Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Proteinpulver, nej tack!

Posted by arne9 på 20 februari, 2007

Idag tittade jag efter proteinpulver i affären. I en hel del recept för low-carb-rätter ingår proteinpulver. Dessutom har jag ibland svårt att få i mig så mycket protein som jag vill. I båda de fallen tänkte jag att något trevligt proteinpulver skulle göra susen.

I livsmedelsaffären fanns några olika pulver. En del rena bantningspulver en del som kanske skulle kunna kallas proteinpulver. Det fanns dock en stor hake med dem. De innehåll på tok för mycket kolhydrater. 34 g per 100g var inte ovanligt. Alltså var de inte intressanta alls. Jag vill ju inte ha proteinpulver som lika gärna skulle kunna kallas kolhydratpulver.

På hälsokostbutiken fanns det proteinpulver utan kolhydrater. Det fanns i chokladsmak och med jordgubbssmak. Nåja utan kolhydrater var en sanning med modifikation. Det visade sig att proteinpulvret innehåll över 5 g kolhydrater/100 g.

Det skulle jag till nöds kunna acceptera men det visade sig att det innehöll ett sötningsmedel dessutom. Vilket då? Jo, sukralos!

Det ringde en varningsklocka långt bak i hjärnan och jag avstod från pulvret i fråga.

Nu när jag har hållit på med low-carb-kost så känns det allt angelägnare att inte äta lustiga konserveringsmedel, emulgeringsmedel, färgämnen, klor och plaster i massor. Nej, mer och mer naturliga livsmedel, nyttiga rätter – ja, helt enkelt Riktig Mat.

Nej, tack till mat som innehåller ämnen som är farligare än socker och stärkelse. Har man tagit steget och sagt nej till kolhydrater i överflöd känns det fånigt att släppa fram ännu farligare ämnen.

Så jag säger nej tack till proteinpulver och läbbiga sötningsmedel.

Annonser

9 svar to “Proteinpulver, nej tack!”

 1. Kattmoster said

  Det gör jag med. Säger nej tack, alltså. Jag har aldrig förstått denna iver som finns hos en del att efterlikna den ”vanliga maten” så mycket som möjligt. Efter en kort tid med LCHF tappar man smaken för det söta. Då är det ju ingen vits med att uppehålla den med sötningsmedel – om man inte tror att sötningsmedlem är nyttiga.

  Proteinpulver har jag också satt ett stort frågetecken inför. I stället har jag börjat se det som en sport att hitta så många recept som möjligt som kan göras om till LCHF utan att man tappar LCHF-tänket.

 2. Piltson said

  Rössner rekommenderar proteinpulver, vi har inte tagit upp det eftersom vi inte vet vad det är. Där vi bor finns inga sådana pulver, vill vi ha protein skaffar vi fram fläskkotletter och får fett på köpet. Vad skall pulver vara bra till?

 3. Arne S said

  Det verkar mer vara pulverdieter du hittat.

  Jag gick ut i köket och tittade på innehållsförteckningen på det proteinpulver vi köpte på Apoteket till sambon. Hon blev rekommenderad av dietisten att använda proteinpulver den första tiden efter att hon opererats.
  Proteinpulvret heter Resource och kostar om jag inte mins fel 108 kr för 500 gram.
  Det innehåller skummjölkspulver med dubbelt så mycket protein som vanligt mjölkpulver.
  Näringsvärde per 100 gram pulver
  Protein 67 gram
  Kolhydrat 18 gram
  (varav laktos 18 gram)
  Fett 1,5 gram

  Rekommenderad dos per portion. 10 gram pulver som blandas i maträtten.
  Pulvret ger enligt de som använder det ingen bismak.

  Men om friska människor normal behöver proteinpulver är nog tveksamt.

  Kvinnan i hälsokostbutiken sa att pulver som inte var smaksatta var omöjliga att sälja. Det verkade på henne som det funnits förr men inte nu längre.
  Kontentan av det hela är nog också för mig att proteinpulver är inget jag behöver.
  -Arne

 4. Piltson said

  Men varför? Var det en operation i matsmältningsorgan? Här utgår vi från att råd från en dietist inte får tas på allvar. Och enligt mina källor kan ”skummjölkspulver” innehålla härsket kolesterol.

 5. Arne S said

  Det handlar om en viktoperation, en GBP.
  Efter den lever patienten på flytande kost i 4 veckor och därefter på puréer i 2 veckor innan det är dags att tugga vanlig mat. Välling till frukost och sedan soppor och annan flytande mat. Det flytande skall ha den konsistensen att det kan passera genom en vanlig hushållssil. Under den första tiden används proteinpulver för att berika kosten samt näringsdrycker för att få i sig tillräckligt av vitaminer och mineraler. Förutom det äter de B12 och järn som de får på recept. Soporna skall även berikas med fett, rekommenderat en matsked rapsolja per portion. I vårt hushåll använde vi mjölkfetter i stället för oljor.
  Som en kuriosa kan jag nämna att dietisten rekommenderar Bregott på smörgåsen. Visserligen Bregott Mellan, men det är bättre än margarinerna. Hos oss kommer det att bli den valiga Bregott.

  Jag delar den skeptiska grundinställningen till dietister
  När det gäller denna dietist är han knuten till det opererande sjukhuset och förstahandskontakt för de opererade i länet. Han träffar patienterna, i grupp, vid ett par tillfällen innan operationen och dem enskilt i samband med ingreppet. De kan även ringa eller e-posta för råd och stöd med kosten vilket många kan behöva. Det vanligaste är att de äter för lite eller för sällan vilket gör att de mår mindre bra.

 6. Z A N N A said

  Utan att ha läst alla texter i detta forum vill jag bara tillägga att proteinpulver är ett perfekt mellanmål då man tex arbetar och inte har tid att äta ngt.
  En flaska med dryck har man alltid tid att få i sig.

  Proteinpulver är ett mellanmål som rekommenderas på GI metoden.

  Proteinpulver DIREKT efter träning är otroligt viktigt för att man ska få ut ngt av träningen.
  Självklart ska man äta bra mat när man kommer hem men inom 30 minuter efter ett pass bör man ha fått i sig lite pulver.

  Proteinpulver ÄR bra!

 7. arne9 said

  Ja, jag har ju fått mera kunskap sedan jag skrev det inlägget och skrivit ett positivt om proteinpulver.

 8. Karl Svensson said

  Klart du borde använda ett proteinpulver, särskilt om du går på en diet. Proteinpulvret gör att du behåller din muskelmassa samtidigt som du bränner mer fett. Angående såtningsmedlet så finns det osötade proteinpulver som lämpar sig för matlagning!!

  Lycka till!

 9. ivar1 said

  Varför kan aldrig folk förstå vad proteinpulver är till för? Nämligen att ge musklerna ett extra tillskott av protein direkt efter styrketräningen så att den blir effektivare. Pulvret skulle lika väl kunna ersättas med nåt proteinrikt, såsom ägg. Men proteinpulver är ett relativt billigt bekvämt och helt NATURLIGT val (består av rent protein, dvs mat). Inget farligt alls mina vänner.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: