Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Lättmjölk kan skydda hjärtat?

Posted by arne9 på 9 april, 2008

Dagens Medicin refererar resultat från den stora amerikanska studien Womens Health Study.

I den aktuella delstudien följdes 28 886 kvinnor som var över 45 år och inte led av högt blodtryck när studien påbörjades. Deras intag av mjölkprodukter, kalcium och vitamin D kartlades vid studiestarten med hjälp av frågeformulär. Under den tio år långa uppföljningsperioden fick kvinnorna varje år svara på frågor om förekomsten av högt blodtryck, och under hela perioden identifierades totalt 8 710 fall av högt blodtryck.

När svaren justerades för ett flertal riskfaktorer för högt blodtryck, som rökning och kroppsmasseindex, BMI, fann forskarna ett omvänt samband mellan konsumtion av mejerivaror med låg fetthalt och risk att drabbas av högt blodtryck. Den grupp som hade högst intag av fettsnåla mjölkprodukter hade en 11-procentig relativ reduktion av risken för hypertension, jämfört med gruppen med det lägsta intaget. Däremot sågs inget samband mellan konsumtion av mejeriprodukter med hög fetthalt och förändrad risk för högt blodtryck.

 

Forskarna, som hör hemma vid Harvard School of Public Health i Boston, USA, påpekar att det handlar om en relativt liten minskning, men att resultaten ändå pekar på att fettsnåla mjölkprodukter samt D-vitamin och kalcium kan spela en roll i primärpreventionen av högt blodtryck och kardiovaskulära problem hos äldre kvinnor.

 

I studien säger man att resultaten ligger i linje med tidigare studier.

Feta mejeriprodukter som helmjölk är dock inte kopplade till ökad risk för högt blodtryck.

3 svar to “Lättmjölk kan skydda hjärtat?”

  1. Tillsätter de d-vitamin i lättmjölk i USA?
    Och i så fall samma sort som här?

  2. Zonen said

    ”Man säger att resultaten ligger i linje med tidigare studier.”

    Bara den frasen säger att resultatet var det önskade och tydligen har man inte sett några studier med motsatt resultat.
    Hmm… Dom blev tydligen lyckliga med det lilla!?

  3. arne9 said

    Studien är ju dock stor och den kommer nu vid en psykologiskt olycklig tidpunkt.
    När diskussionen om att barn borde få helmjölk i skolan lutar över åt helmjölk kommer så en stor studie som visar att lättmjölken är fördelaktigare.

    Jag vet inte hur det är med D-vitamin i lättmjölken i USA. Det finns ju ett stort antal olika mjölksorter. Det verkar som man tillsätter A-vitamin till den 1%-iga mjölken tämligen allmänt.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: