Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Vem har fel?

Posted by arne9 på 11 april, 2008

Livsmedelsverket, som vi vet inte står i konsumenternas tjänst precis, har nu gått ut och beskyllt några livsmedelsproducenter för att ha mer fett i produkterna än vad som anges i innehållsdeklarationen på förpackningen, skriver DN idag.

Med tanke på att det är just det klantiga livsmedelsverket som inte anser att transfetter är skadliga ens, kan man ju undra vem som har rätt. Producenterna som menar att de kollar sina produkter hos ett annat företag eller det statliga livsmedelsverket.

Nästa vecka får vi kanske veta vad nya tester visar.

 

Producenterna är dock påhittiga när det gäller att sälja skräp. Nu har man gjort en gegga på vegatabiliska fetter och kallar det analog ost eller pizzamix.

Ost är dock namnskyddat och endast ost får kallas ost.

 

7 svar to “Vem har fel?”

  1. Bernt said

    Det verkligt tokiga är väl att livsmedelsverket anser den analoga osten bättre ur hälsosynpunkt.
    Om vad som helst får kallas analog ost kanske det är läge att bilda ett analogt livsmedelsverk.

  2. Zonen said

    Den analoga osten är kommenterad av Doc på hans blogg!

    ”Det skall till en nutritionist på Livsmedelsverket för att påstå att 30% ost blandat med 70% billigare fettråvara är bättre näringsmässigt än 100% riktig ost… tragiskt.”

    Den är billigare och ger förmodligen större förtjänst, tror Zonen.

  3. Zonen said

    Kan man kalla dom där produkterna för livsmedel?

    Mer fett till sockret skapar väl bara ett ännu större sug?
    I så fall listigt och med flit!

  4. arne9 said

    Det är väl inte så konstigt att det är intressant när det är så pass mycket billigare att producera än ost (dvs riktig ost).
    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=759623

    Hur intressant det är för konsumenterna är en annan fråga. Även om ett livsmedelsverk anser att det är hälsosammare så är det ju inte tillåtet att bluffa.
    Då kan man ju kalla margarin för smör. Det fattar ju tydligen alla att det är oacceptabelt.

    Sedan är det ju en annan fråga vilket fett som är nyttigt resp. onyttigt.

  5. Hej Arne
    Jag vill tipsa om Peter Rosts nya krönika i nättidningenn Realtid.se:
    Kolesterol – något vi behöver vara rädda för?
    http://www.realtid.se/ArticlePages/200804/11/20080411151416_Realtid751/20080411151416_Realtid751.dbp.asp

    Mvh
    olle

  6. Gillar din blogg skarpt. Ska läsa igenom så mkt jag hinner nu.

    Lyssnade precis på nyheterna om att det skulle vara canserframkallande med vitamintabletter! Är det något du har hört talas om?

    Håller stenhårt på med min träning nu efter att ha gått ner mina 13 kg🙂 Välkommen att titta in http://www.queensofie.se

    Ha en bra dag! / Sofie

  7. arne9 said

    Det här med vitamintabletter har ju varit på tapeten då och då. Det verkar som det kan vara så att intag av vitaminer i tablettform har sina nackdelar.
    Helst skall man nog få i sig vitaminer och mineraler och antioxidanter och andra goda ämnen med maten i deras naturliga form.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: