Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Mindre kolhydrater, mera protein.

Posted by arne9 på 7 februari, 2008

Tack vare Per Wikholm, författare till ”Ideologin och pengarna bakom kostråden”, har jag fått tag på det här intressanta dokumentet.

Det är en artikel om en studie av Cordain et al som heter ”Plant-animal subsistence ratios and macronutrient energy estimations in worldwide hunter-gatherer diets.”

Det är intressant för att bakom low-carb, lågkolhydratkosten, ligger argumentet att det är så här vi är genetiskt utvecklade för att äta.

Det finns dock en hake: Evolutionen verkar gå betydligt snabbare än vi tidigare trott.

Sedan finns det en betydande svårighet till. Det finns idag inga uppgifter om exakt hur man åt på äldre stenålder, dvs tiden före jordbrukets införande. Före jordbrukets införande levde människan som jägare/samlare. Man jagade bytesdjur och samlade växter som man kunde äta.

Många spekulerar utifrån sina intressen i en särskild diet och då blir det lite färgat av att man ser vad man vill se.

Det som finns är den genomgång av undersökningar av födan hos jägare- samlarstammar som lever i modern tid och som lever i princip som de levt sedan äldsta tiden.

 Cordain et al är en ordentlig genomgång av tillgängligt material och det förs en mängd intressanta diskussioner. Det verkar som om jägar-samlarna föredrar bytesdjur framför växtföda. Emellertid kan det vara svårt att undvika att få för mycket protein (250 g för en 80kg:s människa) genom att äta enbart bytesdjur. De mindre bytesdjuren innehåller mindre fett än de större. Kolhydrater får man bara genom att äta lever och njure och tunga om man lever enbart på bytesdjur.

Det är också en intressant trend att naturfolken i kallare trakter (i norr och söder) äter mer animalier än folken närmare ekvatorn. Det styrs naturligtvis av tillgången på vegetabilier som går att äta.

Det finns som sagt mycket intressant men jag går direkt på jämförelsen mellan jägar-samlarfolken och den västerländska kosten.

Fördelningen för naturfolken ligger på:

Protein: 19 – 35 e%

Kh: 22 – 40 e%

Fett: 28 – 58 e%

Fördelningen för intaget i genomsnitt i Förenta Staterna är enligt denna jämförelse:

P: 15,5e%; Kh: 49,0 e% och Fett: 34,0 e% och Alkohol: 3,1 e%

Det innebär att jägar- samlarna äter en kost som är låg i kolhydrater och mycket hög i protein jämfört med västerlänningarna i form av invånarna i Förenta Staterna. Fettintaget är lika eller något högre hos jägar- samlarna.

De svenska näringsrekommendationerna är Protein 15 e%, Kh 55 e% och Fett 30 e%.

Om man har jägar- samlarnas kost som riktpunkten för en hälsosammare kost så bör man alltså skära ner ordentligt på kolhydraterna och öka på proteinet ordentligt och något på fettet i de kostråd som finns.

Annonser

5 svar to “Mindre kolhydrater, mera protein.”

 1. Zonen said

  Din slutsammaanfattning håller jag helt med om!

  Möjligen går evolutionen snabbare men fortfarande är det många som inte tål… vars matsmältning inte klarar av spannmål eller mjölk. Självklart tål vi artegen mjölk – komjölken är starkare och till för att kalvar skall växa upp och olämplig för våra små.
  Tål vi mjölken som äldre så är det föstås ett bra livsmedel!

  Har man sedan beroende på nuvarande kostråd lyckats bli ”kolhydratkänslig” så måste där utprovats en kost med än mindre kohydrater och med mera fett istället.

 2. arne9 said

  Det intressanta med det här arbetet är att det inte är fettet som behöver ökas så mycket jämfört med våra kostråd, utan det är att kolhydraterna måste ner ordentligt och proteinet upp ordentligt.
  Min tro är att för lite fett är negativt och att för mycket fett också är negativt.

 3. Zonen said

  Då menar du att 40(kolhydrater) – 30 – 30 skulle vara bra (för många, inte för alla!)

 4. arne9 said

  Den optimala dieten är ju svår att hitta.
  Jag skulle nog lägga kolhydraterna lägre, men det kan ju bero på att jag fått i mig för mycket kolhydrater under lång tid. Dessutom mycket, mycket kolhydrater från spannmål.Bröd, pasta, gröt. Usch ja.

  Har märkt att jag börjat tåla kolhydrater lite bättre. Har ätit lite frukt ett tag nu och det fungerar bra för mig. Däremot går det inte med bröd och bakelser.

  Men en rätt moderat minskning av kolhydratinteget verkar ju fungera för många diabetiker.
  Calle Carlsson tog bort potatisen.
  Karlshamnstudien drog inte ner så drastiskt, men det blev ändå ett bra utslag.
  Manuel Uribe går ner på Zone.
  Så visst kan det ligga väldigt mycket i ett måttligt (jämfört med Atkins fas 1) nedtag av kolhydraterna och en ökning av protein i första hand och fett i andra hand skulle nog ge ett bra resultat för många.
  Dock måste nog godis, läsk och spannmålsprodukter hållas lågt eller undvikas helt.

 5. Kollar man lite noggrannare verkar det som om förmånga att tåla laktos är betydligt mer spridd över världen, en del jag sett tyder på att förmågan försvinner ifall man inte använder den, alltså om man slutar dricka mjölk under barndomen. Det skulle vara en alternativ förklaring som snarare pekar ut det som en skillnad mellan kulturer där man fortsätter dricka mjölk i vuxen ålder eller inte.
  Det kan vara värt att studera närmre.
  I artikeln från Weston A Price om nordamerikas indianer (sök på guts and grease) berättas i sista stycket om indianer som dricker mjölk, indianer brukar ju annars vara ett av typexemplen på folk som inte tål mjölk?

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: