Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Omega 3 i omega3-äggen?

Posted by arne9 på 18 november, 2007

Är det så mycket omega 3 i Omega3-äggen som man tror och som man skulle önska?

Nej.

Så här ser det ut:

svenskaegg

ICA:s Ägg med Omega 3 innehåller enligt texten på förpackningen:

0,44 g omega3 / 100 g ägg

varav EPA & DHA 0,25

De spanska omega3-äggen har lite mer information:

spanskaegg

Omega 3: 0,44 / 100 g ägg

DHA: 0,28

Dessutom innehåller den spanska texten på förpackningen uppgift om omega6-innehållet.

Omega 6: 1,48

Det innebär att ratiot o3/o6 är 0,28/1,48 dvs 1:5,3.

Idealet är ett ratio på 1:1 eller 1:2 och allra högst 1:4.

Omega3-äggen innehåller alltså för mycket omega6 och för lite omega3.

Undrar vad vanliga ägg har för ratio?

7 svar to “Omega 3 i omega3-äggen?”

  1. Zepp said

    Jag brukar för det mesta köpa omegaägg från Svenska lantägg. Det står inget på förpackningen om hur mycket O-3 det innehåller!???
    Inget på deras sida heller???

    Måste vara världens sämsta marknadsföring eller ren bluff!

    Hittade detta på;
    http://www.medikament.nu/PDF-filer/1-05/Hitta%20fettet.pdf

    Vid Stjärnägg har man visat att en tillsats
    av 2,4 procent linolja, 1,5 procent
    rapsfrö och 1,9 procent gräsmjöl till det
    även i övrigt väl komponerade fodret kan
    ge en tillfredställande halt av EPA i äggen.
    Analyser har visat att kvoten omega-6/
    omega-3 var 7,4 i konventionellt producerade
    ägg medan äggen från höns som
    utfodrats med specialfodret var 1,9.

  2. arne9 said

    Det var en intressant information.
    Vanliga ägg har alltså 7 – 8 gånger mer omega6 än omega3, vilket inte är bra.

    Deras foder med linolja, raps och gräsmjöl skulle ge en kvot på cirka 2 verkar bättre men är det inte så att höns (liksom människor) inte kan omvandla så mycket vegetabiliskt omega3 till användbara fettsyror i vår kropp. Det enda som fungerar verkar vara fiskolja eller fiskmjöl som de spanska hönsen som värper omega-ägg matas med, liksom ICA:s omega3-förstärkta ägg. Tillsatserna verkar inte vara tillräckliga dock.
    Man kan iallafall känna en fisksmak i äggen.

    Man är ju lite rädd för att mycket av de här sakerna kan vara ren bluff.
    Det är lätt att säga att en vara är omega3-rik eller att den är sockerfri.

  3. Zepp said

    Om jag fattat något, något så när rätt så är just hönsfåglar till stora delar fröätare.
    Dom lär kunna omvandla vegetabiliskt O-3 till det långkedjiga EPA och DHA.

    Du vet korna får det från gräset.. troligen lika med hönsen?

    Annars så tror jag att för oss som äter lowcarb spelar inte alla O-6 lika stor roll för utan höga insulinnivåer bildas det ”goda Eikosanoider” av det oxå! Troligen viktigare att titta på halten Arakidonsyra i förhållande till EPA!!?

  4. arne9 said

    De där stjärnäggen är ju intressanta. På Stjärnäggs hemsida (http://www.stjarnagg.se) klickar jag på våra produkter och ser att de skriver om omega3-äggen. Hönsen ifråga får vegetabiliskt foder men också fiskolja. Så det är kanske samma sak som ICA:s Ägg med Omega-3.
    Att det har en så bra kvot som det påstås i Medikament-artikeln är ju lovande. Hoppas det stämmer. Och att det gäller ICA:s också.

  5. Kul att gamla artiklar från Medikament då och då grävs fram ur arkivet. Under de tio år jag verkade som chefredaktör (1996-2005) hann vi publicera många bra artiklar om sambanden mellan kost och hälsa. Annika Dahlqvist skrev sin första artikel där. Och sen gick det som det gick!

  6. Zepp said

    Nu har jag sent om sider fått svar från Svenska Lantägg!!

    Klipper in valda delar av konversationen!

    ”Hej jag deltar i ett informellt nätverk där vi diskuterar kost och hälsa med inriktning på lågkolhydratkost.

    Vi har diskuterat lite kring företelsen Omga-ägg, och hur mycket Omega-3 sådana ägg egentligen innehåller.

    Själv brukar jag köpa era Omega-ägg då de för dessa i min butik.
    Men jag kan inte på förpackningen eller på er sida finna någon som helst information om eventuellt Omega innehåll!?

    Om.. de nu innehåller högre halter EPA eller DHA, är det snudd på tjänstefel av marknadsavdelningen att inte på något sätt påvisa detta!
    På ICAs ”Gott liv” ägg ser jag att man anger halterna och att hönsfodret förstärkts med fiskolja, för att åstadkomma denna positiva fettfördelning.

    Hur är det egentligen med innhållet i era ”Omega” ägg, och vilka
    tillsatser är det i fodret??

    Är det Omega-3 som menas för det är väl inte Omega-6 som vi får i oss alldeles för mycket av redan ändå????”

    Svaret som kom var lite kort;

    ”Hej!

    Omega 3-halten ökas genom att hönsen får linfröolja i fodret. I ett standardägg är ca 3,5% av fettsyrorna Omega3 men i våra Omegaägg är halten 8-10% av fettsyrorna.

    Med vänlig hälsning
    Jan-Olof Bohlin
    ——————-
    Svenska Lantägg AB”

  7. arne9 said

    Det var intressant. Svenska lantägg är ju ett annat företag (kedja) än Stjärnägg.

    Man kan alltså köpa Svenska Lantäggs Omega3-ägg om man vill undvika fisksmaken.
    Men som sagt man vet ju inte hur mycket omega3-fettsyror det finns och inte kvoten o3/o6 heller. Synd att man inte tydligt deklarerar sådana viktiga saker😉

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: