Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Lågkolhydratkosten på TV4

Posted by arne9 på 3 april, 2008

TV:s debattprogram tog i går kväll upp dels ”fettkriget” dels humor. Tyvärr saknades humorn totalt.

Debattprogrammet ger ju inte så mycket. En massa dötid för reklam och upprepningar.

Det som kom fram av intresse tycker jag var att såväl Paulun som Annika Dahlqvist fick fram att det är skillnad på GI och low-carb.

Sohlström, dietist från det svenska livsmedelsverket och vår gamle gode Claude Marcus försökte med argumentet att low-carb är tokigt och farligt.

De menade att vi skulle tro på myndigheterna för de är fler och de har all expertis och kunskap och vet vad de talar om.

Nu är det ju så att de har kostrekommendationer som de diskuterat fram i en konsensuslösning just är en konsensuslösning. Det är mer politik än vetenskap och framför allt är det inte fakta.

Invändningarna var att det var farligt. Dels kan för mycket protein vara skadligt, dels kan för mycket fett vara skadligt. I samma veva säger de också att det inte finns några vetenskapliga rön som visar långtidseffekterna av low-carb.

Alltså är resonemanget att det är farligt en personlig tro hos dem. Kanske rent av en kollektiv tro hos livsmedelsverk och etablissemang, men ändå en tro. Inte fakta.

Paulun kom med tesen att för mycket fett är farligt man kan få fettförgiftning. Han kommer att utveckla det i sin kommande bok som kommer ut i september. Smart reklam för boken?

Hur mycket proten man kan äta är undersökt och allmänt känt men det där med fettet är nytt för mig.

Undrar om man måste vänta till september och Pauluns bok för att få reda på vilka referenser han har?

Summa summarum är att debattprogram av den här typen helt värdelösa i mitt tycke. Man får inte veta ett dugg vettigt. Det är gjort för kort slagord. Passar kanske politikerna, men det passar inte verkliga problem. I kostfrågan finns en diskussion och motsättning mellan low-carb och etablissemanget men massor med forskning på senare tid lutar ju över åt lågkolhydrathållet.

Cochranes genomgång av all relevant forskning resulterade ju i att detta det mest betrodde och fria nätverket i världen rekommenderar lågkolhydratkost för att gå ner i vikt.

Annonser

4 svar to “Lågkolhydratkosten på TV4”

 1. Zepp said

  Varför måste man gå igenom 3000 vetenskapliga undersökningar nu när kostråden har varit gällande i 30 år??

  Borde man inte bara plocka fram dom starka vetenskapliga bevis man hade när man införde kostråden?

  Eller hade man inga bevis då, och man hittar inga nu heller??

  Det ligger en desperationens hinna över det hela!

 2. arne9 said

  Det är nog helt klart det sistnämnda. Det har aldrig funnits några klara bevis, utan man har resonerat i olika politiskt tillsatta grupper och lagt målet och sedan har ”experter” tagit fram stöd för det så gott det gått.

 3. Och när de diskuterats fram har representanter för en intressegrupp för främjande av en viss typ av ätstörning fått oproportionerligt stort inflytande.

 4. INtressant bloggtext idag! Jag har också skrivit om GI ida. Kolla gärna in på min blogg om viktminskning på http://www.queensofie.se
  Ha en bra kväll! / Sofie

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: