Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

MJÖLK – Bra eller skadlig?

Posted by arne9 på 13 februari, 2007

milk.jpg

  Fit For Life – Hälsoboken av Harvey och Marilyn Diamond kom på 1980-talet. Man förespråkar en kost baserad på frukt och grönt. 

Mjölk (komjölk) och framförallt pastöriserad mjölk argumenterade författarna starkt emot. Man har dessutom en imponerande notapparat med studier och vetenskapliga artiklar. Huvudargumenten mot mjölk är:

1.     Däggdjur som dricker mjölk konsumerar inte en annan arts mjölk.

2.     När ett djur blivit avvant konsumerar det aldrig mer mjölk.

3.     Mjölkprodukter är främsta orsaken till allergier. Dessutom orsakar det migrän och öroninflammationer enligt författarna.

4.     Det finns två beståndsdelar i mjölken som måste brytas ner av enzymer. Laktos bryts ner av enzymet laktas och kasein bryts ner av enzymet renin, som finns i löpe. Vid tre- till fyraårsåldern finns inte längre renin i den mänskliga organismen. Likadant är det hos de flesta (98% av mänskligheten) med laktas. 98% är laktosintoleranta.  Kasein är ett protein, ett ämne som använts till att göra ett kraftigt trälim av. Det finns 300% mer kasein i komjölk än i människomjölk.

5.     Sårbildande kolit är en obehaglig sjukdom. Mjölkprodukter bidrar till uppkomsten av kolit och tar man bort mjölkprodukter från kosten förbättras kolit dramatiskt.

      6.     Stor konsumtion av mjölk och mjölkprodukter är en riskfaktor för prostatacancer. 

Annonser

9 svar to “MJÖLK – Bra eller skadlig?”

 1. Piltson said

  Pastörisering slår ut ett 30-tal värdefulla enzymer och reducerar vitaminerna ordentligt. Detta förnekade Åke Bruce redan för 15 år sedan, men det finns analyser.
  Med prydlig mjölkning eller de nya mjölkningsrobotarna finns numera ingen anledning att befara infektion med listeria. Jag ser för min del ingen anledning att dricka mjölk om den är pastöriserad. På somrarna kör jag 2×14 km på moped varje vecka för att få tag i rätt mjölk. På vintern dricker jag inte mjölk. För kallt att köra moped.

 2. arne9 said

  Diamonds menar också att pastöriserad mjölk är mycket, mycket sämre än opastöriserad. Att den är pastöriserad betyder inte heller att den är ren. Upphettad visst och bakterier har väl dött men det kan ju vara föroreningar kvar.
  Ren mjölk behöver inte pastöriseras.

 3. Piltson said

  Opastöriserad mjölk har eget immunsystem. Det var därför den förut kunde stå i på mjölkpallar i solen en lång stund innan den blev hämtad. Idag måste mjölken kylas hos bonden innan den blir hämtad. Efter pastörisering blir den sårbar och lättare infekterad. Detta är välkänd kunskap, men SLV vill inte att den skall spridas i Sverige, eftersom detta vore i småbrukares och konsumenters intresse. SLV agerar i stormejeriernas intresse.

  SLV agerar visst inte bara i stormejeriernas intresse. Livsmedesindustrin i allmänhet är väl gynnade av SLV.
  Var har verket sitt ansvar för konsumenten?
  De vill ju inte ens förbjuda transfetter?

  Handen på hjärtat. Är inte Livsmedelsverket ett sådant där onödigt verk som kostar en massa utan att nyttan är så stor att det motiverar kostnaden?

  -Arne

 4. Arne S said

  När jag var barn hade vi kor hemma och mjölkleveranserna var korta. Från ladugården till köket.

  Men jag tror inte något mejeri skulle våga sälja mjölk som inte var pastöriserad i dag. Det räcker att någon bonde inte är så noga för att det skall komma med något i mjölken. Skulle någon konsument bli smittad vore det katastrof för mjölkförsäljningen och både mejerierna och böndernas ekonomi.

  Allt var inte bättre förr. Men en återgång till den tid när det inte var en mängd kemikalier, antibiotika och mediciner inblandat i livsmedelsproduktionen vore bra och nyttigt för både djur och människor.

 5. Piltson said

  När det gäller mat måste jag fråga om det finns något alls som är bättre idag än för ett halvsekel sedan – bortsett från priset som en del av inkomsten. Men jag undrar om det uppväger de skadliga effekterna.

  En bra fråga, som nog kräver lite fundering.
  -Arne

 6. Piltson said

  OK, inbjuder dig att fundera på vår upprensning av matsortimentet i Rössnerkommentaren hos fetsmart Kap. XVI igår.

 7. MS said

  Under tillverkning, så denatureras vissa mjölkproteiner till olika grad beroende på typ av värmebehandling. Att säga att alla mjölkproteinfraktioner förstörs under pastörisering är ganska enkelt och det är inte sant.

  Graden av denaturering på vilken proteinfraktion som helst hänger på temperatur och tid. Ju högre temperatur och/eller längre behandling vid en specifik temperatur desto större denaturering. Korrekt pastörisering mjölk görs vid 70-74 grader i 10 till 40 sek. I korrekt pastöriserad mjölk så är mindre än 10% av proteinerna denaturerade, däremot vid UHT (ultra high temperature) tillverkning så förstörs upp till 80% av alla vassleproteiner. Konsumenter ska tänka på att dessa “RTD” färdigblandade drycker måste genomgå UHT-tillverkning.

  Globulinerna är de som tål värme sämst av alla vassleproteiner i mjölk, följt av BSA och beta laktoglobulin. Alfa-laktalbumin är det mest värmebeständiga vassleproteinet. Immunoglobuliner visar sitt första tecken på denaturering efter 15 sekunder vid 74 grader, BSA vid 80-84 grader, medan alfa laktalbumin denatureras bara genom värme på minst fem minuter vid 100 grader.

  Det är därför de som köper de färdigblandade proteindryckerna inte får den bästa kvalitén på proteinet. Immunoglobulinerna, BSA och andra viktiga fraktioner förstörs i skuggan av “bekvämlighet”.

 8. MS said

  Det finns så mycket nyare forskning på mjölk som man inte visste på 80-talet
  se nedan.
  Så Drick mjölk och träna mycket

  http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,554216,00.html
  http://www.ast-ss.se/html/article.asp?ArticleID=690
  http://www.ast-ss.se/html/article.asp?ArticleID=537
  http://www.ast-ss.se/html/article.asp?ArticleID=468

 9. Staffan said

  Kan vem som helst räkna ut. Att modersmjölk avsett för kalvar inte är en lämplig föda för oss människor.

  Att 98% av jordens befolkning är laktosintolleranta talar sitt tydliga språk.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: