Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

En kalori är en kalori, eller?

Posted by arne9 på 12 september, 2007

De flesta inom kostbranchen, inklusive utbildade dietister tuggar sitt mantra, en kalori är en kalori.

Dr Michael Eades har skrivit ett underhållande inlägg på det temat i sin blogg.

Han tar två gamla studier som exempel.

xkeys_yudkin-blogsize

I båda studierna äter försökspersonerna ungefär lika mycket kalorier.

I den första studien svälter de och får en massa hälsoproblem.

I den andra äter en grupp frivilligt mellan 1500 och 1600 kalorier och upplever en hälsoförbättring och ingen svält.

xkeys-subject-blogsize

Skillnaden är att när man äter low-carb kan man klara sig med lite kalorier men när man äter high-carb måste man ha mer kalorier för att inte svälta. Dessutom får man hälsoförbättringar av low-carb och hälsoförsämringar av high-carb.

Dr Eades blogginlägg finns här.

Annonser

3 svar to “En kalori är en kalori, eller?”

 1. BadGEAR said

  Hej Arne – det var ju länkat till denna bloggning på evaks blogg. Eftersom jag skummat både vad Eades och Colpo skriver i ämnet så kan man knappast jämföra studierna. Eftersom den gamle käre Ancel Keyes experiment var mest ett arbetsläger. Ingen normal människa som tvingas äta så lite, jobba så hårt i något som liknar fångenskap kan behålla sin fysik eller mentala hälsa.

  Men om det finns några LCHF:are här som tror på att jämföra studierna, och som vill testa samma experiment i ett slavläger med hårt dagligt arbete i min trädgård och skog på 1570 kcal/dygn i form av fett och protein, under ett halvår så är ni välkomna. Jag lovar att fodra med äkta talg om så behövs.

 2. arne9 said

  Ja, det var nog en dålig jämförelse.
  Det är svårt att hitta några bra studier som jämfört kalorier från kohydrater, protein och fett. De från 50-talet är ju inte heller så bra gjorda.

  Som jag ser det är det främst genom att slippa sockersuget man kan klara sig på mindre intag av föda (och kalorier) som man går ner i vikt med lågkolhydratmetoder.

 3. Pontus said

  I slutändan så spelar de självklart ingen roll om energin kommer ifrån fett, kolhydrater eller protein. Då menar jag på molekylnivå när alltsammans bara har blivit ATP energibärare.
  Jag hävdar att en sådan jämförelse som gjorts ovan inte går att göra vetenskapligt. För det första så verkar det som de har haft olika fysisk aktivitet.
  För det andra så kan ett flertal näringsbrister sätta käppar ihjulet och orsaka viktnedgång. Vi har tex många enzymer som behöver ha co-faktorer i form av vissa mineraler. Olika koster med samma kalori-innehåll har oftast olika näringstäthet och innehåll.
  Vidare så kan man tänka sig beteende mönster i dagens samhälle om liknande koster skulle testas av privatpersoner. En kost kanske är mer mättande än den andra och beteende kan både öka förbrukning eller öka graden av ”fodersök”.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: