Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Odad lax allt sämre

Posted by arne9 på 9 mars, 2008

Lax räknas ju traditionellt som en nyttig maträtt. Tyvärr är det nästan omöjligt att få tag på vildfångad lax. Odlad lax finns det gott om.

Tyvärr har den odlade laxen blivit sämre och sämre när det gäller innehållet av omega 3.

Innehållet av de två omega3-fettsyrorna EPA och DHA har minskat i den odlade laxen.

Det beror på att man använder mer och mer vegetabiliskt foder.

SvD berättar om en undersökning som gjorts med olika foder för fisken och man visar att den fisk som fått det bästa fodret också innehöll mest omega3 och man visar dessutom att den fisken var bäst för hjärtpatienter. Den grupp som fick den sämsta laxen förbättrade inte sina hjärtsjukemarkörer alls.

Livar Frøyland är professor vid Norges nationella fiskforskningsinstitut, NIFES, och bekräftar att halten av omega-3-fettsyrorna EPA och DHA halverats de ­senaste tio åren i odlad lax.
–Men även med halverad nivå ger laxen otroligt mycket mer marint omega-3 än den mesta ­andra maten. Dessutom visar studier klart att hälsoeffekten är större av att äta fisk än att ta tillskott av fiskolja. Förklaringen är säkert att även andra saker i fisken bidrar, som vitaminer och proteiner, säger Livar Frøyland.

Han påpekar att magra fiskar också innehåller en hel del omega-3, men inte lika mycket miljögifter som PCB, dioxiner och tung­metaller som den fetare fisken.
–Den som äter fet fisk tre gånger i veckan börjar närma sig de nivåer där man riskerar att få i sig för mycket miljögifter, menar Livar Frøyland.

Det gäller som i så mycket annat i mathållningen att balansera. Balansera gifterna mot nyttan hos EPA och DHA och andra nyttiga ämnen i fisken.

Många low-carbare i USA äter inte fisk. Den kände läkaren och succéboksförfattaren Michael Eades äter till exempel inte fisk pga risken att få i sig kvicksilver.

En annan sak som talar mot fisken i mitt fall är att man fuskar så mycket med filéandet. Det är sällsynt att filéerna man köper i butikerna är riktigt filéade och benfria. Nej, det blir oftast att rensa bort en massa kvarglömda ben.

Frågan är väl om fisken har någon framtid som mat med alla de nackdelar den har. Man får ju i sig EPA och DHA lika bra med omega3-ägg och slipper förhoppningsvis miljögifterna som ansamlas i den feta fisken.

Annonser

2 svar to “Odad lax allt sämre”

  1. Zonen said

    Där ser man. Vi blir vad vi äter och vi blir det vi äter har ätit! Sen så blir vi också det som våra kroppar har förmåga att ta upp…… Har vi enzymbrister så fungerar inte heller upptag optimalt. Likadant kan det vara vid vitamin och mineralobalanser då det kan påverka varandra!

    Synd egentligen att vi människor skall förstöra många naturliga födoprodukter och sen när man försöker reparera det (t ex annan ej optimal utfodring) så blir inte resultaten bra!
    Så är det ju med väldigt mycket av vår föda!

  2. Oemga-3-äggen använder de ju också fiskolja till, och vid en undersökning jag läste nyligen hade de ekologiska lika mycket DHA, men då från hönans naturliga kost, utan PCB, DDT, bromerade flamskyddsmedel m.m.

    Hönan kan ju till skillnad mot laxen och oss omvandla vegetabilisk o-3 till animalisk, det borde alltså vara bättre att som Jenny Reimers föreslår ge dem hela linfrön som tillskott i kosten. Även hampfrön borde vara intresant att testa.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: