Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Mörk choklad

Posted by arne9 på 25 juli, 2007

Det diskuteras ibland vilken mörk choklad som är bäst, godast, fettrikast och kolhydratfattigast.

Sommar07 092

Lindts säger många är godast och många säger också att Marabou är skräp.

Nu har jag testat Lindts 85% som skall vara så god enligt många. Jag blev besviken. Jag tycker inte den är god. För fettig i smaken och för bitter och för lite sötma säger jag.

Marabous Premium Dark 86% äter jag mest av. Det är inte så söt men sötare än Lindts och den är inte så bitter heller. Tycker det är rätt okey med en ruta på 10 g till kaffet.

Marbous Premium Dark har dessutom näringdeklaration så man vet att 10 g choklad ger 1,9 g kolhydrater. Lindts skall ge cirka 2 gram kolhydrater på en ruta på 10 gram.

Jag har en princip som jag försöker följa när det gäller matvaror och choklad. Jag köper inte produkter som inte har näringsdeklaration på förpackningen. Som konsument skall man inte behöva gissa hur mycket kolhydrater och fett och protein och kalorier det finns i varan.

Annonser

12 svar to “Mörk choklad”

 1. Godis klassas tydligen inte som livsmedel, så de behöver inte vara så noggranna med sådant. Så det är konstigt att de behöver ange sådant på t.ex. frukostflingor?

  När jag väljer choklad väljer jag efter att den skall hålla minst 70% kakao, utöver det går jag efter smaken.

  När det gäller de flesta större tillverkarna tycker jag att det känns som om de bytt ut mycket av kakaosmöret mot billigare fet, troligen rätt ofta härdad palmolja. När det gäller den faktorn tycker jag marabous verkar vara absolut värst. Den klarar jag inte ens av att svälja, jag måste spotta ut den.

 2. Jeanette said

  Hej!
  Suverän blogg, du har!
  Jag tycker också bäst om Marabous. Lindts är för besk, man måste njuta också!

  En annan choklad som jag tycker om är Belgiska sjöfrukter från Cavaliere (utan tillsatt socker).
  Till mitt te tar jag en belgisk sjöfrukt och får i mig 1 nettokolhydrat och det är helt okej för mig.

 3. Åsa said

  Det finns visserligen ingen näringsdeklaration men klart godast tycker jag Valhrona är! Mörkt, fylligt och inte fettigt som jag också tycker Lindt är.

 4. arne9 said

  Har smakat en liten bit av en Valhrona Guanaja. Inte alls dumt 🙂

 5. Åsa said

  Guanaja är en av mina favoriter! En halv ruta räcker bra till kaffet och då blir det inte dyrt heller! 🙂 Den räcker bra mycket längre än vad en påse lösgodis gjorde ”back in those days”…!

 6. arne9 said

  En halv ruta (4 g) ger ju inte så mycket kolhydrater så det fungerar ju helt klart till kaffet.
  Den _är_ god.

 7. Det är just det som är problemet. Sötsuget är som heroin eller värre, eftersom ”fixet” finns framför era näsor så fort ni kommer in i en butik. Ni är sockermissbrukare eller sockerberoende. För att sluta med ”godis” (Socker) så måste man vänja av kroppen en längre tid. Jag lovar att ni kommer att ha fruktansvärda abstinensbesvär en tid framöver beroende på hur allvarligt nergångna ni är.. Då måste man ersätta det med rejält fettintag (Animaliskt). De flesta människor på jorden och säkert många djur, är mer eler mindre missbrukande sockerberoende individer. Det är en katastrof som det talas tyst om. Eftersom inte alla på grund av detta får diabetes eller utvecklar fetma.

  Mvh Goran

 8. arne9 said

  Sött är ju en smak som sitter i generna som något gott.
  Jag har ju kört den hårda vägen med mycket fett och lite, lite kolhydrater. Man har inget sug efter socker eller sött då.
  Nu har jag infört lite med kohydrater i form av frukt och grönt. Och det fungerar fortfarande med en chokladbit eller något sött som Atkins bar, utan att man vill vräka i sig mer.
  Har man väl fått sockersuget och matmissbruket under kontroll finns det nog goda chanser att kroppen normaliserar det liksom så mycket annat och inte bara vikten och kroppsformerna.

 9. Det kan du kolla upp på Bitten Johnsons hemsida. Hon hjälper nedgågna sockerberoende (missbrukare)ut ur eländet och har vad jag förstått på senare tid fått upp ögona för LCHF. Om exempelvis en alkoholist tar så mycket som en lättöl så åker ju vederbörande dit så det visslar om det. Socker kan jämföras med heroin. Sockerberoendet är än värre eftersom du utsätts för det hela tiden ute i butikerna och hemma hos dina närmsta..

  Mvh Goran

 10. arne9 said

  Jag har läst Bitten Johnsson bok, Sockerbomben, ohc puffat lite för den här:
  https://arne9.wordpress.com/2007/02/09/43/

  Den är ju kontroversiell men visst ligger det mycket i vad hon säger. Kanske visar det sig småningom att hon har helt rätt.

  Jag har nog varit sockerberonde (men det finns väl grader även av dett helvete) men det har blivit bättre med en strikt low-carb. Alla som börjar med Atkins och inställningsfasen kommer nog att uppleva att sockersuget släpper.
  Numera kan jag äta lite sötsaker utan att trilla dit, men får jag i mig för mycket socker påverkar det vikten. Så länge jag har kontroll på viktnedgången är jag trygg med det jag prövar som Coca-Cola light och Atkins bar och en del shaker.

  Jag tror nog att det gäller att direkt bryta och byta kost till en lågkohydratdiet för att slippa sötsuget och beroendet. Sedan kan man ju se vad som händer när man återinför kolhydrater och söta smaker. (En del kolhydrater är ju inte söta men kan trigga ändå). Söta smaker som inte innehåller socker eller stärkelse kan förstås också trigga, i varje fall på ett psykologiskt plan. Men kör man en strikt lågkolhydratkost på max 20 g kolhydrater per dygn så rättar mycket till sig, även om det kan ta tid.

 11. Jag vet inte ens vad jag pratar om. Jag är 175 cm lång och väger 75 kilo. Jag har ju ingen som helst pondus att komma med..Har gått ner drygt 10 kilo med hjälp av LCHF på relativt kort tid. Får i bland en känsla av att alla som skriver om detta fenomen (LCHF) har en bakgrund som rejält överviktiga. Är det så?

 12. arne9 said

  De som skrivit böcker om fettkosten (Skaldeman och Litsfeldt) var ju rejält överviktiga (feta) och Annika hade väl mest problem med krämpor av olika slag.
  Men det är väl den största upplevelsen för den som har många kilon att ta bort och som ser att low-carb fungerar.
  Sedan finns det ju i tidningarna många solskenshistorier med folk som gått ner väldigt mycket också med andra metoder.

  Atkinsmetoden har ju funnits så länge att många har den i bakhuvudet och när det blir läge att ta tag i övervikten/krämporna kanske man hittar en Atkinslinknande (lchf) kosthållning och då går ner bra mycket. Särskilt nu när det varit en del om Atkins i massmedierna efter den stora Standfordstudien som visade att Atkins är bäst för att gå ner i vikt av fyra vanliga dieter.

  På svenska forum och sidor finns det dock många som inte går ner trots att de säger sig ha ätit lågkolhydratkost länge, samtidigt som det finns de som är för smala och vill gå upp i vikt.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: