Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Dietisternas värld har rasat samman

Posted by arne9 på 19 januari, 2008

Dietister är den yrkesgrupp som ivrar värst för ohälsosam Becel och annat växtsnor som kallas margarin. Att lågkolhydratkost anses följa vetenskap och beprövad erfarenhet får dietisterna att gå i spinn.

Dietisterna riksförbund har gjort ett uttalande som är underhållande och visar att de är dåliga förlorare.

”Hos typ 2 diabetiker är energibalans, d v s att man äter rätt mängd mat i förhållande till sitt energibehov, viktigast för att få en bra blodsockerreglering.”

Så börjar deras uttalande. Tänk att de inte vet att det är intaget av kolhydrater (socker och stärkelse) som höjer blodsockret.

Det finns ett bra råd hos Bosse Zackrisson på Toxiska epistlar: ”Här håller jag med Rothenberg till hundra procent! Det är mycket viktigt att diabetespatienterna väljer professionell hjälp. Innan landets organiserade dietister är klara med sin fortbildning om lågkolhydratkost, bör de av säkerhetsskäl fråntas kostansvaret för patienter med typ 2 diabetes/BZ.”

Bra idé! Koppla bort dietisterna från sjukvården tills de lärt sig vad det handlar om.

Dietisternas sida finns här.

Annonser

5 svar to “Dietisternas värld har rasat samman”

 1. Zac said

  Ditt inlägg inspirerade mig till ett blogginlägg och en kommentar:

  Dietisternas kommentar till att SoS kom med den enda rimliga slutsats som går att göra om man skall hålla sig till vetenskap och beprövad erfarenhet angående anmälan mot Dr.Annika Dahlqvist:

  ”Hos typ 2 diabetiker är energibalans, d v s att man äter rätt mängd mat i förhållande till sitt energibehov, viktigast för att få en bra blodsockerreglering.”

  Jag anar i detta anledningen till varför dietister rent mentalt verkar komma så till korta när det gäller diabetiker och deras kost. De tjatar om att det enda som gäller är ”energibalansen”, och tallriksmodellen. Och visst äter man med energi i en tallriksmodell så givetvis ökar mängden kolhydrater kraftigt då den normalt står i 55-60E% – ökar man portionen och därmed energimängden i portionen så betyder det givetvis att man äter grymma mängder med kolhydrater – och därmed så sticker givetvis blodsockret!

  Så på ett perverterat och kunskapsfattigt sätt så har faktiskt dietisterna rätt! ;o)

  Men nu öppnar SoS upp för att faktiskt jämställa LC med LFHC – hoppas vid högre makter att dietister framledes i sin utbildning tvingas att ta del och fundera lite över dessa alternativ. Med nuvarande styre på dietisternas riksförbund så tycks det dock vara omöjligt. Men för framtida generationer av sockersjuka får vi stilla be en bön om att ett paradigmskifte skett innan det är deras tur att ta till sprutan…

  //Zac, läser här men kommenterar sällan…

 2. arne9 said

  Nog är det så de tänker. Och det kan säkert fungera, om man sedan snabbt förbränner energi-intaget i form av kakor och bullar (på diabetesmötena). Men många ålderdiabetiker är ju inte proffs som tränar flera timmar varje dag.
  Om en äldre diabetiker skulle få tillräcklig motion för att hålla blodsockret under kontroll skulle han antagligen behöva promenera i sakta mak hela dagarna. Om han skulle äta enligt tallriksmodellen.

 3. Zepp said

  Vi skall nog akta oss för att dra en hel yrkeskår över en kam!!

  Skulle inte förvåna mig om det fanns lika många normalbegåvade bland dietisterna som hos övriga befolkningen?

  Skulle inte heller förvåna mig om en hel del fattat vad det handlar om men inte vågat kliva ut ur skåpet.. de flesta är nog trots allt kostintresserade och vill göra ett så gott arbete som möjligt.. nu har dom äntligen fått en chans att göra så!!

  Återstår att se om några fattat något om kostlära, eller om det bara är en veganlobby!!!?

 4. arne9 said

  Ja, det är väl närmast Dietisternas Riksförbund man skall vara kritisk mot.
  Å andra sidan är de dietister som har en mer nyanserad och vetenskaplig inställning till kostfrågan lätt räknade.
  De är nog en kåranda som råder. Polisen kritiseras kollektivt som kår även om det finns poliser som jobbar bra.
  Uttalandet från SDR får de väl ändå stå för. Det är mycket talande och inte särskilt bra för SDR:s trovärdighet.
  Religiös övertygelse är naturligvis helt uppåt väggarna i en sådan här fråga. Det är vansinne bland dietister och läkare. Det är inte bättre när det förekommer bland de som kritiserar de nuvarande kostråden.
  Situationen är inte kristallklar. Svar eller vit. Det finns argument för lågfett, det finns argument för lågkolhydrat och tendensen är klart att lågkolhydrat får en renässans.
  Det går dock att gå ner i vikt och återvinna hälsan med en massa olika metoder.
  Det gäller att hitta den som passar en själv bäst. Och sedan inte inbilla sig att den är den enda saliggörande.

 5. Zepp said

  Vi får se tiden ann, dietister är trots allt en nyckelgrupp vad gäller kostrelaterade sjukdommar och dess behandling.

  Även de som är mindre normalbegåvade än allmänheten inser att man inte skall äta kopiösa mängder av det man tål sämst!

  Vad jag vet är det bara diabetiker som skall öka intaget av det de inte tål och trappa upp medicineringen allt effter som dom blir sjukare!?
  Det måste vara världens konstigaste ”vetenskapliga kostråd” ??

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: