Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Varför bry sig om mat?

Posted by arne9 på 11 mars, 2007

I tidningen hallå! (Expressens veckotidning) ges idag utrymme åt Calle Carlsson som ordinerat sina patienter att sluta med potatis de senaste 25 åren. Han kallas i tidningen Doktor Tvärtom. Man berättar lite om hans inriktning, som kanske kan beskrivas som en mild form av GI. Potatis går bort men han använder fullkornspasta och fullkornsbröd i sina menyer.

I en frågespalt svarar Fredrik Paulún på läsarfrågor. En fråga är varför skall man bry sig om mat. Frågeställaren menar att det är så mycket tjafs om dieter hit och dit. GI och low-carb hit och dit. Är det inte bara ett spel för galleriet? Allt dietsnack gör mig trött. Är det inte bara att äta balanserat, äta som man alltid gjort?

Fredrik Paulún svarar att det är upp till var och en. Nu för tiden har vi möjlighet att äta mycket bra men vi har också möjlighet att äta mycket dåligt.
Visst kan man äta som man alltid gjort, men det leder för många till övervikt, diabetes typ 2, cancer, dålig mage (30 % av svenskarna har det kroniskt), migrän, allergier, eksem, reumatism och dåligt immunförsvar.

Paulún har ju rätt i att möjligheterna är stora att själv välja. Kunskapen om vad som är bra är väl dock lite dålig hos de flesta. De officiella råden att äta fettsnålt har fått ett stort genomslag. För de flesta är McDonalds skräpmat, men av olika skäl. För många är pommes frites onyttigt för att det är så fett. För mig är pommes frites dåligt eftersom det är potatis som höjer blodsockerhalten snabbare än vanligt strösocker.
Att rädslan för fett genomsyrar svenskarna visar också en del reaktioner på studien som visar att Atkins är bästa dieten för att gå ner i vikt och få bättre hälsa. Många tror helt enkelt inte på det. Det är bättre att äta balanserat och röra på sig.
Visst, det är upp till var och en, men att fortsätta som vanligt leder till stora problem för många och för hela samhället.

Annonser

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: