Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Vår livsstil är en tickande bomb

Posted by arne9 på 11 juni, 2007

 

Vi måste ändra vår livsstil för att förhindra en explosion av diabetesepidemin. Den enorma ökningen av diabetes kopplas till vårt sätt att leva. Vi äter för mycket socker och stärkelse (kolhydrater) och rör oss för lite.

Det säger Kerstin Brismar, professor och diabetesforskare på Karolinska sjukhuset i Solna i Året Runt nr 19.

Gubbsocker fick sitt namn av att det till för tio-femton år sedan drabbade äldre människor, företrädesvis män.

Nu är det inte ovanligt att till och med unga människor får diabetes typ 2 som den numera kallas.

Brismar säger att hur bra de nya medicinerna än är, kan de inte stoppa diabetesepidemin.

Vår livsstil är en tickande bomb. Om vi inte gör någonting kan diabetesexplosionen slå hela sjukvården i spillror.

I staten Ontario i Kanada – där det bor 12 miljoner människor – har man kontrollerat 9 miljoner av dessa när det gäller diabetes. 19 % av alla män över 49 år har diabetes. För kvinnorna är procenttalet 15%. I Sverige är det ingen som vet hur många som har diabetes eller förstadier till sjukdomen.

Det är en farlig sjukdom, men den går att undvika och riskerna går att minimera också för den som fått sin diagnos. Man måste ändra livsstil och lära sig hur kroppen fungerar, säger Kerstin Brismar.

För alla som vill undvika att få diabetes eller andra problem i det metabola syndromet som hjärt- och kärlsjukdomar, är ett bra sätt att ändra livsstil och hålla sig till en kost som är kolhydratsnål. Undvik potatis, bröd, pasta och socker i alla former.

Gör som jag: Börja ”living la vida low-carb”!

 

Annonser

5 svar to “Vår livsstil är en tickande bomb”

 1. vikingmormor said

  Ja, ja, vi vet att man ska minska på kolhydraterna. SLV tror vi ska öka dem, m-a.o. öka insjuknandet i sockersjuka.

  Vad gör vi åt det? En protestlista? Du såg väl hur SLV slösade pengar på att räkna ut energiinnehållet i olika sorters choklad, det står redan på förpackningen.

  Man räknade inte med kolhydratinnehållet, bara fett och protein!

  SLV har slutat att räkna kolhydrater överhuvudtaget, verkar det. De har ju redan exkluderat dem från frukt och grönsaker! Det är bara potatis, ris, pasta och bröd som är kolhydrater idag!

 2. arne9 said

  Det är intressant att Kerstin Brismar säger att vi måste minska på sockret.
  Tidigare har ju läkarna sagt att vi måste minska på fettet för att få ner diabetesen.
  Klarheten kanske sakteliga kommer skolmedicinen till del också.

 3. Jag skrev om Brismar i min blogg för några månader sedan med anledning av att hon gått ut och sagt att man ska minska på sockret. Det var första gången jag hört en forskare på Karolinska nämna detta. Bjöd sedan in henne till vår Hälsokonferens den 18 mars. Tyvärr hade hon inte tid att komma. Däremot tror jag att man ska vara lite försiktig att tala om en diabetesexplosion. Typ 1 diabetes tycks öka en del. För typ 2 diabetes är siffrorna oklara. Någon explosion är det definitivt inte fråga om. Men som forskare bör man alltid larma om tillståndet för att öka intresset för den egna disciplinen. Det ger anslag till forskargrottan. Några tendenser till att forska på vad som är det verkliga problemet lyser med sin frånvaro på universitetssjukhusen.

 4. arne9 said

  Det verkar väl i alla fall som det är klart att fler och fler får diabetes typ 2 i yngre åldrar. Att hon slår larm beror säkert på att hon vill få fokus på ”sitt” område.
  Det sägs i artikeln att det inte finns siffror för Sverige så man vet väl inte hur det är ställt med ökningen av diabetes. Det skulle förvåna mig om inte diabetes liksom andra metabola sjukdomar ökar.
  En mycket intressant grej är att hon säger att mediciner är inte lösningen hur bra de än är. Vi måste ändra livsstil.
  Det är ju så att fetmaföreträdarna med Rössner och Marcus i spetsen säger att lösnngen är Gastric-By-Pass-operationer.
  På så sätt är det måhända en glimt i mörkret.

 5. arne9 said

  SLV har ju fått en protestlisat redan, eller hur? För en tid sedan skrev väl alla på en protestlista mot kostråden Livsmedelverket ger. Litsfeldt, Skaldeman och Dahlqvist var då snabba att skriva på. Vad som hänt med den sedan vet jag inte.

  Expressen överlämnade en lista med hundratusentals namnunderskrifter mot transfetter. Det blev artikel och bild i Expressen. Vad som hänt sedan på Livsmedelsverket vet jag inte.

  En anekdot i sammanhanget är att Inger Andersson, GD på SLV ringde sin mamma och stolt berättade att hon var på bild i tidningen.
  Mamman köpte ingen Expressen utan gick till kommunbiblioteket och fick hjälp med att kopiera artikeln och bilden. Historien säger väl lite om i vilken division SLV spelar. Det är då inte i någon av de högre divisionerna, snarare gärdsgårdserien.

  Att de skulle försöka ändra världsordningen genom att räkna kalorier utan kolhydrater är en ren lapsus. Allt annat vore politiskt självmord.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: