Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Nya kostrekommendationer på gång?

Posted by arne9 på 4 juli, 2007

Mera fett i maten! SvD berättar idag om den studie som visar att kvinnor som äter en kost rik på snabba kolhydrater får mer hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke än kvinnor som äter mat med lägre glykemisk laddning.

En inflytelserik näringsexpert i USA, Frank Hu, talar om att ändra på kostrekommendationerna. Ett paradigmskifte kan vara på väg.

Slutligen kräver Frank Hu nya ”sundare” näringsrekommendationer som tar hänsyn till att det finns olika fetter och olika kolhydrater. Det är dags för ett paradigmskifte, skriver han, för att minska riskerna för hjärtsjukdomar, diabetes och för hälsan i stort genom att ändra inriktningen från minskat fett ett till minskat GI. Det bör ha högsta folkhälsoprioritet, enligt SvD.

Studien som heter ”High Dietary Glycemic Load and Glycemic Index Increase Risk of Cardiovascular Disease Among Middle-Aged Women” finns i sammandrag här.


Det här är ju i mitt tycke inte så märkvärdigt, men det sägs vara första gången det visats i en studie. Att någon företrädare för etablissemanget talar om ett paradigmskifte är däremot en nyhet. Det finns kanske en röd tråd. Nyss sa Bush att kosten är orsaken till fetmaepidemin och nu börjar företrädare för etablissemanget tala i samma termer.

Annonser

9 svar to “Nya kostrekommendationer på gång?”

 1. Marcus said

  Tack för en intressant blogg. Jag läser många olika bloggar mha en rss-läsare och noterar att din blogg är den enda som inte sänder hela blogg-posterna i rss-flödet. Inte mycket mening att använda rss-läsare för din blogg om jag ändå måste klicka fram din blogg på wordpress. Hade varit kanon om du kunde sända hela blogg-posterna i rss-flödet.

  Tack på förhand

 2. arne9 said

  Har ändrat på ett kryss. Hoppas det fungerar som du vill nu. 😉

 3. Det tackar jag för också!

 4. Maja said

  Mycket bättre format Arne, Tack!

 5. Fredrik said

  Hej!

  Har provat GI-dieten under ett par månader och den har fungerat bra på mig. Har gått ner 6 kg utan att det känts jobbigt. Sötsuget är borta och det känns som man kan fortsätta på den inslagna vägen.

  En diet där man kan käka ägg och bacon till frukost kan aldrig vara helt fel 😉

 6. arne9 said

  Att begränsa kolhydraterna och särskilt de snabba (de med högt GI) är nog en bra väg för de flesta.
  Det var roligt att du provat och att det fungerat bra och framförallt att du tycker att det är något man kan fortsätta med som en livsstil. 🙂

 7. David said

  Det intressanta tycker jag är det faktum att folk har ätit en kolhydraterrik kost enda från bonde samhället… och det är plötsligt nu när folk har stillsittande arbete och inte går flera kilometer till jobbet varje dag… så blir man fett av allt om man ska summera allt som skrivs. Förstår inte trots att vi haft skolplikt i över hundra år i det här landet så saknar folk i allmänhet förmåga till logiskt tänkande och förmåga att använda grundläggande matematiskt tänkande.

  Ska introducera en liten formel som gäller för alla som inte har någon medfödd eller förvarvad defekt på metabolismen och som inte är utsatta för hård fysiologisk stress typ svält. Dessa faktorer kan förändra metabolismen ganska mycket.

  I = Energi intaget via mat, dryck motsv
  U = Energi förlorar genom fysisk ansträning och grundmetabolism
  T = Netto energiförlust/vinst

  I – U = T

  T = 0 behåller man sin vikt
  T > 0 ökar man i vikt
  T < 0 minskar man i vikt

  Lite enklare förklarat man kan inte gå upp i vikt om man äter mindre än sin energiförbrukningen, det ska dock noteras att energiförbrukningen minskas vid svält (i västvärlden är det typ kändisdieter och militära överlevnadsövningar man råkar ut för sånt).
  Fysiologiskt typperson Man, 20 år, 70kg (säga vad man vill om det, men det är det de flesta fysiologiböcker bygger på) har en grundmetabolism på strax under 2000kcal/dygn, det betyder att oavsätt om man bara ligger på soffan hela dagen och får i sig ungefär den mängden energi varje så kan man inte gå upp i vikt.

  När ska folk lära sig att räkna med plus och minus och när ska folk lära sig att orsaken till fetma epidemin inte är McDonald utan att vi rör oss för lite. För er som vill ha ett nytt amerikanskt företag som syndabok tycker jag Ford är ett lämpligare offer det var Ford som tillverkade de första bilarna som vanligt folk och arbetarna själva kunde köpa, och se!
  Växthuseffekt, fetmaepidemi och avgaser!

  Tur att fett har lägre denisitet än vatten till skillnad från muskler då flyter vi iaf när jorden svämmar över 😛
  men de som tränar kan ju simma.
  Människorna och råttorna kommer nog överleva det här med!

 8. Kolhydraterna var nog inte ett alltför stort problem förrän vi började få överskott på mat, fast det stämmer inte helt ändå. Livslängden för jordbruksfolk har ju alltid varit lägre än för jägar-folk om man korrigerar för barnadödligheten.

  Om man ser på medeltiden och fram till början av 1900-talet har ju de som tvingats äta kolhydrater oftast varit de som haft brist på mat, de som haft det bättre ställt har ju ätit en större andel fett. Samtidigt har de som tvingats leva på vegetabilier varit de som arbetat hårdast, alltså förbrukat mest energi, så de tvingades nog hålla en energibalans omedvetet. De rika behövde ju inte kroppsarbeta så mycket, men så åt de ju också en fettdominerad kost, så de blev oftast inte feta i alla fall.

  Nu vet vi ju att den fettdominerade kosten är hälsomässigt överlägsen, och i vår del av världen har vi inte heller några ekonomiska hinder att hålla oss till den.

  Skulle vi sedan sluta äta en massa gräsfrön och annat hade de fattigare länderna sluppit offra sina marker för att odla billiga kolhydrater till oss, i stället hade de kunnat föda upp mat till sig själva.

  Köttet har vi ju inga problem att föda upp själva om vi får frigjort all mark som idag används till att odla gräsfrön som varken vi eller korna mår bra av.

  Kor skall äta gräs och vi skall äta kor, eller andra gräsätare!

 9. Råttorna kommer säkert att överleva eftersom de ju faktiskt till skillnad mot oss och de flesta andra däggdjur är fröätare, när vi tagit död på oss själva finns ju våra sädesfält kvar där råttorna kommer att breda ut sig som en svart matta!

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: