Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Debatt mellan low-carb och low-fat

Posted by arne9 på 26 mars, 2007

Nu har debatten mellan lågkolhydratkost-förespråkare och lågfettkost-förespråkare kommit igång, i varje fall i Förenta Staterna. Utgångspunkten är förstås Stanfordstudien som visade att Atkins var bäst medan lågfettsdieten var sämre när det gällde viktnedgång och förbättrad hälsa.

Dean Ornisch, som är förespråkare för Ornish-dieten (lågfett) har skrivit en debattartikel i Newsweek där han slår ner på det han tycker är fel i studien. Han hävdar att hans diet ger bättre effekt än Atkins när det gäller såväl hälsa som viktnedgång.

Han får mothugg av lågkolhydratföreträdare med Mary Vernon i spetsen.

Hon menar bland annat att det inte finns en diet som passar alla. En del kan gå ner i vikt och återvinna hälsa med low-fat men det passar inte alla som Dean Ornish hävdar.

”We know there is a great variability in metabolic and genetic factors that will determine what dietary approach is best for each individual person. Although, in this and many other studies the Atkins diet worked better for more people, it is also evident that other dietary approaches will work for some people as well. The most important thing we have learned from dietary research is that people need to find the approach that will deliver healthy outcomes for them individually. ”

Dessutom visar den här studien och 60 studier tidigare att low-carb är så bra att den borde godkännas av etablissemanget som en (av flera) användbar diet för att återvinna viktkontroll och förbättra hälsan.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: