Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

 • juli 2007
  M T O T F L S
  « Jun   Aug »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Arkiv

 • Annonser

Återställare?

Posted by arne9 på 20 juli, 2007

Svd skriver idag att regeringen funderar på att öka antalet idrottstimmar i grundskolan.

Före 1994 hade en grundskoleelev totalt 537 idrottstimmar under sina nio år i skolan. 1994 minskade man till 500 timmar.

Under ett skolår är det 40 veckor. 500 timmar blir i genomsnitt  55,5 timmar per läsår. Per vecka blir det 1,39 timmar dvs 83 minuter dvs två 40 minuters lektioner.

Om det skulle vara något rejält skulle man behöva ha rörelse någon gång varje dag.

Dessutom är inte rörelse och motion och träning en universallösning på fetmaepidemin. Det viktigaste är vad vi äter. Skräpmat gör oss feta och sjuka.

Skräpmat är den kolhydratstinna, vitamin- och mineralfattiga ”mat” som dryper av e-gifter och konserveringsmedel och konsistensgivare och transfetter som finns i charkdisken, i disken med färdigmat, i kondisdisken, i bröddisken och i avdelningen för läsk och andra onyttiga drycker.

Om eleverna i skolan skulle få riktig mat i skolan skulle mycket vara vunnet. Kolhydratfattig, protein- och fettrik mat gjord på bra råvaror. Bort med godis på alla skolor. Och så rörelse varje dag. Kurvan över medelvikten skulle sluta stiga och kurvan över den katastrofala ökningen av diabetes skulle vända. Det kommer nog att ta bra många år innan det blir så för det finns ingen kortsiktig ekonomisk vinning på det.

Annonser

3 svar to “Återställare?”

 1. Helena Hesselmark said

  Eftersom motion dvs gymnastik inte hjälper borde man i st avsätta en lektion i veckan till kostinformation.

 2. Motion har många fördelar, men den har väldigt liten betydelse för vikten.

  Däremot skulle riktig mat med massor av naturligt mättat fett, enbart ekologisk lokalproducerad mat och minimalt med kolhydrater inte bara trollat bort övervikten, troligen skulle det innebära en direkt ekonomisk besparing genom att de flesta med ADHD skulle bli friska och alla ungarna skulle bli lugnare och mer harmoniska samt få ökad koncentrationsförmåga. Det skulle även leda till mycket bättre studieresultat.

 3. arne9 said

  Man borde naturligtvis ha hemkunskap eller kostkunskap eller vad man nu vill kalla ämnet. Det skulle då baseras på modern vetenskaplig kunskap och inte gammaldags skrock och tro som Livsmedelsverkets kostråd gör.
  Dessutom borde den mat eleverna serveras i skolan verkligen serveras. Det vill säga god och riktig mat i en trevlig och tyst miljö så att maten blir en behaglig upplevelse och det blir naturligt att äta sig mätt för att man är hungrig och att man skippar godiset och snabbmaten och skräpmaten.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: