Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

En fuskare får stänga?

Posted by arne9 på 15 februari, 2008

Idag kunde vi inte hitta någon förpackning med viltskav på Willys. Det visar sig att man slutat sälja Viltskaven från Ammärnäs Vilt, sedan det framkommit att företaget fuskat och blandat in nötkött från någon baltstat i den produkt de säljer som Viltskav.

Nu får vi lämna tillbaka den Viltskav vi har i frysen.

Bra Willys!

Det som hänt den senaste tiden med köttfärsen på ICA och alla skandaler som kommit fram efter det gör ju att förtroendet för svensk livsmedelsproduktion och livsmedelshandel fått sig en knäck.

Det är ju bra att Ammarnäs Vilt får en tydligt reaktion från handeln. Det skall Willys och Axfood ha ett erkännande för.

Tyvärr infinner sig dock frågan. Vem kan man lita på?

Är näste leverantör bättre?

Vad är det som säger att inte ICA fortsätter att fuska med maten?
Vad är det som säger att inte alla handlare fuskar med maten?

Nu kan man ju uppenbarligen inte lita på innehållsförteckningen på förpackningarna.

Vi borde ha en bättre kontroll av att det inte fuskas inom livsmedelsindustri och handel.

Det måste kosta så mycket om fusk upptäcks att det avskräcker från att ens försöka. Och så måste vi få ett nytt livsmedelsverk som är effektivt och sköter kontrollen bättre. Sluta med alla föranmälda besök alla kommunal hälsoskyddsnämnder. Det är ju parodi på kontroll när man förvarnar innan besöket.

Om det är fint i lokalen en enda dag på året är det ju när den förvarnade inspektionen kommer. Då plockar man undan fuskköttet och kanske till och med kör med handskar och har skurat golvet.

Skärpning kontrollmyndigheter!

Tänk att fuskaren inte kunde erkänna direkt ens.

Bra att Axfood inte handlar med fuskaren mera. Förhoppingsvis går företaget i konkurs och försvinner.

Annonser

4 svar to “En fuskare får stänga?”

 1. Zepp said

  Jamenherregud.. vad skall vi leva av om alla fuskare får stänga, blir nästan ingen mat kvar i affären då jue…

 2. Jag tror att det enda sättet att få bort fusket är att handla direkt av småbrukare, har man direktkontakt med producenten är det mycket större chans att man ser ifall det finns något som väcker misstankar om fusk.

  Tyvärr finns det ju en hel uppsjö av regler som specifikt är avsedda för att hindra småbrukare från att sälja direkt till kund, eller ens överleva.

  Det är dags att vi konsumenter och småbrukarna går samman och gör gemensam sak för att tvinga fram en ändring av alla sjuka regler, varav många är rena beställningsverk ifrån LRF med deras företag Scan m.fl. som vill tvinga bort konkurensen från småbönderna.

  Om en älgjägare får skjuta tre älgar om året, ta ur den ute i skogen, hänga dem och sedan stycka dem på en bord i trädgården, förpacka och sälja direkt till konsument eller till butik utan att behöva få köttet godkänt av besiktningsveterinär, varför får då inte en småbonde göra samma sak med några kor som aldrig ätit annat än det gräs som odlas på gården?

  Risken för smittspridning är dessutom mindre på mindre slaktenheter, vilket en undersäkning från Livsmedelsverket nyligen visade, kan en enhet vara mindre än en liten gård som slaktar kanske en ko i månaden?

  Jag kan inte påminna mig något fall av salmonella på senare år som orsakats av något annat än köpefoder? Det birde alltså vara riskfritt att äta kött från en gård som odlar sitt eget foder och var djur inte lämnar gården förrän det är slaktat, styckat och förpackat?

  Jag var själv nyligen och besökte en liten gård som av regler och pålagor tvingats sluta med kor, det första jag såg när jag kom in i vardagsrummet var en katt i en fotölj, och hur kärleksfullt bonden behandlade katten, bätre tecken på en bra bonde kan jag inte tänka mig, en bonde som älskar sina djur på det viset behandlar dem självklart väl och skulle inte vilja skada sina kunder ifall han fått sälja sitt kött. En sådan matproducent vill jag mycket hellre handla av än av ICA!

 3. Deercat said

  Å jisses! Det är nog bara att ta konsekvenserna och sluta handla just de produkter som man i alla fall kommer på att det fuskas med….Köttfärs, nu renskav…Och det finns så många andra som gömmor sig i skuggorna…
  Och även gynna varje kontrollfunktion….Kunderna själva måste ju också våga bli bättre på att ifrågasätta vad de trycker ner i magen….
  PLUS att det skulle vara attans så nice om de som jobbar med livsmedeltillverkning vågade ta bladet från munnen lite oftare, när de VET det fuskas….och ta tag i sin yrkesstolthet…Att just leverera det bästa för allas välbefinnande…
  Och som KE nämner, man kan ju leta reda på lokala småbrukare som har kvar stoltheten..! Det tänker jag bli allt bättre på…Och vi kan ju bara börja med oss själva….

 4. Just alla regler och kontroller har ju orsakat att folk glömt bort hur man själv avgör ifall maten är tjänlig, alltså är reglerna en förutsättning för fusk.
  Hade folk inte haft så stort förtroende för att myndigheterna kontrollerar allt hade det antagligen kommit klagomål på ICAs köttfärs långt tidigare.
  Hade folk kunnat köpa välhängt kött direkt från bonden hade man sluppit se idioter som står vid köttdisken och letar efter en entrecôte som är så ljus som möjligt, alltså en som bäst lämpar sig till att sula om skorna med.
  Lite grundläggande konsumentutbildning i skolorna hade inte varit dumt.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: