Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Varför fungerar Atkins så bra? BBC 2 har svaret. Eller?

Posted by arne9 på 8 augusti, 2007

På BBC 2 sändes den 12 augusti 2004 ett program som hette The Atkins Diet.

Man försökte förklara varför Atkins fungerar så bra.

Man frågade sig om kalorierna förbränns eller försvinner på ett annorlunda sätt vid lågkohydratkost än om man äter fettsnålt.

Kortfattat finns hypotesen att kolhydrater förbränns enkelt och effektivt. Kolhydrater har hög verkningsgrad medan fett måste omvandlas och brytas ner och nedbrytningen tar mycket energi. Därför skulle man kunna äta mycket kalorier och ändå gå ner i vikt.

Man har undersökt detta och enligt programmet kommit fram till att man inte förlorar någon nämnvärd energi på fettomvandlingen eller ketosen.

Aptitregleringen är en nyckel till övervikt och viktkontroll. Om man överäter blir man fet. Och man äter om man inte är mätt.

Kanske var det inte kolhydratbegränsningen som är nyckeln till Atkins framgång, utan att fettet dämpar hungern och gör att man äter mindre kalorier om man får äta fritt men äter fettrikt mat.

Man kom fram till vid en undersökning att de som fick fettrik mat i stället åt mer än  de som fick mindre fett i maten.

En dansk undersökning visar att det är proteinet som är hungerdämparen och aptitregleraren.

En kost som är låg på kolhydrater och hög på protein fungerar mättande och gör att man äter mindre än man förbrukar och därmed går ner i vikt.

I programmet låter man dock frågan vara öppen om det är nyttigt eller farligt på lång sikt att äta en kost som är proteinrik.

Här kan man läsa en utskrift av programmet.

Annonser

3 svar to “Varför fungerar Atkins så bra? BBC 2 har svaret. Eller?”

 1. Nicole said

  Intressant artikel

 2. SvartKaffe said

  Min egen högst personliga teori är att kolhydratkost och fiber passerar ut ur kroppen snabbare än den kost lchf:are får i sig. Den passerar helt enkelt inte lika fort och vi kanske kan få ut mer näring ur den då??? Alltså, i mina öron låter det som ”sunt förnuft-rsonerande” men jag kan ju ha fel, det har hänt nån enstaka gång förr 😉

 3. Theresa said

  Jag hittade detta inlägg på MSM Sweden Import:

  Igår visade SVT ett program om Atkins metoden. Slutsatsen var att dieten fungerar men inte enligt Robert C. Atkins teorier, utan av andra anledningar.

  Jag som produktchef för MSM Sweden Import vill kommentera några aspekter ur programmet;

  – Kritikerna påstår att Atkins metoden inte bygger på någon vetenskaplig grund. Detta är FEL! Det finns faktiskt betydligt fler studier som bekräftar Atkins teorier än som skulle tala emot. (se inlägg 31. med hänvisning till boken)

  – Programmet tar upp termodynamik (energi kan inte skapas eller förintas bara omvandlas) som en orsak varför Atkins diet inte bör/kan fungera. Varför vill man blanda in termodynamik i näringslära?!?!? Dessa processer fungerar på helt andra plan och termodynamik är högst irrelevant i sammanhanget.

  – En liten studie som visades var att Atkins diet inte alls förvärrade kolesterolnivåerna utan tvärtom, förbättrade dessa. Det här är ännu en studie som visar falskheten i kolesterolmyten! (se inlägg 14.) Tyvärr blev det inga diskussioner om detta.

  – En annan studie skulle ge svar på om ketosen har en betydande effekt för fettförbräningen. Tyvär verkade (iaf det som visades under programmet) studien vara felaktigt gjord.
  Två män spenderade ett dygn i varsitt rum där deras olika värden mättes och analyserades. Man ville undersöka om kroppen hamnar i ketos och om bl.a. ketoner utsöndras via urinen. En av männen var på Atikns diet den andra på en vanlig kalorifattig diet. Resultaten var att det inte var någon större skillnad i ketosutsöndring mellan försökspersonerna.

  Kroppen hamnar inte i ketos (kroppen börjar använda fett som sin primärä energikälla) före den har tömt sina andra energireserver. Om försökspersonerna inte redan hade varit på deras resp. dieter några veckor innan studien så är resultaten missvisande.

  Har du några kommentarer till programmet? Skriv gärna ditt inlägg eller skicka ett mail till info@msmse.com

  Mer läsning om frossa och bli smal:
  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=3119&a=264052

  Jag tyckte programmet verkade vettigt när jag såg det, och har inte provat Atkins förrän nu, kanske av den anledningen. Tyvärr verkar det inte ha gått till botten med fakta.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: