Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Hur sjutton ska en diabetiker kunna ställa in blodsockret rätt?

Posted by arne9 på 2 maj, 2007

Det kan inte vara lätt att vara åldersdiabetiker med en massa metmorfintabletter. Hur skall man ha en rimlig chans att hålla rätt blodsocker?
Har man bara maten att ta hänsyn till kan man ganska enkelt räkna ut hur mycket kolhydrater man får i sig vid en måltid.
Har man dessutom ett antal metmorfintabletter att ta morgon och kväll är det ju omöjligt att beräkna hur mycket kolhydrater man skall äta för att blodsockret inte skall bli för högt eller för lågt.
Det är inte konstigt att man får höra från diabetessköterskor och läkare att man måste äta kolhydrater. Med metmorfinet sänks blodsockret så man måste äta kolhydrater för att hålla upp blodsockret så man inte åker ner för lågt och kommer i koma. Å andra sidan åker man lätt upp över normalt blodsocker, vilket ju också är skadligt.

Det borde finnas diabetesmottagningar där man får rätt råd om kosten och hjälp att ställa in medicinerna. Det är ju inte klokt att det skall vara stört omöjligt att få blodsockret att ligga rätt.

Annonser

14 svar to “Hur sjutton ska en diabetiker kunna ställa in blodsockret rätt?”

 1. Klokt inlägg Arne,
  för drygt ett år sedan skrev jag om symbiosen mellan kostråd och läkemedelsbehandling för diabetiker. Tror att min teori håller ganska bra även idag.
  http://blogg.passagen.se/millimetervagor/20060402

  Mvh
  Bosse

 2. arne9 said

  Visst det blir en symbios mellan dietist och läkare. Och det blir ett cementerande av dåliga matvanor. Många vågar inte börja med low-carb för att doktorn har sagt att kolhydraterna behövs och för att blodsockret blir för lågt med low-carb.

  Under alla förhållanden är det omöjligt att få ett normalt och bra och stabilt blodsocker.

  Inte konstigt att pat. får rådet att inte mäta blodsockret för ofta. De blir ju bara nervösa om de mäter ofta och för för högt och för lågt blodsocker utan fattbar anledning.

  Diabetesvården måste befolkas av männsikor med is i magen.

 3. vikingmormor said

  för några år sedan fick en ytligt bekant på jobbet besked om diabetes typ 2. Hon var verkligen i chock, men hade modet att skaffa sig mer kunskaper än de från diabetessköterskan. Hon blev omgående insatt på insulin, fick order om att lägga om kost, motionera, gå ner i vikt och sluta röka. Jag gav henne min handskrivna snabbversion, som efterfrågats på min arbetsplats, efter min egen viktnedgång.

  Min bekant kyckades bra! MEN fick alltid idiotbeskedet att dricka mjölk, kränga massor av snabba kolhydrater då hon redovisade sin blodsockerlista. Hennes blodsockervärden sjönk ju i takt med att vikten gick ner och kostens snabba kolhydrater minskade. Jag hjälpte henne genom att så sakteliga minska insulinet, allteftersom blodsockret sjönk.

 4. arne9 said

  Ja, man måste skaffa sig egen kunskap.
  En typ2-diabetiker som har metmorfin måste ju få i sig kolhydrater för att inte komma för lågt. Det blir att åka slalom mellan högt och lågt.

  Dessutom ta ju njurarna skada av för högt blodsocker. Har läst att normalt (för en frisk människa) går inte blodsockret över 5,5 mmol efter en måltid. En diabetiker tillåts ju komma upp högre och det sägs ändå vara normalt. Frågan är vad diabetikerns njurar säger?

 5. vikingmormor said

  Men Metformin får man inte ta om man inte har friska njurar! Undrar varför man måste kontrollera Vitamin B12 årligen? Det kan leda till demens om man missar en B12-brist. Hur vågar man skriva ut ett sådant läkemedel? Det gäller verkligen att utbilda patienterna!

 6. arne9 said

  Intressant. Jag har en granne som läkaren hotat med dialys om han inte sköter njurarna bättre. Han skall ta 4 tabetter på morgonen och tre på kvällen.
  Har försökt få honom att dra ner på kolhydraterna för att få ner blodsockret. Det går kanske men långsamt.

 7. vikingmormor said

  Är inte specialist på diabetes, men nog borde det gå att minska på kolhydraterna för alla diabetiker. Har de bara en blodsockermätare så att de följer sockret, så kan det väl bara bli bättre? Men det verkar på Annika och kommentarer som om blodsockret sjunker rejält snabbt, inom dagar, – då kan man inte fortsätta med många , ssk olika antidiabetestabletter. De har ju effekt på blodsockret på olika sätt.

 8. vikingmormor said

  Det borde gå att titta på Karlshamnsstudien och via den se vilka av de olika antdiabetesläkemedlen de plockat bort först. Det borde vara i en viss ordning. Ska försöka hjälpa en släkting i ett land långt bort från Sverige att stabilisera blodsocker och särskilt långtidssockret, med hjälp av epost, blodsockermätare och kostråd, naturligtvis LCHF!

 9. arne9 said

  Man måste ju försöka hjälpa vänner och släktingar men visst vore det väldigt skönt om det fanns läkare och mottagningar i Sverige med en low-carb-profil så att avtrappningen kan ske under medicinsk kontroll. Fler Calle Carlsson-mottagningar, gärna i landstingets regi!

 10. vikingmormor said

  En dröm som nog får vänta med att bli sann. Men de har väl inte slutat i Blekinge? Möjligt att nån privatläkare också kan det här med kosten. Kanske ska det skrivas en bok speciellt tillängnad diabetiker?

 11. vikingmormor said

  Jippi! min släkting startade med att minska på kolhydraterna i måndags! Fick mail idag, där han till sin stora förvåning halverat sina höga blodsockervärden. Måtte han meddela vilka antidiabetesläkemedel han har och tar.

 12. arne9 said

  Du får väl följa utvecklingen och plocka bort medicinerna i lagom takt all eftersom värdena blir bättre! Kul 🙂

 13. vikingmormor said

  Min avlägsne ingifta släkting verkar ha förstått principen! Blodsockret går stadigt ner – helt otroligt. Skönt att han vågar prova med kostomläggning, men han hade ju fått höra att nästa gång blir det insulin – om blodsockervärdena fortsätter att ligga högt. Synd att han inte kan svenska, med tanke på all äggdiskussion som varit, han undrade om han vågade äta 5-6 ägg per vecka. Härliga tider, jag skrev att jag en äggätarvecka kan det bli uppemot en 25 stycken.

 14. Hej vikingmormor

  Det är känt att Metformin kan/påverkar B12-nivåer.
  Symtom på B12-brist kan yttra sig som neuropsykiatriska besvär eller neurologiska sådana eller en blandning.
  Det finns fler läkemedel som är kända för att påverka B12-nivåer.
  Säkert finns det många läkemedel som påverkar B12-nivåerna men man har inte funnit samband.8 av 10 allvarliga biverkningar anmäls inte av läkarna till läkemdelsverket.
  Blodtrycksmediciner som tiilhör grupp Hydroklortiazider påverkar
  folat och folat och B12 samverkar intimt.Jag är själv under demensutredning pga av en operation som gav njurskada.
  Njursjukdomar kan ge B12-brist.Man ska ta ett prov som heter Homocystein vid misstanke om B12-brist.Är det förhöjt talar det för B12-brist.Sökte för mina symtom både privat och i landstinget i sörmland men läkarna hade /har dålig kunskap om B12.Inte ens läkare som arbetar med rehab verkar ha kunskap på området.Det finns läkare som misstänker att en stor grupp av långtidssjukskrivna har B12-brist och är sjuka pga av detta men att de inte fått rätt diagnos därmed heller inte adekvat behandling.
  Min diagnos dröjde alldeles för länge trots frekventa läkarbesök .
  Enligt en privatläkare ”Var alla prover som kunde förklara tröttheten Ok”
  Vad jag inte kände till då var att man ska ta homocystein prov för att kontrollera B12.Vilket man inte hade gjort.
  Många läkare känner inte till att HB/blodvärde kan vara bra även om man har B12-brist.
  Om du vill nå mig kan du göra detta via mobil 0768-109332
  Idag kan jag mycket om B12

  mvh ulla

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: