Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Skräpmat

Posted by arne9 på 3 mars, 2007

charken.jpg Skräpmat. Junk food. När man ser de orden tänker man väl oftast på snabbmat från typ McDonalds.
När man går i en livsmedelsbutik eller står vid charkdisken (som ibland till och med kallas delikatessdisk) slås man av vilken smörja man tillhandahåller som mat åt oss konsumenter.
Jag frågade häromdagen i charkdisken om det inte fanns skinka utan tillsatser och elände (E-gifter) att köpa. Nej, fick jag till svar. Skinka och korv och medvurst har alla massor med tillsatser.
Det är faktiskt tråkigt att man inte kan leva sunt och hälsosamt som konsument i Sverige (och världen) idag år 2007.

Dessa E-gifter fullkomligt dränker oss. Och visst är sockret och allt användande av sockret ett mycket allvarligt hot mot vår hälsa men dessa gifter är det också.

När man läst Jenny Reimers ”Födan vi är anpassade för” (som jag länkade till i förrförra inlägget) blir man än mer medveten om hur maten vi äter skadar oss. Man inser vilken massa skräpmat det finns.
Kött från grisar har generellt ett enormt överskott av omega6.
Det gäller alla köttdjur som inte får äta naturligt dvs beta gräs.
Svenskt kött har väldigt hög kvot omega6/omega3 så det är inte hälsosamt.
Fisk och då talar vi om vildfångad fisk har en kvot o6/o3 som är låg och bra dvs under 1. Sådan fisk behöver vi mycket av för att balansera köttätandet.
De finns dock orosmoln när det gäller fisken. Det finns knappt någon fisk som är vildfångad och fet att köpa. Lax finns inte vildfångad utan den är odlad och då gäller samma sak som för köttdjur. Fel foder ger hög halt o6 och låg halt o3, vilket skadar oss.
Skaldjur är bra mat. Samma sak gäller även där. Skaldjur skall ha levt naturligt och ätit naturlig mat annars blir det överskott på o6 och vi som äter det riskerar obalans i vårt system och metabola syndromet.
En dröm är att kunna köpa kött och mjölk (oprocessad) från kor som går på vall och slipper kraftfoder och annan olämplig föda och stress. Stress leder också till mera o6 i köttet (och mjölken) än ett ostressat och ”lyckligt” liv. (Gäller även människor.)
Drömmen är också att man lyckas få slut på utfiskningen och få tillbaka fisk som lever vilt och naturligt. Då skulle man kunna köpa fisk som har bra balans (o6/o3) och som dessutom är färsk.
Fisk skall vara högst en vecka gammal när man äter den. Så är inte fallet idag. Omega3-fettsyrorna börjar härskna och fisken är olämplig som människoföda. Det är sådan fisk man lägger på burk och fryser in och saluför. Usch.

Man blir lite beklämd över sakernas tillstånd, men det går ju att få till en förbättring när vi som konsumenter talar om för vår ica-handlare eller konsumföreståndare vad vi kräver av maten för att vi skall köpa den.

Annonser

11 svar to “Skräpmat”

 1. Fisk på burk; det är ju svårt att veta om fisken blivit för gammal eller inte innan den konserverats. Men man borde ju kunna veta vad som händer med omega-3-fettsyrorna i konserveringsprocessen. Har du läst nåt om det? Allt som konserveras upphettas ju för att döda bakterier och omega-3 är ju värmekänsligt.

 2. arne9 said

  Jenny Reimers menar att fisken transporteras så långt för att rensas och bearbetas att den är för gammal när den läggs i burk eller fryses in. Jag har inte läst något om upphettning utom att hon menar att maten långkokades på tiden för strandapan och fram till stenåldern och då verkar det som omega3 och omega6 klarade sig.
  Hon menar att mjölk som lågpatöriseras klarar sig hyfsat medan högpastöriseringen slår ut allting.
  Det bästa är mjölk från kor som betar fritt på hög höjd i Alperna eller på fäbodar i Sverige.

 3. Love said

  Ja du har faktiskt rätt, när man hör skräpmat tänker man på Mac donalds, du skrev ett intressant inlägg och man tänkte till lite faktiskt, 🙂

 4. Lena HR said

  Jag tänker mer och mer på detta också. Försöker hitta så naturliga ej behandlade råvaror som möjligt.
  Du säger att djuren ska äta gräs. Gäller det även gisar? De är ju lite mer allätare eller har jag missat något?

 5. arne9 said

  Djuren skall äta det dom naturligt gör och är avsedda att äta, borde jag nog ha sagt. Kor skall äta gräs och gå och beta och tugga och idissla hela dagarna.
  Grisarna skall väl inte äta gräs. Jag vet inte riktigt vad grisar äter där de går och bökar. Kankske maskar eller insekter?

 6. Per-Åke said

  Vad vildsvin äter kan man se här:

  http://www.jagareforbundet.se/viltvetande/artpresentation/vildsvinfodan.asp

  Det borde vara normalkost även för tamsvin.

  Vildsvin borde vara bra mat. De är rätt vanliga på många ställen i landet, och kan ”plöja upp” marken fullständigt i sitt sökande efter mat. De är därför inte särskilt populära där de förekommer i stort antal, men de är mycket skygga och svårskjutna.

  Vildsvinskött förekommer ibland i affärer, men är vanligen rätt dyrt.

 7. Piltson said

  Ut den nya läroboken ”Fetma”, redigerad av S. Rössner:

  ”…nu baseras vår mat på hel- och halvfabrikat som vi inhandlar i stora livsmedelshallar, dignande av med eller mindre nödvändiga livsmedel från jordens alla hörn. Vi kan också få tag på mat dygnet runt. Det innebär många fördelar för den som vill äta hälsosamt…”

  Den mannen är ju oöverträffad! Hoppas han äter skräpmaten själv. Det vore djävulskt om han själv äter bra mat men rekommenderar skräpmat till populasen.
  – Arne

 8. Håkan said

  Frön är nog klart olämpligt för tamsvin även om dom är lite mer allätare än hästar och kossor

  Om man studerar några hästar på en äng ser man tydligt hur dom undviker dom långa stråna med utvecklat ax och mycket hellre betar av det korta gräset

  Dom vet instinktivt att undvika fröerna om dom får välja..

 9. arne9 said

  Att vildsvinen äter också spannmål är ju betänkligt. Om de får utfordring för att inte förstöra och den består av spannmål är det ju inte så bra för omega3/omega6-balansen i köttet.

 10. Kenneth Ekdahl said

  Det är till att börja med bättre med ekologiskt kött, KRAV kräver ju bl.a. att kor med enstaka undantag t.ex. efter den torra sommarens dåliga hö-skörd i vissa län, att korna uteslutande skall äta gräs. Läs gärna vidare hos KRAV.

  Sedan kan det även vara skillnad mellan olika gårdar, KRAVs regler är ju bara minimiregler.

  Min favoritgård, som jag tyvärr alltför sällan kommer åt att handla hos eftersom den ligger så långt bort är Stora Bjurum som ligger mellan Falköping och Skara, mitt för Hornborgasjön. Jag skulle inte bli förvånad ifall de hade landets finaste kött. De har ovanligt nog eget slakteri på gården, så de kan leda korna direkt från betet in i slakteriet. När korna är slaktade hängs köttet i minst 10-14 dagar innan det styckas. Jag vet att flera väldigt exklusiva restauranger köper allt sitt kött från dem.

  En annan gård jag fått förtroende för är Hällingsbo gård strax väster om Grågo utanför Göteborg. Dit har jag närmare så dit åker jag lite oftare.

  Sedan har jag vid ett tillfälle besökt en mindre gårdsbutik strax utanför Halmstad, mellan Getinge och Slöinge. Det finns två gårdsbutiker rätt nära varann, men den ena säljer numera i stort sett allt sitt kött genom en butik inne i Halmstad. Den andra gården föder bara upp grisar, tittar man runt hörnet på gårdsbutiken så ser man grisarna gå ute och böka vilket ju känns bra. Tyvärr minns jag inte vad den gården hette.

  Jag planerar att sätta upp en server för bl.a. Miljöpartiet i Mölndal, när den är klar tänkte jag även sätta upp en gårdsbutiksguide där besökarna själva fyller i information när de hittat en trevlig gårdsbutik, i stil med Wikipedia.

  Sedan har ju numera Arla en mjölkvariant som är betydligt bättre än alla andra jag sett i butikerna, Ekologisk Gammaldags Mjölk, som är lågpastöriserad och inte homogeniserad, och som har mjölkens naturliga fetthalt, 3,8% till 4,5% beroende på årstid och koras. Jag fick tjata rätt länge innan min lokala butik började ta in den, men nu hinner de knappt med att öka beställningarna i takt med att efterfrågan på den ökar, vilket väl är ett gott tecken även om det innebär att jag ibland är tvungen att åka lite längre ibland för att den är slut hos dem.

 11. Elisabeth said

  Tack för tipset, Kenneth! Stora Bjurum verkar passa oss perfekt. Vi bor i Huskvarna så det är visserligen en bit att köra men vi får göra en dagsutflykt och fylla bilen med flera lådor. Som tur är har vi en rejäl frys. Den köpte vi en gång i tiden för att fylla med frukt och bär. Ha ha ha! (Just nu ligger ett antal kilo älg i den.)

  Just detta att djuren slaktas på gården är bra. Vi var till för några år sedan vegetarianer av etiska skäl och därför är det viktigt att djuren har det så bra som möjligt.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: