Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Livsmedelsverket backar om kostråden

Posted by arne9 på 12 mars, 2007

Livsmedelsverkets kostråd har ju varit lag för diabetikervården och sjukvården likaväl som för förskolor och skolor och framförallt för allmänheten.

Deras råd går ut på att äta mycket kolhydrater och lite fett och en massa light-produkter samt livsmedel med E-tillsatser.

När nu studien som visar att Atkins är bäst (Gardner C et al.:
Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and LEARN diets for change in weight and related risk factors among overweight premenopausal women. The A to Z weight loss study: A randomised trial.
(JAMA 2007; 297:969-977.))” publiserats för några dagar sedan rörde det om i Livsmedelsverket.

Nu har man backat från det mesta. Livsmedelsverkets kostråd gäller endast ”Vad gäller Livsmedelsverkets näringsrekommendationer är syftet med dessa att utgöra underlag för planering av koster för grupper av väsentligen friska och normalviktiga individer. ”

Råden gäller alltså den lilla skara som inte har sjukdomar och som dessutom är normalviktiga. Intressant reträtt.

Eftersom de som följer råden riskerar sjukdom och övervikt blir med automatik den grupp de riktar sig till mindre och mindre. Till slut gäller råden ingen människa alls.

Verkets kommentarer till studien avslutas med ”Men även om frågor kvarstår om långtidseffekterna och mekanismerna bakom dessa, framhåller forskargruppen att en diet med ett lågt innehåll av kolhydrater och ett högt innehåll av fett och protein kan övervägas som en möjlig alternativ rekommendation för viktminskning.”

Man skall hålla i minnet att även Gardner, som är huvudansvarig för studien, har varit tveksam till low-carb men som nu försiktigt ändrat ståndpunkt. Kanske även Åke Bruce och andra ansvarig i Sverige är lika kloka.
 

Annonser

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: