Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Striden om kostråden

Posted by arne9 på 26 augusti, 2007

I SvD:s pappertidning skriver Inger Atterstam idag om striden mellan de gällande kostråden som är 40 år gamla och går ut på mindre fett, mer frukt och grönt och fibrer och nya idéer.

Nu har det bildats folkrörelser, menar hon, som kämpar för vår rätt att äta smör. Hon tycker även att dessa grupper har fått ett religiöst drag. De som kämpat med dieter som inte fungerat och så hittat något som fungerar blir ju euforiska och lätt religiösa i sin propaganda för ”sin” nyfunna diet.

En del gick ner i vikt med dieter som avvikte från de gällande kostråden och då kommer frågan: Varför går jag ner i vikt när jag äter mindre kolhydrater och mer protein och fett? Har vi blivit lurade?

Reaktionen från etablissemanget, läkare, forskare, dietister och myndighetsexperter, som byggt sin karriär på den gamla kostsynen var häftigt avståndstagande ofta raljerande.

Atterstam menar att det skett en låsning mellan etablissemanget och en militant grupp som kallar sig LCHF (low carb, high fat). Dessa LCHF förordar det mest förbjudna i de vanliga kostråden: Stora mängder smör och grädde.

Krönikören menar att dessa lovsånger till fettet ingalunda är nya. Det fanns för tio-femton år sedan de som kallade sig kolesterolskeptiker. Fett var inte alls farligt predikade de redan då. Men så kom den första studien 1994 som visade att statiner var effektiva och kolesterolskeptikerna tystnade.

Nu andas kolesterolskeptikerna ny morgonluft. Den gamla kampen tas upp igen. Men hur det går den här gången vet väl ingen, avslutar Atterstam.

Nej, ingen vet hur det går nu heller. En sak som kan tippa över till etablissemangets nackdel är Gary Taubes bok som kommer i slutet på september. I den gör han rent hus med de kvasivetenskapliga rön som ligger bakom kostråden. Kanske allmänheten då vaknar upp och de experter som lever på de gamla kostråden byts ut och man tar till sig den kunskap som finns om kosten idag och ändrar kostråden så fler människor slipper hjärtinfarkt och ålderdiabetes och oönskad övervikt.

Annonser

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: