Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Potatisens lovsång

Posted by arne9 på 16 maj, 2007

Saxat ur en landsortstidning som är djupt förankrad i jordbruksmyllan.

Kanske är potatisen heligare på landet än i större städer?

”Lärorna som ska frälsa oss från allt ont predikas numera sällan av präster, pastorer eller mullor, de marknadsförs istället av diverse hälsoprofeter. Att motionera rätt och att äta det som föreskrivs har blivit någon sorts ny religion. Genom åren har det varit diverse födoämnen som varit mer eller mindre farliga. Mejeriprodukter som smör och vispgrädde fick man en period nästan smuggla med sig ut från affären. Och vem minns inte larmet för några år sedan om det direkt livsfarliga med att äta matvaror som upphettats i olja. Det sades innehålla något som kallades akrylamid. Nu har man visst omvärderat det larmet, som man brukar göra med de flesta efter en tid.
Att känna svaghet för godis och kakor har under senare år ansetts nästan värre än att vara slav under någon tung narkotisk drog. Det som förr hette godissugen heter helt följdriktigt sockerberoende.

Den senaste frälsningsläran som sprider sig över landet predikar om att vi alla ska äta enligt GI-metoden. Hyllor som bara innehåller ”godkända” varor börjar finnas i affärerna och från någon ny restaurang i staden såg jag att man kunde köpa GI-godkänd smörgåstårta. Det låter ungefär som giftfritt odlad tobak. Ett av denna metods största hatobjekt verkar vara potatisen. Den ska bytas ut mot ris, bönor och fullkornspasta. Nötter och diverse exotiska frukter ingår också som en viktig del i kosten. Efter vad jag kan förstå så är inget av detta närproducerat, ett begrepp som tidigare ansetts som heligt, det är däremot potatis. Mest förundrad blev jag när jag läste att glutenfritt bröd är bannlyst. Säg mig en enda människa som äter glutenfritt bröd av någon annan orsak än att man lider av celiaki (glutenintolerans) och inte kan äta något annat bröd.
Själv är jag nästan helt okänslig för trender av det här slaget, lagom av allt, särskilt det som är gott och vällagat av riktiga råvaror är min oslagbara tes. Som en av de viktigaste hörnstenarna i den dieten finns just potatisen.

Den är enligt uppslagsboken ”med sin rikedom på stärkelse, C-vitamin och fullvärdigt protein ett av våra viktigaste födoämnen”. Den räddade vårt lands snabbt växande befolkning från hungersnöd när den infördes. När odlingarna på Irland, på 1840-talet, blev angripna av brunröta och ruttnade bort, halverades landets befolkning. De som inte svalt ihjäl flydde till ett bättre liv i USA. Så nog har potatisen innehaft en viktig roll i historien, mycket större än kungars och presidenters göranden och låtanden.
Att denna livsviktiga knöl ska komma i vanrykte bara för att någon hälsoprofet har kommit fram till att den ger för snabba kalorier tycker jag är närmast upprörande. Att tala till potatisens försvar är egentligen ganska enkelt, jag behöver bara be om svar på några enkla frågor:
Vad ska man äta till sill och snaps på midsommarafton ?
Vad ska ersätta Janssons frestelse på smörgåsbordet och som vickning?
Vad ska sällskapa färska rårörda lingon när raggmunken fått träda tillbaka?
Själv kommer jag att fortsätta att äta detta oslagbara födoämne i sällskap med allt annat som jag tycker är gott, oavsett vad hälsoprofeterna säger. Säkert är mycket av det jag stoppar i mig bevisat onyttigt, men jag tänker inte leva som en sjuk för att dö frisk.”

Annonser

5 svar to “Potatisens lovsång”

 1. Gunilla said

  Jag tror att vi förespråkare för LCHF måste vara väldigt tydliga att LCHF är bra för alla, men viktigare för såna som blivit insulinresistenta/beroende tjockisar.
  Folk som inte är resistenta (ännu) kan lugnt äta vidare på potatis och naturliga saker, men kanske försöka undvika socker och konstgjorda produkter i större utsträckning. Det kanske räcker för att behålla en frisk kropp frisk?

 2. arne9 said

  Visst för friska och sportande männsikor som inte är det minsta i risken för fördiabes kan nog fortsätta som förut. Men kanske inte. Det är ju så att kolhydratrik mat inte bara leder till diabetes utan också till hjärtinfarkt och stroke och andra civilistionesjukdomar.
  Hälften av alla som får hjärtinfarkt är inte överviktiga så de har inte fått den varningen.

  Potatis är faktiskt farligare än rent strösocker. Samma mängd kokt potatis ger större blodsockerhöjning och insulinpåslag än samma mängd rent strösocker!

  Om man vill förbättra sitt hälsotillstånd med ett ta bort ett enda livsmedel är det potatisen. Att potatisen är så farlig verkar inte ha trängt ut till folk i allmänhet.

 3. Piltson said

  ”Vad ska man äta till sill och snaps på midsommarafton ?
  Vad ska ersätta Janssons frestelse på smörgåsbordet och som vickning?
  Vad ska sällskapa färska rårörda lingon när raggmunken fått träda tillbaka?”

  Våra förslag: 1 brysselkål, 2 sardinomelett, 3 vispgrädde

  Och C-vitamin! När potatisen är kokt torde det inte finnas mycket kvar. du kan naturligtvis äta den rå, då får de se många intressanta effekter.

 4. Bo Wikner said

  Alla har rätt. Potatis i överflöd är farligt, speciellt chips, potatismos och andra ”förädlade”
  potatisprodukter. De ger ju en värre sockerbelastning än vanligt socker. (Vanligt strösocker tas inte upp förrän i tunntarmen där det spjälkas till fruktos och glukos). Samtidigt har potatisen varit viktig när maten inte räckte. Att svälta är ju inte så nyttigt det heller.
  Men man skall komma ihåg att potatisen inte är någon C-vitaminkälla idag. Förr när importen av frukt och grönt var dålig fick man förlita sig till potatisens små C-vitaminhalter.
  Men går vi ännu längre tillbaka i tiden så hade vi ingen potatis. Den fanns ju bara bland indianerna i amerika. Då levde vi mer på rötter av olika slag.
  Människans kropp har utvecklats under årtusenden och då utan den mängd stärkelse som vi idag sätter i oss. Att vi konsumerar en hel del öl med massor av maltsocker gör ju inte saken bättre.
  Då är faktiskt vin bättre. Men varför krångla. Halvera era potatisransoner,det är gott nog.

 5. arne9 said

  Calle Carlsson är väl den förste läkaren i Sverige som botat ålderdiabetes och hjärt-och kärlsjukdomar hos folk med GI-mat. Han tog först och främst bort potatisen ur kosten och kunde därefter plocka bort diabetesmedicin och hjärtmedicin under kontrollerade former.
  På några veckor var de flesta botade genom att sluta med potatisen.
  Tyvärr återföll en majoritet av patienterna till potatisen när de kom hem. Och fick börja med medicinerna igen och förkortade sitt liv.
  Potatisen har den stark dragningskraft kanske jämförbar med sprit för en alkoholberonde.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: