Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Vi är kanske inte stenåldersmänniskor i alla fall

Posted by arne9 på 12 december, 2007

Expressen berättar i sin nätupplaga det som blinkade förbi på text-tv igår. Utvecklingen av vår arvsmassa går fortare än man tidigare trott.

Det är större genetisk skillnad mellan oss och stenåldersmänniskorna, än det är mellan dem och neandertalarna” hävdar forskarna i en ny studie. Det är antropologen John Hawks vid Wisconsin-Madison universitetet som lett forskarlaget.

Hittills har det antagits att människor i dag i stort är genetiskt oförändrade jämfört med de människor som för 40 000 år sedan började använda verktyg och tillverka konstföremål, och sprida sig ut över världen från Afrika.
– Men vi är inte desamma som folk för ens 1 000 år sedan, säger en annan av forskarna i laget, antropologen Henry Harpending vid Utah-universitetet.

Mycket av argumenten för en fettrik och kolhydratsnål kost bygger på att vi inte är genetiskt anpassade för att äta spannmålsmat och annat som jordbrukarsamhället kommit med.

En viktig faktor bakom den snabba genetiska utveckling som forskarna nu funnit är befolkningstillväxten. För 10 000 år sedan fanns några miljoner människor på jorden. Vid vår tideräknings början fanns kanske 200 miljoner, på 1700-talet kanske 600 miljoner, och i dag är vi 6,5 miljarder.

En annan avgörande faktor är jordbrukssamhällets intåg för omkring 12 000 år sedan. Detta skifte förändrade helt människors diet, och gjorde att folk bosatte sig i grupp på ett enda ställe. Därmed kom epidemiska sjukdomar som malaria, smittkoppor och kolera.
Det är också i det området som många av de genetiska förändringarna syns. Exempelvis har forskarna identifierat fler än två dussin nya genetiska förändringar som har med resistens mot malaria att göra, inklusive en helt ny blodgruppstyp.

Det här gör ju att det inte är så enkelt. Det är inte säkert att vi måste äta som på äldre stenåldern. Vi har kanske inte samma gener som de hade då. Vi kanske trodde fel.

Det är väl det här som gör att det inte är så enkelt. En del tål kolhydrater som bröd och potatis bättre än andra.

Människan på olika kontinenter har dessutom utvecklats olika. Asiaterna har väl anpassats bättre till ris än europeerna. Skandinaver har ju anpassats till mjölk så bra att de flesta (dock inte alla) kan dricka mjölk även i vuxen ålder. De flesta människor i världen kan inte det på grund av laktosintollerans som är normaltillståndet för människan, men många av oss i Sverige kan ju tolerera mjölk.

Tillvaron är inte så enkel som att allt är svart eller vitt, rätt eller fel. Verkligheten är mer komplex än så.

Annonser

11 svar to “Vi är kanske inte stenåldersmänniskor i alla fall”

 1. Jaså, har margarintillverkarna börjat finansiera forskning inom antropologi nu också?

 2. Man kan läsa mer av honom här:
  John Hawks weblog

 3. Zepp said

  Jaaa.. det kanske är som så att en del tål gammal köttfärs, med tanke på att detta lär ha förekommit i åtskilliga år!!??

  Det där med att vissa av oss tål Laktos är mer av en slump antagligen, vi föds alla med förmågan att dricka och tillgodogöra oss modersmjölken!

  När vi är ett år gammla och avvanda, brukar kroppens förmåga att tillverka Laktas oxå avta. Om man då i stället går över till komjölk bibehåller man förmågan!

  Skillnaden lär vara att vissa har en högre kapacitet på Laktasproduktionen i högre ålder.

 4. Zepp said

  Det lär vara 97-98 procent av generna som vi har gemensamt med chimpansen, och den övervägande genetiska skillnaden lär ha med matsmältningen att göra!

  Vem säger att den genetiska skillnaden som lär ha ökat mellan mäniskorna i dag har med matsmältningen att göra i någon utsträckning??

  Det man vet sen tidigare är den stora genetiska variationen har mest med vårt utsseende att göra. Det vill säga det som möter omgivningens tryck.. dvs. klimatet!

  Typ..
  torr o varm miljö, masajer är smala o långa,
  kall miljö, eskimåer är runda o små,
  ändå levde de huvudsakligen på en ren animalisk kost!!!?

 5. Bra skrivet.

  Detta ser jag som en bra förklaring till varför det inte finns någon kostmodell som alla mår bra av.

 6. Zepp said

  Jag tror inte på några modeller överhuvud taget bara på för arten naturlig mat! Sen förekommer det inom en stor population en viss variation.

  ”Under fosterutvecklingen tillbakabildas människans
  tjocktarm medan den förlängs hos människoaporna. Det vittnar
  om att människan efter skilsmässan från schimpansen anpassats till en kost utan stora mängder vegetabilier.”

  ”Rovdjur har liksom människan en relativt liten matsmältningsapparat med liten tjocktarm och i stället en lång tunntarm.”

  ”Eftersom människan har en så liten matsmältningsapparat
  kan hon inte som växtätarna ta mikroorganismer till hjälp för
  framställning av vitamin B12. Människan måste äta kött för att få
  i sig detta livsviktiga ämne!”

  ”Människan tar företrädesvis upp järn i form av
  det hem som man får genom att äta kött. Järnbrist är den vanligaste bristsjukdomen i västvärlden.”

  ”Förmågan att syntetisera de essentiella aminosyrorna har tillbakabildats fullständigt och förmågan att syntetisera taurin och histidin har förmodligen tillbakabildats delvis under vår evolution eftersom vi utvecklats till alltmer utpräglade köttätare.”

  Vi behöver framförallt äta högvärdigt protein, varav en stor del animalisk, fett oxå en del animaliskt varav vissa fettsyror måste vara animaliska! Antioxidanter och vitaminer samt mineraler!

  Kunskapen finns om vad som är mäniskoföda, diskutionen handlar väl bara om vilka proportionern skall vara??

 7. Zepp said

  Länken kom inte med.. men här är den; http://pagina.se/bok/72411384/72411384.pdf

 8. Här spräcks bl.a. myten att Nordamerikas indianer skulle vara laktosintoleranta:
  Guts and Grease: The Diet of Native Americans
  se sista stycket.

 9. Zepp said

  Vi är kanske stenåldersmäniskor när allt kommer till kritan iallafall!?

  ”Studien visar att ju längre från Etiopien en folkgrupp befinner sig, desto mindre är den genetiska variationen i gruppen. Det beror enligt forskarna på att en liten grupp en gång lämnat sina släktingar söder om Sahara och vandrat norrut. När den lilla gruppen vuxit till sig på den nya platsen har ytterligare en liten grupp brutit sig ut, och så vidare.”

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_903871.svd

 10. arne9 said

  Ja, det där är inte så enkelt att klara ut.
  Undrar om stenåldersmänniskorna också blev förkylda? Har fått en rejäl förkylning, fast man inte skall få det med den här kosten, sägs det ju.

 11. Zepp said

  Oooh.. då måste du ha fuskat.. eller??

  Näe skämt åsido.. klart man kan få allaehanda sjukdommar fasten man äter rätt!
  Stenåldersmäniskorna dog ju mest av infektioner som vi idag lätt botar med lite vila och medikamenter.

  Virus och bakterier som man alldrig har träffat på förut har man inget försvar mot, spiroceter blir man heller inte imun mot!

  Äter man rätt o ger kroppen vad den behöver lär man nog iallafall få ett bättre imunförsvar.. iallafall bättre än om man levde på junkfood!

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: