Low-carb-bloggen

En kost med kontrollerat lågt intag av socker och stärkelse ger dig bättre hälsa och bra vikt.

Portlak

Posted by arne9 på 21 januari, 2007

Portlak
Piltson tipsar i en kommentar om denna grönsak som enligt Den virtuella floran kan finnas som vildportlak och trädgårdsportlak.
Man kan odla den i trädgården genom att skaffa frön och så den. Den kan användas som spenat eller i sallader.


 
Portlak är en växt som växer vild runt Medelhavet och sällsynt på näringsrik mark i trädgårdar och hamnar även i södra Sverige. Den har sitt ursprung i Indien, och även om den är rätt så okänd hos oss är det en av människans äldsta grönsaker. Indier och perser har ätit den i åtminstone 2000 år. Till Europa kom den på 1400-talet, nyttjad i klostren både som grönsak och medicinalväxt. Portlak är en ettårig köttig ört med 1-3 cm stora blad och oftast liggande stjälk. Den blommar på sensommaren-hösten med små gula blommor.

 Så här skriver ICA-kuriren om grönsaken:
Portulak (Portulaca oleracea sativa)
Förr var portulak (eller portlak) en ganska ofta odlad grönsak i vårt land. Nu börjar den komma tillbaka och det finns frön till grön och guldgul portlak att köpa. Den får små runda blad som är köttiga och saftiga. Så den i omgångar när jorden blivit varm. Jorden får inte torka ut och den tål inte frost. I Kina använder man portlak som bekämpningsmedel mot insekter!

Annonser

Ett svar to “Portlak”

  1. Mette Wallén said

    Portulaca oleracea kan ätas som en nyttig grönsak men kan man även använda Portulaca grandiflora på samma sätt? Är smaken den samma?
    MVH
    Mette

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggare gillar detta: