Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Glöm "Du är vad du äter". "Du är vad kroppen gör med det du äter". Nya studier visar att low-carb är bra och low-fat är dåligt för hälsan.

Posted by arne9 på 3 december, 2007

Dr Jeff Volek och hans medarbetare har undersökt vad som händer med triglycider, högt blodsocker, högt blodtryck, HDL och insulinresistens hos försökpersonerna.

Man delade in dem i två grupper:

1. VLCKD (very low-carb, ketogenic diet) med 59-28-12 energiprocent Fett-Protein-Kolhydrater och

2. LFD (low-fat-diet) med 24-20-56 energiprocent F-P-K.

Båda grupper tillgodgjorde sig c 1500 kcal.

Vad hände då på 12 veckor?

Blodfetterna liksom de andra anti-inflamatoriska markörerna minskade i grupp 1.

Blodfetterna ökade däremot i grupp 2.

Det är vad vi low-carbare brukar säga men som etablissemanget inte vill höra på.

Man kommer väl att fortsätta ett tag till att försämra hälsan ytterligare för de som redan har dålig hälsa med det metabola syndromets olika yttringar.

Man får ju själv ta ansvar för sin hälsa och den som då vet att low-carb är vägen till hälsa har ett klart försprång.

Jimmy Moore berättar om de här studierna i sin blogg.

6 svar to “Glöm "Du är vad du äter". "Du är vad kroppen gör med det du äter". Nya studier visar att low-carb är bra och low-fat är dåligt för hälsan.”

  1. Du är vad maten äter.

  2. arne9 said

    Ja, jag vet!😉

    Men absolut inte ”Du är vad du äter”. Man blir inte söt av socker. Inte grön av grönsaker och inte fet av fett. Så jag fattar inte vad poängen har varit från början med den fåniga devisen. Kanske att en fånig TV-kanal skulle fastna för det och göra program med den befängda titeln?

  3. Troligen. ;-P

    Jag tror jag har lyckats omvända en diabetiker nu.🙂

    Han är nu såpass övertygad att han tog med hela bunten papper jag skrivit ut åt honom från nätet till sin dietist, hon började tydligen i det närmaste tugga fradga. Däremot hade hon inga vettiga motargument, så hon gav tydligen inte något trovärdigt intryck. så egentligen kan man säga att dietisten hade en stor del i omvändandet.🙂

  4. arne9 said

    Det var verkligen roligt att höra!🙂
    Framförallt för honom själv men också för folkhälsan. Ett steg i rätt riktning.

  5. Zepp said

    Tja.. jag tror att ”Du är vad du äter” står sig ett tag till, iallafall om man ser till macro- och micro-näringsämnen.
    Äter man de byggstenar som kroppen behöver mår man så bra som ens gener tillåter!

    Äter man raketbränsle (kolhydrater) och inte gör av med det lagras det och man blir fet.

    Jag har iallafall fått flera i min omgivning att sluta med margarin och gå över till smör i stället, några har även dragit ner på brödet. Brukar printa ut Göran Petersons Beceldokument och Gunnar Lindgrens dokument, som finns på nätet, flera har sagt: f-n vi har blivit lurade!

    Ibland blir man lite trött på att folk har upptäckt att det naturligt uppfödda köttet från ”Gröna gårdar” är nyttigare och godare.. det är allt som oftast slut i affären!!!

  6. arne9 said

    Ja, blir det f ö r stort genomslag för low-carb kommer ju priserna på den mat vi letar efter att bli högre😦

    Men då kommer väl snart fler produkter ut så det jämnar nog ut sig.

    Jag håller ju på och läser hemlige kocken nu och visste fler om hur julskinkan görs skulle man nog inte kunna äta den med välbehag.
    Hoppas på hälsosammare mat framöver och att sockrandet och det övriga matfusket får ett slut.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: