Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Vi äter oss till döds

Posted by arne9 på 27 februari, 2007

Vi äter oss till döds heter en programserie i TV3. Det första programmet sändes i kväll och handlade om magsäckoperationer. Man stryper magsäcken så bara en liten liten del blir kvar och så kopplar man tunntarmen till den nya lilla magsäcken. En bit av tunntarmen kopplas bort liksom större delen av magsäcken.

Nackdelarna är att operationen är riskabel. Riskerna ökar ju högre vikt den som skall opereras har.

Man kan också drabbas av depressioner efter operationen. En del går snabbt ner i vikt och behöver en plastikoperation för att få bort överbliven hud och snygga till ärren.

Fördelarna är uppenbara. Man går ner i vikt och får ett nytt bättre liv.

Sveriges tjockaste man visades upp. Han vägde över 300 kg och risken för honom var så hög (60%) att han tvekar att opereras. Men hans val var inte det enklaste. Att riskera att äta ihjäl sig eller att riskera att dö på operationsbordet.

Annonser

16 svar to “Vi äter oss till döds”

 1. Mats Forsenberg said

  Jag har opererat mig. Det var iofs med Gastric Banding som är en något enklare operation. Efter operationen började jag leta efter lite fakta. Då visar det sig att en opererad väger som minst efter ca 2 år sedan börjar det gå uppåt igen.
  Vid 10 år är viktminskningen ca 16%. Det är mellan 6-8 ”BMI-steg”. Eftersom så gott som alla har mer än 40 i BMI för att få operera sig är snittet på BMI minst 32 efter 10 år. Det innebär att man fortfarande räknas som (och är) tjock.

  /Mats

 2. arne9 said

  Det talar ju för att en kostomläggning som blir bestående borde vara bättre. Tyvärr finns det väl inte någon statistik på viktutvecklingen för de som gått över till LCHF. Det vore ju intressant att se hur det ser ut efter 10 år.

 3. Arne S said

  I stort sett alla viktopererade får stora överskott av hud. Om överskottshuden utgör ett medicinskt problem bekostar landstinget plastikoperationen i annat fall inte. Den senaste statistiken över dödsfall vid viktoperationer är 0,5%. Det betyder att en av 200 dör, viket inte är bra. Målet måste vara att komma ner så nära 0 som möjligt. Men många av dem som opereras har förutom övervikten även flera andra sjukdomar.
  Hur viktkurvan ser ut några år efter operationen kan skilja en del beroende på operationsmetod. Den metod de talade om i programmet är den som ger den bästa genomsnittliga viktnedgången och bäst resultat över längre sikt. Med metoder som var vanliga förr hände det att den opererade gick upp till vikter högre än den de hade när de opererades samt fick ett sämre kosthåll efter operationen än innan.
  Det kan bli problem för dem som går ner mycket i vikt, oavsett metod. I huvudet kan de fortfarande vara en fet människa fast i en smal kropp. Sedan är det sällan bara övervikten som är problemet till allt och livet blir inte per automatik en dans på rosor när man blir smalare. Det kan behövas annan hjälp och stöd för de problem som inte operationen löser.

 4. arne9 said

  Risken för den riktigt fete killen i programmet uppsakttades till 60% av kirurgerna. Så han hade ju betydligt sämre odds än medeltalet. Man förstår ju att han tvekade med den förutsättningen.

  Det behövs nog mera stöd på det psykologiska planet, tror jag med. Rössner efterlyste ju i programmet en psykolog men landstinget sa nej.

 5. ewa said

  Hej

  Såg programmet *vi äter oss till döds*..Såg på det p.ga att jag 1999 genomgick en gastric bypass operation..vägde då ca 100 kg….rasade på 1 år ner till 50 kg där jag står still idag…innan operationen blev jag lovad att ta bort överflödigt skinn som blir när man går ner mkt i vikt…å har även kommit i kontakt med ett antal personer som genomgått samma operaton..men nu e det så att alla jag vet som gjort detta har fått b12 å andra läkemedel..har även hört av läkare att det är ett måste att ta extra vitaminer + b12 å annan medicin…men nu är det så att jag aldrig fått nån form av varken läkemedel eller annat efter min operation…min vän som blir kallad på regelbunden läkarbesök tog upp detta med läkaren som gjorde min op….han svarade då henne,,,men herregud..be henne kontakta mej omelbart det är ett måste att hon få det som kroppen inte kan ta upp i form av läkemedel då…men tycker att om det nu var livsviktigt å läkaren visste det så e det ju hans sak att kontakta mej…detta har gjort att jag mår psykiskt dålig idag,,,å det beror på att jag blev nekad plastikoperationen dom lovade..dom sa bara..vi vill inte göra den..det blir för smärtsamt…sen har jag även tappat hår…tappat tänderna har varit hos tandl…för en utredning å detta beror på att kroppen saknat b12 å det läkemedel jag skulle fått efter op..idag har jag knappt några tänder kvar..dom ruttnar inifrån…har lämnat in anmälan om detta men fick avslag..fattar inte att man ska genomgå nåt som ska få en att kunna vistas på en strand eller bara få känna att man lever ett nytt smalare liv…men detta gör att jag går nästan inte ut…mår rent ut sagt skitdåligt..att gå i sommarkläder är inte tänkbart med tanke på allt skinn som hänger..vad jag vill är att få min utlovade plastikoperation..och få tänder så jag kan äta fasst föda..känner mej mer död än levande…skulle själv ta itu med mina tänder men med min lilla pension så är det omöjligt..anser att läkarna gjort en miss som inte följt upp å försett mej med det dom själva anser vara viktigt för kroppen…nu vet jag inte vart jag ska vända mej till för att få rätt…skall även tillägga att jag har ulcerös kolit…diabeters…fibromyalgi..å med tanke på mina sjukdomar så är extra medicinering extra viktig….så idag är mitt hem som ett fängelse..för vem vill visa sej bland folk å bli mer uttittad än innan…detta bör ingen människa som sett fram emot ett liv där man kan gå ut bland folk i snygga kläder kunna skrattar…ja att bara få känna att man lever ett gladare å smalare liv…är idag 51 år..känner mej lurad på livet….
  MVH/EWA

 6. arne9 said

  Tack Ewa för din berättelse! Man har ju kunnat ana att det inte är komplikationfritt och guld och gröna skogar. Det antyddes väl lite i programmet att depressioner inte var ovanliga och att ens egen självbild är kvar men kroppen blir en annan.
  Din berättelse visar ju ännu mera att en kostomläggning till lågkolhydratkost (som hjälper många men kanske inte alla) ändå borde göras innan man tar till den operationen som ju är utan återvändå.

 7. ewa said

  Hej..
  Skrev ner samma som ovan till en specialist å fick då detta till svar..

  Hej!
  Du bör absolut ta kontakt med den klinik där du blev opererad! Du har nog blivit bortglömd på något sätt. Alla kliniker som utför den här typen av operationer har uppföljningsprogram för sina patienter.
  Med vänliga hälsningar

  Dag Arvidsson
  Docent, specialist i kirurgi

  Ja då kan man ju undra..jag gick i samtal å var på läkarbesök innan operationen å var helt klar över att det kunde vara en jobbig period i samband med viktminskningen…mitt samboförhållande rasade i takt med att mitt liv kändes botten..jag vägrade visa min kropp..ingen som genomgår det jag just nu gör kan föreställa sej hur mkt man hatar sin kropp med allt detta överflödiga skinn som bara hänger där..att inte kunna gå ut på restaurang med sina barn eller bara gå ut å ta en fika..det är otänkbart..klara inte av att tugga i en bulle…måste ju finnas nånstans dä man kan vända sej..begär inga skadestånd..bara den kropp jag blev lovad innan operationen..å mina tänder var det inget fel på innan operationen..det är det enda jag begär…ska jag leva på flytande å tyna bort sakta..är det detta min operation gick ut på..ja då önskar jag att jag aldrig vaknade upp efter operationen..för hur ska jag med min lilla pension klara att fixa mina tänder som farit illa efter utebliven medicinering…sak tillägga att varje dag efter op..har jag tagit vitaminet men det räcker inte kroppen behöver mer..

 8. arne9 said

  Det borde finnas någonstans att klaga när det blivit fel, för det har det ju blivit i ditt fall.
  En del landsting har ju någon slags patientombudsman. I annat fall finns ju alltid socialstyrelsen och sjukvårdens hälso- och ansvarsnämnd.

  Fast det bästa vore ju om du fick en bra respons från kliniken som gjorde opertionen och de vore villiga att snabbt försöka rätta till sitt misstag och nu göra allt för att det skall bli så bra som möjligt.

 9. Ewa, menar du att du hela tiden sen operationen ätit B12-tillskott i vanlig dos men att du ändå fått problem?

  Jag tycker det är så hemskt med alla dessa människor som framöver ska göra en sådan där operation, speciellt konstigt när de väljer operation framför att prova en kostförändring åt LCHF-hållet. Tyvärr har det ju funnits så mycket dumma dieter så vissa orkar inte prova fler och då blir det operation istället.

  Ewa, du kanske borde berätta din historia på den här sajten om PCOS: http://blogg.passagen.se/liselottepcos/

 10. ewa said

  Hej
  vad jag menade var att alla jag känner som genomgått denna metod av operation har fått läkemedel utskriva av läkaren + att dom gått på regelbunden kontroll..b12 har dom fått i form av spruta var 3-dje månad..men jag har inte fått så mkt som en vitamin eller något annat..mina vitaminer jag tar köper jag i varuhus..men det räcker inte ..kroppen måste ha extra mineraler å vitaminer + b12..då krävs det lite starkare å det finns bara att få via sjukhus å recept…

 11. Ok, ja det är klart att kroppen får problem med sitt vitaminupptag efter en sådan operation. Jag tycker så synd om dig. Ät mycket ekologiska ägg är mitt tips, där finns mycket B12 iaf.

 12. marie said

  Jag blir helt skrämd när jag läser om alla misslyckade operationer. Att människor glömms bort.
  Jag står på väntelista nu, jag vill inte tappa håret eller att mina tänder ska ruttna.
  Finns det ingen som fått ett lyckligt liv efter operationen???
  O +b12, va är det?? måste man köpa det själv?? o va kostar det??
  operation efter för överflödenhud.. ska de på sjukhuset stå för det?? det trodde jag att man fick göra själv.

 13. Stämmer inte människan med auktoriteternas kostråd får man bygga om människan…

  De som idag utför sådana operationer utan att först ha provat en lågkolhydratkost borde dömas till lagens hårdaste straff för grov misshandel, den grövsta tänkbara eftersom de ju utger sig för att ha sådana kunskaper att man förväntas lägga sitt liv i deras händer.

 14. arne9 said

  Marie, jag skulle nog ringa och be att få en tid med någon ansvarig läkare och fråga om hur det blir med de saker jag undrar över. Sedan får man ju avgöra om man fått tillräckliga garantier för att man skall veta hur det blir.
  Det borde vara självklart att man får de vitaminer och mediciner man behöver efter operationen.
  Har man frågat och gjort klart innan är risken att det skall strula mindre än om man inte frågar utan litar på att det skall bli bra.
  Tyvärr är det så idag på många områden att man måste skaffa sig garantier och läsa det finstilta innan man gör slag i saken och köper något eller träffar något annat avtal eller bestämmer sig för en operation eller annat ingrepp.
  Det finns nog många som operationerna lyckats för. Har för mig att jag sett någon intervjuad i något TV-program. Tyvärr känner jag inte till någon statistik på området.
  Hoppas det ordnar sig till det bästa för dig.

 15. Hej Ewa

  Du kan läsa min ”sjukhistoria” på http://WWW.patientskada.se.
  Har själv drabbats av B12-brist och dess följder.
  Har startat Patientforum.Om jag kan skulle jag vilja hjälpa dig.
  Har du överklagat ärendet hos PSR(patientförsäkringen)?

  Hör av dig.Min mobil 0768-109332.

  mvh ulla

 16. Lotta said

  Hej
  Jag opererades i april 2007 och mår fantastiskt bra.
  Jag har gått ner ca 40 kilo och visst är min hud lös men hellre det än 40 kilo att bära omkring på.
  Jag är tveksam om jag kommer att vilja operera bort den lösa huden. Jag äter de vitaminer som jag fått sedan operationen men någon spruta med b12 har jag inte hört talas om.
  Hoppas att fler som är nöjda kan skriva och berätta sina upplevelser.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: