Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

 • november 2007
  M T O T F L S
  « Okt   Dec »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • Arkiv

 • Annonser

Min julskinka

Posted by arne9 på 27 november, 2007

Så här ser min skivade julskinka ut:

skinka

Den innehåller ”bara” 6 E-tillsatser.

Det är ju inte värst i klassen. Det är inte svårt att hitta skinkor med mer än 10 E-tillsatser.

Min innehåller hela 86% kött. Resten är väl vatten och tillsatser. (Köttsoppa?)

De här E-gifterna (förlåt E-tillsatserna) innehåller min julskinka:

E 250 (Natriumnitrit) Biverkningar (enl. den här sidan):

Cancer
Tumörer
Fosterskador
Förgiftning
Genetiska skador
Plötsliga dödsfall
Svåra allergiska reaktioner

Druvsocker! Inte någon favorit för en low-carbare.

E 331 (Natriumcitrater)

E 301 (Natriumaskorbat)

E 621 (Mononatriumglutamat) Biverkningar (enl. den här sidan):

Beteendestörningar som paranoia, djup depression, extrem vrede.
Epileptiska anfall (petit mal).
Fosterskador.
Försenad tillväxt.
Har orsakat hjärnskador hos alla 14 djurarter som testats med ämnet.
Hormonstörningar.
Koncentreras i moderkakan och utsätter fostret för dubbla koncentrationen som modern har!
Deklareras ofta som ”smakförstärkare”.
Konvulsioner.
Kvinnlig sterilitet.
Leverskador.
Nervcellsförstörelse.
Orsakar ”Chinese Restaurant Syndrome”. Om Ni äter på kinesiska och japanska restauranger, be dem undvika glutamat! Provocerar fram astmaattacker.
Svåra allergiska reaktioner.
Ögonskador.
Övervikt.

E 452 (Natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfat, natriumkalciumpolyfosfat) Biverkningar enl. den här sidan:

Störningar i matsmältningsenzymerna.

Kan öka upptaget av en del giftiga tungmetaller.

Kryddor

Kryddextrakt (Varför?)

E 211 (Natriumbensoat). Biverkningar (enligt den här sidan):

1 Eksem

2 Skador på kroppens DNA

3 Parkinson

4 Demenssjukdomar

5 Astma

6 Cancer (om det blandas med E300)

7 Koncentrationssvårigheter

8 Bryter ner vårt immunförsvar

9 Slembildning och hosta efter måltid

10 Lunghinneinflammation

Det låter ju inte så trevligt. Och då är det ändå en charkprodukt med relativt lite E-gifter. Det finns som sagt massor med skivad skinka och andra charkproduter som har mer E-gifter.

Annonser

10 svar to “Min julskinka”

 1. Det viktigaste att lobba för förbud av är nog nitrit på grund av att det finns i i stort sett alla charkprodukter utom färskt eller fryst kött.

  Jag misstänker starkt att alla larm om ”rött kött” handlar om just nitrit, vars huvudsyfte ju är just att bevara köttets röda färg vid tillagning, även om det påstås något om att det begränsar tillväxten av botulismbakterier, som ju i princip bara är ett problem i dåligt gjorda konserver.

  Som nummer två på listan borde komma syntetisk natriumglutamat, men då är det viktigt att först få fram lite studier som tydligt skiljer på effekterna av den naturliga från den syntetiska. Jag misstänker där att det handlar om att molekylen kan förekomma i två former, vridna åt olika håll eller något i den stilen, och att bara den ena förekommer i naturen medan den syntetiska innehåller lika delar av de båda formerna och att det är den felvända formen som orsakar skadeverkningarna. Den principen är ju känd från andra ämnen i livsmedel.

  Naturlig natriumglutamat finns ju i all hemlagad buljong t.ex. och är en av de viktiga byggstenarna för att reparera leder m.m.

 2. arne9 said

  Ja, det går nog åt förbud. Synd att inte aktörerna på den här marknaden inser att det är en konkurrensfördel att ha så hälsosamma produkter som möjligt.

 3. bianca said

  …och såhär skriver M-E Nilsson i boken ”Den hemlige kocken” om framställning av pressad skinka, en av dagens storsäljare:
  ”Först frånskiljer man muskelköttet fr grisens ben och hackar det grovt. Sen finns det 2 alternativ. Antingen transporteras det hackade köttet under hydrualiska armar försedda med rader av nålar som injicerar det med vatten, socker, konserveringsmedel, smakämnen och andra tillsatser el så placeras det i en gigantisk cementblandarliknande maskin för att tumlas el knådas in med en liknande blandning som i det första alt. Processen gör att köttmassan utsöndrar en aminosyra som gör den klibbig, så när man tryckt ut den i skinkformade el runda formar och kokat den håller den ihop och liknar då ett helt stycke kött. Om man sen vill att den ska säljas skivad och se särskilt äkta ut lägger man en fettrand runt formens kanter”.

 4. Då gäller det att övertyga marknaden först, så att folk förstår att efterfråga riktig mat och undvika gifter, och det är nog svårt att få ett tillräckligt stort genomslag för det så länge SLV envisas med att tillåta skiten.

  Alla motsägande larm har ju haft den för industrin goda efekten att folk i dag skiter i alla larm. ”Allt är ju farligt, skulle man lyssna på allt skulle man ju svälta ihjäl i stället.”

 5. arne9 said

  Boken Den hemlige kocken verkar vara en kanonbok. Skall skaffa den!
  Jag önskar jag kunde sluta köpa mat som är behandlad på det här sättet. Men jag har svårt att ställa om till att bara köpa kött och fisk och skaldjur, men nog är det inriktningen.

  Jag märker ju att maten med alla dessa tillsatser har en påverkan på viktnedgången till det sämre.

  Det gick så mycket bättre att till och med gå ned i vikt i Spanien. Det verkade vara lite mindre tillsatser i charkvarorna där.

 6. arne9 said

  Pratade med en handlare igår. Han förstår det har med nötkött men menar att det är känslor som styr folk när de köper mat i allmänhet och svenskt kött i synnerhet.

  Det ser ju lite dystert ut. Det kan ju dröja länge innan den medvetenheten kommer bland folk i allmänhet att man kräver bra kött utan en massa äckliga tillsatser och med bra omega-kvot.

  Handlaren ifråga medgav att Argentiskt kött är bäst i världen och berättade också att slakningen i Sydamerika är mindre stressande än i Sverige.
  Det påverkar väl också köttkvaliteten.
  Att djuren går ute och betar naturligt hela året i Argentina och Brasilien är ju också mycket viktigt.

 7. Jag klarar tyvärr inte för närvarande att bojkotta alla livsmedel med nitrit, jag är alltför beroende av bacon till frukost.
  Så tills jag får byggt klart en kallrök så att jag kan göra mitt eget köper jag Willys restaurangbacon i storpack, det är skivat lite tjockare och verkar innehålla något mindre vatten eftersom det inte krymper ihop lika mycket i stekpannan.

  Men som sagt, hemmagjort är ju idealet, tänk att ha en hel baconsida hängande i köket som man skivar så mycket man vill ha av, och precis så tjocka skivor man vill ha. Helst då från utegående grisar!

 8. arne9 said

  Nej, det är nog omöjligt att bojkotta all dålig mat. Man får göra kompromisser och hoppas att skadeverkningarna blir så små som möjligt.

  Griskött är ju ännu knepigare än nötkött. Hur få tag på griskött från grisar som gått ute och fått äta naturlig föda?

  Lufttorkade skinkor finns ju hängande i var och varannan bar i Spanien. Lufttorkningen verkar vara en skapligt hälsosam konserveringsmetod?

 9. Jag tänkte köpa köttet på Gudmindsgården om jag inte hittar på närmare håll.

 10. Felstavning, skulle vara Gudmundsgården

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: