Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Fetma smittar och light-läsk blir man också tjock av – april, april..

Posted by arne9 på 26 juli, 2007

dn.se finns en notis om en studie som påstås visa att fetma smittar. Forskare från Harvard och University of California studerade ett socialt nätverk med över 12 000 personer under 32 år.

Studien visar att övervikt sprider sig som en smitta genom sociala nätverk.  Att vara gift med en överviktig person ökade risken 37 procent och att ha ett överviktigt syskon ökade risken med 40 procent.

Att ha en tjock granne spelade dock ingen roll. Kanske gör överviktiga vänner att vi lättare accepterar en högre vikt och möjligheten att vi äter en likartad kost finns, tror forskarna.

I dagarna har rapporterats att light-läsk är lika farligt för risken att bli fet som vanlig söt läsk.

Tyvärr går inte tidningarna in i detaljerna från studierna som ytligt refereras. Nu kommer ju folk att tro att lightläsk gör att man blir fet. Jag har ju gått ner bra mycket i vikt och kör med Coca-cola light då och då. Det har inte påverkat min viktnedgång negativt.

Forskarna säger också att det troligen är så att den som dricker mycket läsk vare sig det är med socker eller med sötningsmedel också äter mycket skräpmat och att det därför finns ett samband. Ett samband som är statistiskt. Forskarna säger klart att det inte finns ett orsakssamband. Det vill säga att dricka lightläsk orsakar inte att du blir fet. Men det var ju vad Text-Tv och tidningarna skrek ut.

Dålig research och källkritik som vanligt.

Att dricka Coca-cola light leder inte till övervikt och fetma. Tvärtom kan det vara en bra hjälp i ett vettigt kostprogram som leder till normalvikt och bra hälsa.

Det social arvet och påverkan av sina vänner och släktingar ligger det enligt min enkla mening mera i. Man ser ju ofta familjer där många eller alla är överviktiga eller feta.

Det är nog så att kostvanorna smittar liksom vad man ser som normalt. Min erfarenhet är att man inte ser sig som tjock även om man blivit det.

Det positiva är att även smala ”smittar”. Smala och smärta påverkar sin omgivning på samma sätt som runda och feta gör.

Att fetman blir vanligare och vanligare – en fetmaepidemi –  kan också förklaras med smittoeffekten. När det blir fler feta föräldrar blir det också fler feta barn och så kommer en accelererande ond spiral igång.

Spiralen går att bryta med bättre kostvanor, varav low-carb är en gångbar och väl prövad kosthållning, men det måste ju föregås av att man är motiverad och överhuvud tänker tanken att man borde göra något åt sin övervikt. Därför är det sociala samspelet viktigt och en förutsättning för att en kostomläggning skall komma till stånd hos en större del av befolkningen.

Annonser

17 svar to “Fetma smittar och light-läsk blir man också tjock av – april, april..”

 1. Jag vet inte om du har rätt där, Arne. Jag ser folk med allvarlig övervikt eller fetma som bara köper lightprodukter, typ diet-Cola. Min dotter dubblade sin vikt på lightprodukter och allehanda godis som utgav sig för att vara osötat. Dom går inte ner, snarare upp i vikt. Jag tror inte de tillsatser som skall ersätta riktigt socker är nyttigt för kroppen. Naturligt socker som finns i frukt och honung måste vara bättre. Ju ,mer man mixtrar med råvarorna, ju sämre blir det. Det är min fulla övertygelse.

  MVH Goran

 2. arne9 said

  Det beror ju på hur mycket man äter/dricker av allting. Det kan ju lätt bli så att man konsumerar mycket av allting och då blr intaget av i varje fall kalorier högre än man önskar.
  Men att inlämma Coca-cola light i en sund lågkolhydratkost fungerar nog för många.

  Det är, som du säger, bäst med naturliga råvaror. Ibland får man dock kompromissa och i mitt fall har det inte varit negativ med Coca-Cola light eller Atkins barer.

  Risken finns ju att man släpper low-carb-kosten om man tröttnar och då går in på det ”vanliga” igen och det skulle vara mycket sämre.

 3. Jag kan näppeligen tänka mig att Coca Cola-koncernen tillverkar någon produkt som inte är beroendeframkallande eller på något annat sätt är onyttigt eller onödigt..Tyvärr!

 4. arne9 said

  Nänä, men det är de inte ensamma om. Tyvärr gäller det livsmedelsproducenterna också men det är man inte så misstänksam mot. Därför är det farligare.
  Om man dricker en Coca-Cola light om dagen får man nog i sig mindre gifter än det man får i sig om man äter griskött, vanliga ägg, chark-produkter och vanliga livsmedel som vi måste äta och som dryper av omega6 och e-gifter. Det blir mängder det. Undrar hur mycket e-gifter man får i sig på ett år på en kött/fisk-diet?

 5. Men mat måste vi ju ha…Alkohol, sötdrickor,snabbmat,och godis är ju ett tillval som är helt onödigt för vår överlevnad och existens. Om vi får i oss gifter av traditionell mat så är det en annan sak som man måste bearbeta via våra konsumentombud eller politiker. Men först måste dessa ”folkvalda” utbildas och övertygas om att det är så. Många butiker har flyttat bort godis och skräpmat från området kring kassorna. Det måste väl ses som ett litet steg i rätt riktning? Det blir i vilket fall som helst inte bättre om ”vi medvetna” låter sockersuget ta över och styra våra ”triggade” hjärnor. Man har ju också möjlighet att köpa mat direkt från närliggande eko-jordbruk.
  Även om det är mycket skräp i våra butikshyllor, har maten aldrig varit billigare än idag. På 80-talet lade ”svensson” 20 procent av sin inkomst på mat. Idag bara 13. Matpriserna sjunker hela tiden. En annan aspekt: Enligt livsmedelsbranschens siffror: Vi köper mindre basvaror och mer godis och läsk. Av de 150 miljarder kronor som vi under 2003 spenderade på ätbara prylar i mataffärerna gick nästan 20 miljarder till godis, glass och läsk! Kakor, bullar, kalaspuffar, chips, saft och chokladdryck oräknade.
  Har vi då verkligen inte råd att köpa obesprutad,obehandlad och nyttigare mat?

  MVH Goran

 6. arne9 said

  Håller med dig. Mat måste vi ha. Därför tycker jag det är värre om det är en massa gifter i maten än om det är onyttigheter i godis och kakor som man inte behöver.
  Ägg, kött, fisk och skaldjur är stapelvaror i en low-carb-livsstil. Då vill man ju att den maten skall vara så bra som möjligt. Det är den definitivt inte i våra livsmedelsaffärer idag.

  Livsmedelspriserna kanske sjunker men det gör ju kvaliteten också.

  Det stora problemet är inte obesprutade grönsaker eller inte, utan det är köttets kvalitet och fiskens kvalitet. Fisk och kött blir mer och mer omega3-fattig och omega6-rik. Det finns ju studier som visar att de som åt rött kött fick lättare hjärtinfarkt. Kanske beror det på att köttet de åt var så omega6-rikt. Omega6 ger inflamationer och bidrar till hjärtinfarkt och stroke.
  Fisken blir mer och mer odlad och då får den tyvärr fel foder så även fisken får en dålig kvot omega3/omega6.

 7. Problemet idag är inte att maten är för dyr, problemet är att den är för billig. Den är alltså för billig fram tills den lämnat primärproducenten, odlaren. Därefter görs oskäliga påslag som inte kommer odlaren till del.

  Svenska grisbönder får mycket mindre betalt än de danska, trots det är svenskt griskött dyrare i svenska butiker än danskt på grund av att många svenskar hellre vill ha svenskt kött och är beredda att betala för det, de tror då att dessa pengar går till bonden. Undrar i vems fickor mellanskillnaden hamnar?

 8. Undrar förresten vart allt fett tar vägen som de skär bort från t.ex. kotletterna? Vissterligen är ju grisarna idag på gränsen till undernärda, men jag fick en gång styckmästaren hos Willys i Kungsbacka att stycka kotletter till mig med svålen kvar, och lite fett fanns det ju under den. Undrar om det går till grismat för att göra grisarna magrare? Eller till korna av samma skäl?

  Jag fick i alla fall betala ett lägre kilopris för kotletterna med svål, då borde de väl kunna sälja fläsksvål till oss som vill ha det också?

 9. arne9 said

  Det är nog klart att det är i livsmedelshandlarnas fickor pengarna hamnar. Trots att det är för billigt som Kenneth säger hos producenten är det ju 40% dyrare i Sverige än EU-genomsnittet.
  ICA-handlarna säljer ju sina aktier och bir miljonärer så dem går det ingen nöd på.
  Skulle tro att Scan också tjänar skapligt på att förädla maten med e-gifter och druvsocker och smakämnen och fan och hans mormor.

  Jag undrar om man inte kan få svålen gratis rent av.

 10. Jag hoppas kunna bygga en kallrök hos mina föräldrar, då skulle det ju vara trevligt att röka t.ex. fläsksvålar om man fick den riktigt billigt. Sedan kan kan använda fettet som kryddtillsats när man t.ex. maler kättfärs. En köttkvarn borde alla ha hemma, så att man vet vad man får för kött i färsen. Jag köpte min som tillsats till hushållsassistenten, 300:-. Man kan ju t.ex. mala med lite bacon när man skall göra hamburgare, som krydda, eller lite fett om köttet är för magert. Det är även smart att sist mala med löken man ofta skall ha med i färsrätter, man får ju då ut det sista köttet samtidigt.

 11. arne9 said

  Det låter ju riktigt trevligt att bygga en riktig rök! Jag tror att du kan få fläsksvålar biligt eller rent av gratis. Det visar ju på det allmänna klimatet idag. Fett kastar man.

  Köttkvarnen använder vi ibland också. Köttfärsen som man köper är ju inte bra. Såfort en hälsovårdsnämnd i en kommun gör en kontroll av köttfärsen är ju en förfärande stor andel otjänlig.

  Utomlands kan man ofta få välja ut det fläsk och kött som skall malas. Det känns ju betydligt bekvämare att veta vad man får.
  Här i Svedala har jag kommit fram till att det är bara att köpa köttbitarna och mala själv om man vill vara säker.
  Tyvärr är man ju bekväm av sig ibland och köper köttfärs på ICA eller Coop i alla fall, men bäst är ju att mala själv.

  Bra tips med löken! 🙂

 12. Jag köpte ju 20 kilo kött från ”gräsätande kor” nyligen från Gröna gårdar. Det kostade 1990:-. Kan tyckas lite dyrt. Men vilken kvalité! Man blir mätt på två små biffar. Nu har jag hittat en bonde i Dalsland som har ”frigående ägg” utegrisar och annat som han säljer. Han röker även köttet på beställning. Jag frågade om han använde socker vid rökningen. Det gjorde han naturligtvis. Jag frågade vänligt om han kunde låta bli det…Och det kunde han. Skall bli spännande nu i Augusti när han slaktar grisarna som har gått ute och bökat hela sommaren.

 13. I mitt favoritmatprogram Good Eats brukar kocken Alton Brown be sin slaktare mala en viss typ av kött när han skall ha färs, olika beroende på vad han skall laga, ibland en kombination av olika bitar.

  Själv har jag bl.a. testat att mala oxbringa till köttfärslimpa vilket funkade väldigt bra.

  Good Eats sänds bara i USA och Kanada i Food Network, men alla 10 säsongerna finns även på nätet på min favoritkanal DigitalDistractions. 🙂

  Alton Brown brukar kallas vetenskapskocken, har lär inte bara ut recept, han lär dig laga mat. Han talar alltså inte bara om hur, utan även varför, vilket innebär att man lär sig tillräckligt för att även experimentera vidare själv utan att resultatet blir alltför oförutsägbart.

  Även om han ibland faller tillbaks till gamla fettskrämda vanor brukar han oftast i stället tala sig varm för mättat fett och dess fördelar. Han förklarar väldigt ingående hur det fungerar med att omättat fett sknar väteatomer och därmed mycket lättare reagerar med syre och alltså härsknar.

  Programmen kan verkligen rekommenderas om man får tag på dem!

 14. arne9 said

  Det är ju inte dumt att hitta en djuruppfödare som har naturbeteskött till försäljning.
  100 kronor kilot är det väl värt. Vad skulle det inte kosta hos ICA?
  Griskött kanske man skall ta på hösten. Har grisarna ätit någorlunda naturligt den sista sommaren är det väl mycket bättre än om de får spannmålsbaserat foder hela tiden.

  Det skulle vara kul att se om det kommer någon undersökning av omega6/omega3-kvoten hos grisar snart.

 15. arne9 said

  Alton Brown var ju ett intressant tips! 🙂

  I svensk TV vågar väl inte någon TV-kock använda stekfett längre. Tina fick ju kritik för såväl fett som salt för några år sedan.

 16. Alton Brown gjorde ett helt program i form av en rättegång där smöret stod inför rätta och han var försvarsadvokat. Den åtalade frikändes helt. 🙂

 17. Då fick han väl smöra för juryn?

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: