Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

 • september 2007
  M T O T F L S
  « Aug   Okt »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Arkiv

 • Annonser

LCHF bäst för viktminskning, HCLF bättre för snabbtänkande.

Posted by arne9 på 19 september, 2007

I Australien har forskare gjort en studie på LCHF (som Atkins) och HCLF. Man har undersökt om det är skillnad på en diet med lågkolhydrat-högfettsdiet och en högkolhydrat-lågfettsdiet (den som etablissemanget rekommenderar). Skillnader i viktnedgång, humör/välmående och kognitiv funktion undersökte man.

93 övervktiga eller feta kvinnor lottades i någon av de två grupperna. Båda grupperna fick kalorirestriktion. De åt båda lika mycket kalorier (cirka 1500 kcal). LCHF-gruppen fick fördelningen (e%): 4 – 35 – 61. Högkolhydratgruppen åt 1500 kcal fördelat (e%): 46 – 24 – 30.

Resultatet?

LCHF gick (självklart) ner mest i vikt.

Båda grupper ökade sitt psykiska välbefinnande.

Båda grupperna förbättade sin minnesfunktion.

Tankesnabbheten förbättades mer i HCLF-gruppen än i LCHF-gruppen.

Studien pågick 8 veckor.

Forskarna säger dock att just det här med ” speed of processing ” behöver ytterligare studeras för att man skall kunna säga något bestämt.

Det bör också noteras att ingen grupp fick äta så mycket man ville, utan det var kalorirestriktioner för båda grupperna. LCHF brukar man ju annars äta ad libitum (efter behag) och ändå nå goda resultat.

Kalorirestriktion är bra men fördelen med LCHF är att man behåller sin muskelmassa och mår bra på mindre kalorier. Som nämnts tidigare leder en kalorirestriktion med högkolhydratkost lätt till svält. Skillnaderna illustreras med bilden från Eades blogg.

xkeys-subject-blogsize

Annonser

3 svar to “LCHF bäst för viktminskning, HCLF bättre för snabbtänkande.”

 1. Kalorirestriktion tror jag aldrig kan vara hälsosamt. Det hade varit intressant att göra om studien helt utan kalorirestiktion, bara fastställda proportioner kh/fett/protein.

  Skillnaden hade då garanterat blivit väldigt mycket större.

 2. arne9 said

  Det har ju visat sig att de flesta som äter LCHF ad libitum (man äter efter behag, hur lite eller hur mycet man vill och forskarna väger och mäter det man verkligen äter och dricker) håller sig till 1500 – 2000 kcal. Även de som äter så lite som 1500 kcal med LCHF klarar sig undan svält medan de som äter så lite kalorier med HCLF svälter och magrar och tappar muskelmassa.

  Det där med intellektuell snabbhet bör man titta mera på tycker jag. Det är ju den första studie mig veterligt som man tittat på vad som händer mellan öronen på försökspersonerna.

 3. Theresa said

  En lite sak om Eades bilder och fakta från Keys svältexperiment. De unga männen utsattes för extremt mycket tungt kroppsabete, för att efterlikna arbetsläger i europa. De gick motsvarande 40 miles i veckan, under 24 veckor. Hans referensgrupp (LCHF:arna från bantningskliniken), gick på LCHF i två veckor och inget annat krävdes. Eades säger själv att han kanske inte jämför äpplen med äpplen rakt av…

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: