Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

 • mars 2008
  M T O T F L S
  « Feb   Apr »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • Arkiv

 • Annonser

Sänka kolesterolet med läkemedel värdelöst

Posted by arne9 på 31 mars, 2008

Nu har det äntligen blivit en officiell kunskap att det är meningslöst att sänka kolesterolet på konstgjord väg med läkemedel.

”LDL-nivåerna sjönk visserligen mycket mer hos dem som fick kombinationsmedlet (27 procents skillnad) men undersökning av deltagarnas väggar i hals- och benblodkärl (artärer) kunde inte uppvisa några skillnader.
Avsikten med att mäta blodkärlsväggarna var att fastställa om eventuella fettbeläggningar uppstår, det vill säga det första steget i åderförkalkningsprocessen. Studien gick alltså längre än att enbart visa nedgång i kolesterolet LDL. Forskarna tittade också på vilken effekt denna minskning kunde ha och kom alltså fram till att lägre kolesterol tydligen inte påverkade risken för åderförkalkning och därmed hjärtinfarkt och slaganfall.
Det är denna brist på effekt som anses både dramatisk och sensationell och som fått en del experter att på nytt ifrågasätta värdet av att sänka blodfetter överhuvudtaget. I över tjugo år har det varit en självklarhet att lägre kolesterol skyddar mot främst hjärtsjukdom. Ju lägre desto bättre. Och under tiden har statinerna seglat upp som världens mest sålda och använda läkemedel som äts av miljontals människor.” Detta skriver SvD.

Även DN publicerar en TT-notis om detta.

Det kanske är början till slutet för doktorns okunniga tjat om kolesterolet.

Ett bra sätt att slippa äta mediciner mot blodfetterna är att äta en kost som minskar riskerna för hjärtinfarkt och kärlskramp. En low-carbkost minskar dessutom riskerna för åldersdiabetes och fetma samt risken för cancer.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: