådana butiker skänker folk saker som sedan säljs. Åtminstone förr var priserna i dessa betydligt lägre än på marknaden i övrigt.

Nu verkar det som om även dessa second hand-butiker börjar närma sig priserna i de kommersiella butikerna.

Har sett exempel på porslin som är dyrare i dessa av hjälporganisationer drivna butiker än på marknaden i övrigt. Då undrar man om det är girighet eller ren okunnighet som gör att det blir så.

Hur som helst gillar svenskarna second hand. Fler och fler butiker växer upp.

Var i veckan inne på ett av dessa traditionella kaféer som har en kaffepumpa stående på värmning. Eftersom kaffet nästan var slut i kannan frågade jag artigt om jag kunde få nytt kaffe, från den kanna som bryggts och var färdig att byta plats med den (nästan) tomma.

Jag fick visserligen ”nytt” kaffe men rivjärnet bakom disken fräste att det var inte gammalt i kannan som stod på värmning. ”Vi har så stor åtgång att det inte blir gammalt!”

Nu var det inte så att hundratals stod i kö för kaffet. Så vad som är gammalt kaffe är det tydligen olika åsikter om. Kaffekungen Arvid Nordquist säger att nybryggt kaffe inte skall stå mer än en halvtimme på varmhållning. Rivjärnet bakom disken hade tydligen inte hört talas om något sådant. Vad hon anser vara gammalt kaffe vet jag inte men av kundtillströmningen att döma måste det handla om flera timmar. Skulle inte förvåna om det står en hel dag på åtminstone en del traditionell kaféer.

Nu växer massor med italienska kaffeställen upp. Och det är väl sunt med tanke på den svenska kaffekulturen som lämnar en del övrigt att önska.

Jag undrar om det kan vara så att second hand-traditionen och kaffekulturen har samband?

Förr var ju kok-kaffe det vanliga. Man kokade sitt kaffe och sedan drack man, men lät det som var kvar stå i kaffepannan. Nästa gång man ville ha kaffe värmde man på kaffet och så höll man på tills det var slut i pannan.

Den (dåliga) kaffekulturen verkar leva kvar djupt i folksjälen och därför har de traditionella kaféerna sitt kaffe stående på värmning hur länge som helst.

Den nya kaffekulturen som är på väg in från främst Italien innebär att kaffet skall vara färskt.

I södra Europa där espresson och dess olika varianter (solo i Spanien) är det vanliga görs kaffet när kunden skall ha det. En självklarhet.

Undrar om inte den attityd som finns i kaffefrågan också ligger djupt i folksjälen och gör att vi har den dåliga mat vi har i våra butiker. Om vi reagerade och sa ifrån att vi inte vill ha en massa E-gifter i livsmedlen och att vi inte vill ha en massa vatten i kött och fisk, så skulle ju inte ICA-Stig sälja sådant.

kaffekopp

Annonser

2 svar to “Second hand och kaffe”

 1. Jag arbetade ett tag i en secondhand-butik som drevs av en religiös u-hjälpsorganisation.
  Jag påpekade att det hade varit väldigt lämpligt att servera rättvisemärkt kaffe vilket de inte hade någon som helst förståelse för…

 2. arne9 said

  Iband skulle jag vara glad om det fanns kaffe att tillgå, vare sig det är ekologiskt, rättvisemärk eller vad som helst. Tråkigt med butiker som inte gör det lite trevligt för besökarna.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: