Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

"Low-carb-hysterin" tvingar fram low-carb-potatis

Posted by arne9 på 28 april, 2008

Nu har low-carb-livsstilen slagit igenom så mycket i Nordamerika att det påverkar potatisodlarna.

En potatisodlare i New Brunswick i Kanada har börjat odla två sorters low-carb-potatis.

Potatispriserna är för låga och potatisätandet verkar minska så Pirmin Kummer satsar på low-carb-potatis. Det finns ju low-carb-öl så varför inte low-carb-potatis? Så går resongemanget när man förbannar low-carb-hysterin som tydligen breder ut sig även i Kanada.

Hur mycket low-carb är då hans potatis?

25 – 30 % lägre stärkelsehalt är det tydligen i dessa low-carb-potatisar än i de vanliga.

Det betyder ju att det fortfarande är en väldigt hög kolhydrathalt och hög glykemisk belastning i dessa nya potatisar.

 

Läste om det här först på Badgears rss-feed.

Artikeln finns här.

4 svar to “"Low-carb-hysterin" tvingar fram low-carb-potatis”

  1. Kan de inte odla något bättre än potatis är det bättre att de använder den till biobränsle.
    Potatis skulle jag inte äta även om de var helt utan kolhydrater med tanke på att det är landets hårdast besprutade livsmedelsgröda.

  2. Fantastiskt! Historien tar ett kliv tillbaka. Tidigare har ju den s k ”förädlingen” och ”gröna revolutionen” inneburit att grödor hårdavlats fram för att innehålla allt mer stärkelse och/eller sockerarter. Nu börjar man gå tillbaka till mer ”naturliga” stärkelsehalter i potatis och det är ju jätebra!

    Kanske kan man även som LowCarbare se fram emot en famtid där inte Janssons frestelse är förbjuden frukt?

  3. LowCarb-potatis finns för övrigt redan, de kallas rovor eller kålrötter.

    Tyvärr får jag inte tag på kålrätter i lagom storlek, annars hade det varit intressant att testa att koka en sådan och göra puré att servera en liten klick av till måltiden, med massor av smör och grädde i. Forma en liten boll med två matskedar borde vara lagom. Kan ju inte bli så många gram kolhydrater?
    Kunde ju vara trevligt som omväxling i bland.

  4. Kålrot enligt fineli.fi
    kolhydrater, digererbara 4.6g

    Ligger ju faktiskt under gränsen på 5g som jag brukar använda som riktvärde.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: