Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Ät mer gå ner i vikt

Posted by arne9 på 31 mars, 2007

Ät mer men mindre energirik mat och gå ner i vikt

Mycket mat men energifattig är mat med låg energidensitet/energitäthet.
Matens energidensitet spelar roll på så sätt att om man äter små portioner av mat med hög energitäthet blir man inte lika mätt som om man äter en stor portion med mat med låg energitäthet.
Man kan äta mycket vattenmelon utan att bli fet medan man snabbt blir fet på pommes frites eller chips, som ju är koncentrerad potatis.

Mat med låt energitäthet ger mättnad långt innan mat med hög energitäthet ger mättnad. I det första fallet blir man mätt med mindre kaloriintag än i det andra fallet.

Mat med låg energitäthet är exempelvis grönsaker och frukt. Som low-carbare ser jag ju på kolhydratinnehållet också och då blir grönsaker intressantare än frukt.

En artikel i ämnet finns här. 

Annonser

4 svar to “Ät mer gå ner i vikt”

 1. Perra W said

  Fokusera inte på energitätheten! Detta är Livsmedelsverkets Fan Clubs sista dåliga argument. Det är möjligt att man får viss mättnadkänsla om man äter ett kilo sågspån men för de flesta är detta vare sig ett realistiskt eller hälsosamt alternativ.

  Att äta mer fett eller protein är betydligt mer hälsosamt.
  /Perra W

 2. Håller med Perra, men konceptet är tillämpbart på kolhydrater. För många är nog inte kolhydrater något problem om man bara väljer bort källor med onaturligt hög kolhydrathalt.

 3. arne9 said

  För mig är detta med energitäthet ytterligare en faktor i det komplicerade spelet kring att hitta den perfekta maten.
  Low-carb innebär för mig att kontrollerat kolhydratinnehåll är viktigast. Därefter kommer omega3/omega6-balansen och att få i sig fullvärdigt protein. Sedan kan det här med energitäthet komma. Gurka är väl ett exempel på en grönsak som är bra för att den innehåller lite kolhydrater men den är också en matvara som har låg energitäthet.

 4. Själv äter jag näringstät mat. Det ger en optimalt fungerande kropp.

  Hur många kalorier maten avger när man eldar med den är ointressant för mig. (Men det är självklart intressant för personer som ägnar sig åt energistyrd viktminskning.)

  Sten Sture

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: