Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Läkarna går från piller till kost och motion

Posted by arne9 på 17 januari, 2008

Läkartidningen har blivit rena hälsomagasinet, skriver Karin Bojs i en krönika i DN.

Läkartidningen skall tydligen vara som ett hälsokostmagasin med färgglada frukter och grönsaker. Rubriker i stil med ”Förändrad livsstil kan förhindra typ2-diabetes” och ”För lite motion orsak till barnfetmaepidemin”.

Omslaget till nyårsnumret föreställer en tjock mage. Rubriker som ”Övervikt ökar risken för cancer”, ”Vår tids kost bakom inflammation och sjukdomsutveckling” och ”Paleotologisk kost ger bättre glukostolerans än Medelhavskost”.

Det har hänt något med attityderna inom vården, menar Karin Bojs.

Det har hänt något inom den svenska sjukvården. Tidigare var det till och med skumt att råda feta patienter att gå ner med Atkins eller råda diabetes patienter att äta kolhydratsnålt. Rabiata dietister har till och med anmält en läkare för detta tilltag och nu har Socialstyrelsen beslutat att lämna klagomålen utan åtgärd.

Nu är det även i lilla Sverige tillåtet och enligt vetenskap och beprövad erfarenhet att köra Atkins med såväl feta som diabetiker. Och med patienter som är både och, vilket är vanligt.

Tänk att sjukvården och läkarna har insett att kosten är en viktig faktor för att förhindra sjukdomar och att förbättra sjukdomstillstånd! Den kunskapen har ju alltid funnits med gick förlorad några decennier.

I USA har det alltid funnits läkare som kört med lågkolhydratdiet. Atkins är den mest kände och hans produkter finns ju även i Sverige. Atkins bars är ett måste i vårt hushåll. Även en mängd andra finns i USA som praktiserar low-carb. Eades är kanske den mest kände efter Atkins men det finns ett antal till.

I Sverige finns bara Calle Carlsson men han skall visst lägga av.

Så förstås Annika Dahlqvist som blev anmäld av dietisterna. Hon fick sluta på sin vårdcentral och jobbar nu inte med kostfrågor.

Förhoppningsvis kommer Socialstyrelsens beslut att göra det möjligt att starta kliniker och mottagningar där man ger effektiva kostråd till framförallt åldersdiabetiker som nu inte har någon bra vård. Man räknar ju inom vården kallt med att de kommer att bli allt sämre och dö i förtid. Med en lågkolhydratkost kan deras blodsocker komma under bra kontroll och de kan få bättre livskvalitet och ett längre liv.

Annonser

2 svar to “Läkarna går från piller till kost och motion”

 1. catarina said

  Du skriver bra o intressant.Jag följer din dagbok,men kanke du skulle öka på fett-intaget? Har du varit inne på sajten:kolhydrater i fokus?Många bra tips

 2. arne9 said

  Tack, Catarina!
  Problemet är att det inte finns något vetenskapligt stöd för för mycket fett.
  Det säger ju även Annika Dahlqvist.
  Vi vet inte vad som händer med fettet om man överkonsumerar det.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: