Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Atkins är bäst!

Posted by arne9 på 7 mars, 2007

Nu har studien som jag förvarnade om igår kommit och refereras i svenska nyhetsmedier liksom i internationella.

I Svenska Dagbladet refereras den så här och i Dagens Nyheter.

Det intressantanst är förstås att gruppen som fick äta enligt Atkins ett åt gick ner mest, mer än dubbelt så mycket som någon av de andra metoderna.

En annan sak som är intressant är att Atkinsmetoden var den som var lättast att hålla sig till. Atkinsgruppen hade minst frånfall av de fyra testade dieterna. Så här stor andel fullföljde studien hela året:

ATKINS – 88 %   ZONE – 77 %    LEARN – 76 %    ORNISH – 78 %

De svenska ”experterna” på viktminskning, Rössner och Marcus, tror ändå inte på Atkins. Men för deras del handlar det om tro. Ser man till vetande och forskning finns det ju övertygande bevis för att kolhydraterna skall hållas låga i kosten för att man skall få bättre hälsa och behålla den.

Jimmy Moore refererar studien på sin Livin’ La Vida Low-Carb-blogg.

Studien finns här.

atkins.gif

Grupperna fick undervisning och råd under de första två månanderna. Det märks ju tydligt på kurvorna att coaching och stöd är viktigt för viktnedgång.

Atkinsgruppen fick hålla sig till 20 gram kolhydrater per dag de första två månaderna sedan 50 gram kolhydrater per dag. Det fick de alltså undervisning om. Hur var och en verkligen åt kontrollerades inte.

4 svar to “Atkins är bäst!”

 1. fetsmart said

  Bra sammanfattning!

 2. Du gör en korrekt analys. Ett viktigt påpekande är att Atkins-deltagarna höjde kolhydratrintaget underhand. Den höjningen är en av de stora bristerna i Atkins upplägg, och har sannolikt tillkommit för att göra modellen mer säljande.

  Dashti gjorde en studie på lågkolhydratkost häromåret. Där gick deltagarna ner 26 kg i snitt! Men där åt de också fettrik lågkolhydratkost i över ett år. Mina kvinnliga elever snittar på 15 kg per år. Några få har gått ner tre gånger så mycket.

  Sten Sture

 3. Ingår verkligen fullkornspasta och fullkornsbröd i Atkins, som de skriver i SVD? någon som vet?

 4. Jag köpte idag ”Atkins för livet” på bokrean. Jag blev förvånad, i väldigt många recept så är det bröd, pasta, pannkakor och liknande. Synd att de inte skippar mjölmaten helt och hållet så att det ryms lite mer grönsaker.

  Boken verkar vara dåligt skriven tyvärr.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: