Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

 • september 2007
  M T O T F L S
  « Aug   Okt »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Arkiv

 • Annonser

Ny bok om tillsatser och gifter i den svenska maten

Posted by arne9 på 28 september, 2007

Jag har ju tidigare klagat på skräpmaten vi kan köpa i våra svenska livsmedelsbutiker. Nu ser jag till min glädje att Svd idag skriver om en ny bok som handlar om maten i Sverige som dryper av tillsatser och kemikalier.

Den hemlige kocken heter boken som är skriven av Mats-Eric Nilsson.

Exemplet Dafgårds kåldolmar är talande. Enligt förpackningen är det mormor Jennys originalrecept som använts. Dock innehåller kåldomarna 67 ingredienser varav många E-tillsatser (E-gifter) och smörarom. De här tillsatserna hade ju inte mormor Jenny tillgång till i slutet på 1800-talet eller början på 1900-talet.

Dafgårds säger till SvD att man skall ta bort texten och kanske erbjuda produkter utan tillsatser till våren.

I England har ju några stora livsmedelskedjor tagit bort de värsta färg- och smakämnena ur sitt sortiment men i Sverige säljs de fortfarande. Det är ju bara att kolla själv. Ta en svensk skinka i charkdisken och kolla vilken massa E-tillsatser den innehåller. Äckligt och farligt. Har man tur kan man hitta någon utländsk skinka som bara innehåller griskött och salt.

Det är ju bra att de flesta butiker märker ut det svenska köttet med en flagga eller liknande så man lättare kan undvika det giftdrypande svenska köttet.

Annonser

2 svar to “Ny bok om tillsatser och gifter i den svenska maten”

 1. Stina Pettersson said

  Jag håller helt med om att det är hårresande så mycket konstgjorda tillsatser det är i livsmedel nu för tiden. Vill dock påpeka, med anledning av det som sägs om Dafgårds mormor Jenny, att tillsatsen E300 som nämns i artickeln är helt vanlig askorbinsyra, dvs C-vitamin. Även mormor Jenny hade nog askorbinsyra i sin äppelmos för 80 år sedan.

 2. Ingvar Bejvel said

  Du har ratt betr egiftet, men ar litet forvanad att du anvander dig av cola light, som ju har en mangder misstankta gifter. Konstgjorda sockerersattningar driver anda sockersuget. Jag skulle nog aven skippa Atkins prylar om jag ville ga ned i vikt.

  Beklagar avsaknaden av prickar. Utomlands.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: