Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Omega3 också bra mot barndiabetes

Posted by arne9 på 26 september, 2007

DN skiver idag om en ny studie som indikerar att det är bra mot barndiabetes om barnen får i sig mer omega3.

Det är ju allmänt känt att det skall vara balans mellan omega3 och omega 6 i vår kost och i vår kropp.

Omega6-fettsyror är inflamationsdrivande och ökar risken för hjärt-och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.

Nu visar en studie att mer omega3 i maten kan minska risken för diabetes typ 1 (barndiabetes).

Det är vanligt med alldeles för mycket omega 6 i vår kost. Svenskt kött innehåller 15 – 30 gånger mer omega6 än omega3. Det är förstås inte bra, eftersom en kost med sådant kött ökar risken för hjärtproblem och andra sjukdomar i det så kallade metabola syndromet, som fetma och diabetes 2 (åldersdiabetes – gubbsocker).

Bra källor för omega3 är förutom bra fiskoljekapslar kött från naturbetesdjur, vildfångad fisk och skaldjur. Odlad fisk och odlade skaldjur får tyvärr fel foder så deras kött är omega6-späckat.

Det finns även omega3-förstärkta ägg i handeln idag. Vanliga ägg har tyvärr också ett överskott på det skadliga omega6.

Samma skadlig verkan som ett överskott av omega6 har även långvarig stress (kortisol) och kohydratrik kost (potatis, bröd, pasta och godis).

2 svar to “Omega3 också bra mot barndiabetes”

  1. Arne,
    grattis till krossandet av det magiska 83-kilos märket!

  2. arne9 said

    Tack!
    Det känns verkligen som jag är på rätt väg nu🙂

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: