Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Se upp med färdigmat!

Posted by arne9 på 8 december, 2007

ICA:s uppdagade fusk med köttprodukterna diskuteras fortfarande och folk känner äckel. Har man läst HEMLIGE KOCKEN så vet man att fabrikstillverkad mat inte lämpar sig att äta. Det är länge sedan den passerade gränsen till ohälsosam.

Tillsatserna har inte kommit upp på tapeten ännu men det poppar upp lite rapporter om smitta i maten ibland.

Att det inte är på den lokala ICA-handeln den stora skandalen sker anar nog många. Vad som händer på de stora slakterierna och de stora livsmedelsfabrikerna får man höra ryktesvägen.

Det gäller att vårda sin hälsa och då är det viktigaste att hålla koll på vad man äter och dricker.

En hälsosam mat gör man gärna i köket i hemmet på bra råvaror utan tillsatser. Bra kött från djur som betat gräs och fått det foder naturen avsett att de skall äta och vildfångad fisk och skaldjur från vatten som inte är förgiftade med bly och kvicksilver och andra miljögifter.

En ohäslosam mat köper man färdiggjord i den stora livsmedelbutiken. Den kryllar av tillsatser, E-gifter och socker och stärkelse. Ibland kollar man bäst före datum. Till vilken nytta? Vad säger att den inte är ommärkt? Ingenting. Det är väl ingen som är så naiv att man tror att bara dessa fyra ICA MAXI har märkt om? Det förekommer på många små och stora livsmedelshanterare. Kanske på butiken du handlar på också. Varför skulle den vara förskonad?

Jag har hittat massor med varor på såväl ICA som Konsum vars bäst före datum passerats med råge. De ids inte ens märka om. Folk är så blinda att de köper till och med utgånget kött.

Bilskojarna gör mindre skada än matskojarna.

11 svar to “Se upp med färdigmat!”

 1. Jag har svårt att över huvud taget se någon fördel med ”färdigmat”.
  Tvivelaktiga råvaror
  Tillsatser
  Ingen smak
  För lite fett
  För mycket kolhydrater
  Dessutom tar de längre tid att laga till om man skaffar sig vettiga rutiner i köket och lär sig planera lite, till och med jämfört med långkok om man räknar aktiv arbetstid.

  Hemlagat är nyttigare och smakar bättre, dessutom har man full kontroll över sina råvaror!

 2. Hmm, blev inte så snyggt, det gick tydligen inte att använda de html-taggar jag försökte med. 🙂

 3. Zepp said

  Jag tycker ”köttfärsskandalen” är lite en storm i ett vattenglas jämfört med det skojeri som det innebär att sälja dessa fördiglagade livsmedel!

  Kättfärs som är någon dag är inte otjänlig om den inte luktar och smakar illa, däremot handlar det om bedägeri och brott mot livsmedelslagstiftningen!

  Säg inte den person som haft sin köttförs i kylen några dar utan att det på något sätt påverkat hälsan eller välmåendet!

  Däremot är det så att riktig mat skall surna och ruttna om man förvarar den någon längre tid, annars är det något fel på den!

  Felet är ofta att maten (matsubstitutet) är fullproppade med gifter för att inte ruttna och tillsatser för att den nästan skall smaka som riktig mat brukar göra.

 4. Hildur K said

  Full kontroll över sina råvaror har man endast om man producerar dem själv.

 5. Oscar Andersson said

  Även färsk kyckling var ju salmonellasmittad så var finna ”rena och friska” råvaror för att fixa maten?
  Ska vi återgå till självhushåll eller vad krävs för att finna riktigt bra råvaror. Att inte använda halv-/helfabrikat har nog många redan insett men nu verkar det som om man också måste se upp med fabriks-/butikspaketerade råvaror.

 6. Mary said

  Idag har vi gjort en insats – våra bloggprotester fick Kronfågel att backa. Jag känner mig mycket nöjd, gö det du också…

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_669433.svd

 7. arne9 said

  Kronfågel backar, eller?
  Kanske de kom på att det var dumt att säga som det är.
  Bättre att låtsas att de inte gör så, men göra det ändå. Vem kollar det? Ingen kan veta.
  Jag aktar mig för allt vad färdig kyckling heter.
  Och färsk eller grillad kan man ju inte vara säker på heller.
  Tråkigt att man inte kan lita på matbutiker och matproducenter.

  Visst är det så att färdigmaten och dess innehåll är en mycket större skandal än ICA-handlarna som märker om köttfärs.
  Att livsmedelsverk och inspektörer bara kollar de små aktörerna är också en större skandal.

 8. Zepp said

  Det är lite konstigt att vi idag inte litar på våra egna kunskaper vad gäller livsmedel eller matlagning!? Att vi förutsätter att ”experter” skall avgöra sådana saker för oss, förr i tiden visste iallafall husmödrarna hur maten skulle vara beskaffad för att vara tjänlig och hur man lagade till den på ett säkert sätt!

  Det är när du står i affären som det avgörs, väljer du att lita på den multinationella matfabriken eller kollar du själv om varan duger som mäniskoföda??

  Förstår du inte vad varan innehåller.. avstå!
  Har varan en lång innehållsförteckning.. avstå!
  Har varan en lång hållbarhetstid.. avstå!
  Innehåller varan en massa kemikalier.. avstå!

  Vet inte om det är sant, men i boken ”Hemliga kocken” påstår man att på 1800-talet var det straffbart att fuska med maten, i dag är det mer regel än undantag!

 9. arne9 said

  Utveckingen har ju gått dithän att man inte har tid med så mycket mer än jobbet.
  Hemarbete har varit fult en längre tid och hemmafruar det mest politiskt inkorrekta man kan tänka sig.
  Alltså är det yrkesmän som gör maten åt oss.
  Kan vi inte lita på dem är det illa.
  Och det kan vi ju inte.
  ICA jobbar inte stenhårt på att förbättra maten eller arbetet med maten. Inte Kronfågel heller. Däremot jobbar man stenhårt på att förbättra det skamfilade ryktet. Vi skall tro att det fungerar bra och att det är bra matvaror de har. Det är det viktiga.
  Inte att matvarorna verkligen är bra.
  För det är de ju inte.

 10. baloo said

  ost är ett bra exempel dom ostar som blir fel i tillverkning går vidare till färdigmatsproduktion och det ost som säljs i mängd och som eventuellt börjat mögla på ostlager säljs vidare till företag som skär om osten i mindre bitar och packar om utan det gröna..en god vän jobbar på mejeri och har förklarat hantering. en annan vän till mig äter inte korv efter att själv ha jobbat på slakteri

 11. arne9 said

  Den som jobbat på slakteri äter inte korv, den som jobbat på mejeri äter inte ost, den som jobbat på Skogaholm äter inte limpor, den som jobbat på GB äter inte glass… Listan kan göras lång.
  Tyvärr är det nog så att livsmedelsindustrin är äcklig och processad mat är riskabel.

  Det är ju svårt att backa tillbaka till ett självhushåll, men en sund misstänksamhet behövs när man går i butikerna.

  Listan ovan borde kunna förlängas med: den som jobbar på ICA handlar inte på ICA, men det stämmer ju inte. ICA-anställda handlar på ICA och Coop-anställda handlar på Coop och Hemköpsanställda handlar på Hemköp. Det kanske beror på personalrabatten och att man vet vad man har men inte vad man får på andra ställen.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: