Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Omega3 mot demens

Posted by arne9 på 3 januari, 2008

För en tid sedan rapporterades det att omega3 som finns i fiskoljekapslar är bra också mot demens och alzheimer.

Mekanismen verkar vara att omega3-fettsyror ökar mängden av ett ämne som kallas LR11.

LR11 anses kunna bryta ner amyloid som samlas i klumpar i de sjukas hjärnor.

Försök att ge fiskoljekapslar till demenspatienter har hittills dock inte gett något märkbart resultat. Däremot har flera studier visat att vildfångad fisk är en bra föda för att förebygga alzheimer och annan demens, liksom hjärt- och kärlsjudomar.

Annonser

5 svar to “Omega3 mot demens”

 1. Det hade ju varit intressant med en jämförelse mellan olika fiskoljakapslar, andel av olika fettsyror, hållbarhet baserat på mängd och typ av tillsatta antioxidanter, andelen härskna fetter av de olika typerna m.m.

  Jag tror att det kan variera rätt mycket mellan olika tillverkare. Det kan ju variera rätt mycket beroende på hur oljan utvinns, hur färsk fisken är när den pressas, hur färsk oljan är när den säljs m.m. De mindre seriösa kan man även misstänka för att tillsätta t.ex. linfröolja eller liknande som ju är billigare men har nästan rakt motsatt verkan.

  Försöken med fiskolja mot alzheimer kan ju ara väldigt beroende på sådana faktorer.

 2. arne9 said

  Det skulle verkligen behövas någon slags kontroll av dessa produkter.
  Vad är det som säger att man inte bara klistrar på en omega3-etikett på en burk kapslar som inte innehåller något verksamt ämne alls?

 3. Håller med.

 4. Zepp said

  En test av olika fabrikat kan ni läsa om här:

  http://www.omega-3.se/kopguide.html

 5. Zepp, en liten bit på vägen, men jag vill ju helst ha mycket mer information, och helst återkommande tester på flera batcher, med även innehåll av främst EPA men även DHA.

  Enligt vad jag läst verkar kroppen ganska dålig på att ta upp DHA från födan, mdan den är desto bättre på att tillverka den av EPA, men då är det ju extra viktigt att man inte får i sig vegetabiliskt omega-3 eftersom det gör slut på det enzym, elongas, som annars skulle gjort DHA av EPA. Perosidvärdet verkar ju intressant, men inte fristående utan att man även får veta andelen intressanta fetter. Undrar hur peroxidvärdet är i lätta mineraloljor eller derivat av aplmolja som den oseriöse kunde tänkas dryga ut dyrare fiskolja med?

  I slutänden handlar det nog till stor del om att välja den tillverkare som man har får mest förtroende för, vilket i alla fall för mig utesluter alla som använder desperata marknadsföringsmetoder som t.ex. telefonspam.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: