Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Ägg bättre än fisk?

Posted by arne9 på 23 februari, 2008

SvD har en artikel om omega3-äggen och deras nyttiga innehåll av  omega3-fettsyran DHA.

Det är lite svårt att få fram vad artikelförfattaren menar att äggens innehåll är men han skriver att de innehåller 380 mg DHA / 100 g.

Ett normalt ägg väger 55 g varför ett ägg då skulle innehålla  209 mg DHA.  Om  dagsbehovet då är 1,5 g DHA ( som anges i faktarutan) bör man äta 7 ägg för att få i sig dagsbehovet.

Det är kanske lite mycket. Inte för kolesterolets skull som man tar i lite om i artikeln. Det är jag inte orolig för. Det är väl allmänt känt numera att kolesterolet tillverkar kroppen i den mängd som behövs. Om man får i sig mycket med maten behöver inte kroppen tillverka så mycket själv. Men kolesterolnivån verkar regleras bra av kroppen.

Men det är nog svårt för de flesta att få i sig så många ägg.

Det intressanta med artikeln är ändå att SvD låtit analysera ett par ägg och omega3-äggen visade sig innehålla tillräcklig mängd DHA.

Att sedan vanliga ägg innehöll nästan lika mycket är ju bra, men det beror ju väldigt mycket på vad hönsen får för foder. Omega3-äggen skall ju garanterat innehålla 0,2 g DHA per ägg.

Uppdaterat 24/2:
Har köpt ICA:s Ägg med omega3. Där anges att de innehåller 0,3 g omega3/ägg. Om det är EPA och DHA de menar med omega3 så skulle 5 ägg täcka dagsbehovet.

Annonser

2 svar to “Ägg bättre än fisk?”

  1. Olof said

    varför gå över ån efter vatten , när det finns fisk att äta????

  2. arne9 said

    Fisk är ju bra mat men det som oroar mig är dessa gifter som kvicksilver och andra miljögifter som finns i fisk.
    En bra omega3-källa är ägg från höns som fått linfrön i sin mat och som omvandlat det vegetabiliska omega3-fettet till animaliskt som vi kan ta upp.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: